Омбудсманът: Държавата да пази по-добре тайните си

Елица Мартинова 09 април 2013 в 09:52 1393 0

Константин Пенчев, омбудсман на републиката. Снимка: БГНЕС
Константин Пенчев, омбудсман на републиката. Снимка: БГНЕС

Държавните тайни трябва да се пазят от органите на държавата и за изтичането им не са виновни журналистите, заяви пред bTV омбудсманът на страната Константин Пенчев по повод разпита в прокуратурата на Борис Митов.

„Аз веднага се сетих, че той пише на съдебната тематика, а на такава тематика може да се пише само критично“, коментира Пенчев и подчерта, че работата с класифицирана информация е регламентирана със закон и институциите трябва да търсят проблема първо в себе си.

Омбудсманът призова хората да не се отказват от справедливия си протест, защото в противен случай, нещата „ще се върнат постарому“.

Пенчев обясни, че съдейки по оплакванията, които получава от граждани, най-голямото недоволство в момента е насочено срещу монополите и това е основен проблем на страната.

Омбудсманът бе скептичен около честността на предстоящата предизборна кампания, която трябва да започне на 12 април.

„Очаквам много удари под масата и това допълнително ще обърка българския народ. Създава се впечатление, че това е нормална практика, но това не са правилата на играта и ние не трябва да свикваме с тях“, категоричен бе омбудсманът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови