Близо 900 души заявиха подкрепа за Борис Митов

Юлиан Христов 07 април 2013 в 12:09 2154 1

Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов
Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов

Повече от 850 души до момента са подкрепили инициативата във Фейсбук в подкрепа на журналиста от Mediapool Борис Митов.

В петък той беше привикан в прокуратурата, за да даде обяснения по неговата статия “Българският “Уотъргейт”: А кой ще проверява проверяващия?”, в която той изнася отдавна оповестени факти и обстоятелства около работата на зам. градския прокурор Роман Василев по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, което придоби печална популярност след скандал при ареста, заснет от МВР. Тогава прокурор Василев накара Цонев да застане на колене като го нарече "абсолютен престъпник"(видео). Две години по-късно Цонев беше оправдан по повдигнатите му обвинения.

По-малко от час, след като статията на Борис Митов беше публикувана в петък, прокуратурата реагира светкавично и привика журналиста. Той трябвало да обясни факсимилета на документи по делото, които са прикачени към статията му - става дума за искане и разрешение за прилагане на СРС срещу Тенчо Попов, също подсъдим по гореспоменатото дело, които са разписани през март 2010 г. от настоящия главен прокурор и тогавашен председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Във въпросното искане Роман Василев е представил на съда неверни обстоятелства за искането за ползване на СРС. 

Сотир Цацаров е одобрил подслушването на Попов заради "допълнителна информация, че Тенчо Попов се явява основен посредник за осъществяване на корупционна схема, като поема ангажимент лично да получи средствата и да ги предостави на територията на гр. Пловдив".

Проблемът е, че и МВР, и ДАНС отговориха на запитване на съда по този повод, че никога във връзка с този случай не са разполагали с данни Тенчо Попов да е възнамерявал да върши каквото и да е било в Пловдив, припомня в статията си Митов.

Прокуратурата поиска да разбере кой е източникът Mediapool, предоставил копия от въпросните документи. Според водещия проверката – прокурор Драгомир Янчев, документите все още са класифицирани и представляват държавна тайна.

"Документите са разсекретени с определение на съдията по делото Иван Коев. Аз съм ги взел от мой източник, който прокуратурата искаше да им разкрия, но аз не съм го направил, защото се позовавам на професионалната си етика, но те де факто сега издирват извършителя, който е изнесъл класифицирана информация, каквото към момента тя не е. Защото с определение на Софийския градски съд вече не е класифицирана и е преместена от секретното към явното деловодство на съда. Тук идва и нонсенсът", коментира в петък пред OFFNews.bg Борис Митов. 

На Роман Василев е поверена задачата да провери фактите около т.нар. "български Уотъргейт". Става въпрос за нерегламентирано подслушване в МВР на неудобни политици, бизнесмени и журналисти. Прокуратурата вече прибра придобилият популярност сив ван, оборудван с техника за подслушване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!