Журналисти с лепенки на устите на протеста пред Съдебната палата (снимки)

Последна промяна на 08 април 2013 в 10:42 6625 3

Протест пред съда в защита на Борис Митов Снимка: Сергей Антонов
Протест пред съда в защита на Борис Митов Снимка: Сергей Антонов

Водещи журналисти от почти всички столични медии излязоха на протест в защита на колегата си от Mediapool Борис Митов, който днес бе привикан в прокуратурата на разпит.

Борис бе привикан в Софийска градска прокуратура с мотив, че трябвало да предостави документите, които публикува в петък в своята статия "Българският Уотъргейт: А кой ще проверява проверяващия?".

Става въпрос за факсимилета от одобрено от Сотир Цацаров като председател на Окръжния съд в Пловдив искане от прокурор Роман Василев за използване на СРС - подслушване, на Тенчо Попов (подсъдим с бившия военен министър Николай Цонев за даване на подкуп).

Протестът в защита на независимата журналистика, провел се тази сутрин пред Съдебната палата, мина под надслов "С тиксо на устата".

Събраха се стотина журналисти и общественици, сред които Иво Инджев, главният редактор на OFFNews Владимир Йончев, Асен Генов. Те поставиха лепенки на устата си срещу натиска и налагането на цензура върху медиите. 

Опит за замъгляване на темата за нарушения в прокуратурата са причината да бъда привикан на разпит, каза на излизане от Съдебната палата пред събралите се журналисти Митов.

Тезата на Борис Митов е, че прокурор Роман Василев е подвел Сотир Цацаров за това, че Тенчо Попов трябва да бъде подслушван във връзка с негова дейност в Пловдив. Видно от фактите по делото обаче става ясно, че Пловдив като локация не присъства в папките по делото. 

По-малко от десетина минути продължи този път посещението на Митов в градската прокуратура. Той написал обяснения, че няма как да предостави на прокурорите исканите от него документи, тъй като вече не разполага с тях. След като в петък бе предупреден, че носи отговорност при лъжесвидетелстване, днес му било обяснено, че наблюдаващият прокурор не е имал предвид това.  

"Оказа се, че не ме е предупреждавал по чл. 290 от Наказателния кодекс, както ме предупреди в петък, тоест за лъжесвидетелстване, защото аз нямам статут на свидетел и няма как да ме предупреждава по този член, но в петък ме накара да го напиша в обяснението си, че знам за тази отговорност по чл. 290", заяви пред свои колеги Митов при излизане от Съдебната палата.

Самата проверка на прокуратурата обаче щяла да продължи и ще установява какво се е случило, дали има разгласяване на държавна тайна или не. Самият Борис обаче не е разбрал как ще процедира държавното обвинение оттук нататък.

Той мисли, че за него казусът с прокуратурата е приключил. Поне това личало от изказванията на градския прокурор Николай Кокинов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.04 2013 в 17:37

Когато отразяващите протеста са повече от протестиращите винаги има нещо съмнително.

08.04 2013 в 12:19

Ако някой посмее да анализира и да пише как Главния прокурор си е "заслужил" поста, го чакат разпити, задържане, а може и някое произведение на наказателната мисъл да получи. Сотир Цацаров иска да се отнасяме с Прокуратурата като със свещенна крава, както беше при Филчев. ... а журналистите протестират с тиксо на уста... не е ли това някакъв уникален парадокс... те и без това не си отварят устите. Да вземат да пишат и да говорят повече за проблемите в наказаталното производство и за недопускане на обвинителни актове като този за Сапард, а не да мълчат (те и без това си го правят).

08.04 2013 в 12:12

Изплашиха се малоумниците поркурори, които вместо да внасят годни обвинителни актове в съда, се занимават с политически поръчки и разчистване на сметки.
Ако не беше така, щеше да има поне един осъден политик досега.