Писмо от бащата до сина Борис Митов

10 април 2013 в 15:43 10240 4

В края на миналата седмица прокуратурата направи рекорд за скоростно самосезиране. Поводът беше статия на колегата Борис Митов в сайта Mediapool, в която той припомня добре познати факти по едно от т.нар. "знакови дела" - това срещу бившия военен министър Николай Цонев. Поводът за статията е, че прокурорът по това дело - Роман Василев, в чиято работа са констатирани поредица от нарушения, е основният проверяващ и по аферата с подслушванията. В статията си Борис Митов поставя поредица от въпроси, свързани с изхода на проверката в МВР, като припомня за нарушения при използването на специални разузнавателни средства от същия прокурор. Фактите, изнесени от Митов, станаха достояние по време на процеса срещу Николай Цонев. Въпреки това, час след излизането на статията, прокуратурата привика Митов за обяснения кой е източникът на документите, които той е приложил към статията си. Той беше заплашен и с обвинения за разгласяване на държавна тайна. Два дни след това прокуратурата отстъпи, като заяви, че ще търси теч на информация в секретната секция, но до момента не е заявила, че вижда нещо притеснително в съдържанието на статията. 

Случаят с Борис Митов събра журналисти на протест пред Съдебната палата в София, които изразиха солидарност към колегата си и недоволство срещу опитите за погазване свободата на словото.

Борис е син на журналиста Антон Митов - бивш директор на програма "Христо Ботев" в БНР и дългогодишен водещ и автор на едно от най-популярните младежки предавания в радиото през 90-те г. "Как си ти?

По повод случая със сина му, публикуваме негово писмо до Борис. 

Скъпи сине,

Пиша ти няколко думи, защото покрай цялата шумотевица в пресата и наличието на СРС-та не можахме да се видим тези дни, за да ти съобщя, че изключително много се гордея с теб и спокойно мога да те нарека с царственото Борис III, тъй като носиш името на дядо си, професора по математика, който пък от своя страна носи името на чичо си – художника и професор Борис Митов. Така е – фамилията ни е много стара, но ти това го знаеш.

Пиша ти, защото така мога по-лесно да изразя емоциите, които ме завладяха, след като разбрах, че са те привикали в прокуратурата, за да даваш обяснения за статията си в Медиапул – „Българският „Уотъргейт“: А кой ще проверява проверяващия?”…

Сине, ти си „цар”! Ти си първият и вероятно дълго време ще останеш единствения, който е накарал Прокуратурата да се сезира толкова бързо – около час след публикуването на статията. Ти си невероятен, “принудил” си Прокуратурата да работи! Е, разбира се в грешна посока, но нямаш вина за това. Тя, Прокуратура, както се казва, ако цитираме класиците, е подвластна на „лозунга” – „Делото на давещите е в ръцете на самите давещи се!”. И въпреки, че имаме различни възгледи – ти си от „Левски”, а аз от „Славия”, мога да допълня с още една фраза от футболната терминология, която ти така много обичаш – Прокуратурата „нямаше никаква възможност за малшанс”. Те го доказаха това с повторното ти привикване, за да им дадеш документа, публикуван на сайта на Медиапул. Сякаш не можеха да си го свалят с простата операция „Save Image As” – лекичко да кликнат с десния бутон на мишката върху документа и след това да го запазят на работния плот на компютъра. Това ми прилича на една тяхна друга „операция”, в която те търсят едни IP-адреси, чрез полицията, която ходи от адрес на адрес.

Сине, учи се от тези хора(от Прокуратурата – бел. на бащата), те не са лениви! Няма такива. Просто има цели, които не вдъхновяват.

И най-беглото ми преравяне на пресата, за да намеря подобен на твоя случай, не удовлетвори любопитството ми. Няма такава мълниеностна реакция от тяхна страна! Но има подобен случай – с Мишо-бирата. И там, както и при теб, те търсеха кой е подал информацията за СРС-та, а не защо Бойко Борисов е говорел тези неща. За какво са тези СРС-та тогава? Само си подслушваме. Няма как – истината винаги излиза на бял свят! Както каза баба ти – „може Цветан Цветанов да не е знаел за тези подслушвания, но винаги има някой, който ще ги съобщи!”

То и прокурор Кокинов потвърди думите на баба ти като каза по БТВ, че „подозират кой е дал тези документи за СРС-та на Станишев, но все още го търсят”.

Интересно – а дали знае разликата в прогнозата между „дъжд със сняг” и „сняг с дъжд”?

Сине, пиша ти, за да те „светна”, че Прокуратурата се държи като в онзи стар социалистически виц, в който създали компютър „Правец”, можещ да отговаря на всякакви въпроси. И започнали да му ги задават. След известно мълчание „Правец” избълвал следното – „Кой пита?”.

Твой любящ баща

Антон Митов

ПС – Забравих да ти кажа последната новина. В отдел „Забава” в София тези дни е имало пиршество. Специална комисия в момента провежда разследване за изясняване на причините, поради които ракията е попаднала в клозета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!