НОИ на червено, едва плаща пенсиите

Последна промяна на 14 август 2013 в 12:57 5920 24

Национален осигурителен институт (НОИ)
Национален осигурителен институт (НОИ)

НОИ едва успява да плаща пенсиите при сегашното състояние на системата. Това става ясно от анализ на общественото осигуряване през 2012 г.

Приходите от вноски покрива едва половината от разходите на НОИ. Тази констатация идва на фона на изразеното от управляващите намерение да спрат пенсионната реформа, въведена от ГЕРБ, като спрат увеличението на стажа и възрастта за пенсиониране, което на практика ще увеличи пенсионерите с десетки хиляди и ще натовари допълнително системата.

Неблагоприятната демографска и социално икономическа ситуация в страната – намаляване на броя на населението в работоспособна възраст и увеличаване на пенсионерите, високата безработица и ниското ниво на качествената заетост, както и недостатъчната събираемост на осигурителните вноски, намаляват способността на общественото осигуряване да покрива разходите за поетите ангажименти, се казва в анализа на НОИ.

Застрашена е не само дълготрайната финансова стабилност, но и възможността на осигурителния институт да заплаща пенсиите дори на сегашните им нива, допълват от НОИ.

Един от основните проблеми е, че много от хората излизат в пенсия преди навършването на редовната пенсионна възраст – 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете. Това се случва заради възможността за ранно пенсиониране на работещите при тежки условия и държавните служители, пенсионирането заради инвалидност и др.

По този начин средната възраст на пенсионерите през миналата година е била 56,2 години – 56,5 години за мъжете и 55,8 за жените, посочват от Националния осигурителен институт.

Анализите показват, че възрастта на пенсионерите с новоотпуснати пенсии се увеличава плавно, но въпреки това остава много по-ниска от изискваните за трета категория труд.

Средната възраст на новопенсиониралите се в системата на Министерството на отбраната и МВР през миналата година е била дори по-ниска – 49,7 години.

По-ниска е и средната възраст на новите пенсионери с лични пенсии за инвалидност след трудова злополука и професионална болест – 47,9 години. Малко по-висока е средната възраст на пенсионерите с пенсии за инвалидност заради общо заболяване – 59,9 години.

Условията за ранно пенсиониране на военните и полицаите бяха леко затегнати през последните години, като беше увеличен изискваният стаж за пенсиониране от 25 на 27 години. От тази година беше въведена и минимална възраст за пенсиониране – 52 години за нисшите чинове в армията и 54 години за висшите.

Предложението на управляващите обаче е тези промени да бъдат премахната, въпреки че според НОИ реалната възраст, на която се пенсионират служителите, е много под определената от закона.

Друг проблем е, че се увеличават разходите на НОИ за обезщетения за безработица. През миналата година са изплатени 353,8 млн. лева или с 4,6 млн. лева повече в сравнение с предвиденото. Основната причина за това е увеличаването на безработните – с 364 536 за една година.

Най-много са безработните над 55 години. В същото време най-голямо увеличение на броя на безработните има при младежите до 29 години. Много от младите хора попадат в сивия сектор на икономиката, като работят „на светло“ само епизодично, посочват от НОИ.

На фона на предупреждението на осигурителния институт, което е на базата на анализ на изплатените средства през 2011 и 2012, управляващите увеличиха със 70 лева обезщетенията за майчинство и се зарекоха да увеличат пенсиите от следващата година. 

Въпреки тревожните анализи управителят на НОИ Бисер Петков увери от парламентарната трибуна, че НОИ ще има пари за увеличението на майчинските, след като се направят икономии в бюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.08 2013 в 08:40

Някой ще каже ли за какво се харчат спестените от тавана пенсии 120 000 000 лв. ежегодно......

14.08 2013 в 20:04

Ами намалете паразитите, много е просто. Спрете помощите за циганите, които от това живеят. Отнемете им ТЕЛК-овете. Намалете държавната администрация във всичките и форми - има сума ти агенции, комитети, институти по незнамсикакво, областни управи, общини. Хиляди измислени местенца за наши хора. Всеки чичов племеник от вчера назначен получава табелка "експерт". Пратете ги тези "експерти" да си намерят истинска работа, да произвеждат нещо.

14.08 2013 в 18:27

Аз се пенсионирах на 49, работя в момента и хич не ми пука за бедните, гладни ии необразовани тъпанари. Като е трябвало да четете ниги, сте дрямали в кварталната кръчма, сега ревете!!! ХА-ха-ха!

14.08 2013 в 18:16

Zashto mu otgovarqte na toq "mozyk"?? Ubii typaka s myl4anie!!!

14.08 2013 в 17:35

150-200 хил. така наречените млади пенсионери (а това са червените гащници) плюскат повече от половината плащания за пенсии, а в същото време поне поливната се водят и на синекурни държавни служби, няма сила която да спаси НОИ освен ако не се изравни пенсионната възраст за всички, да се намали тавана от 780 (които пак се взима само от червени крокодили) на 400-450 и се забрани на пенсионери да работят в обществено - държавният сектор. И 5 милярда заем да се вземе, ще бъде изплюскан и исран. Човек трябва да е луд за да се осигурява на реална заплата или въобще да се осигурява след като парите му потъват в бездънна яма .Който и да дойде вече на власт, и диктатура да се въведе все тая, няма как да се реши проблема като се мисли че умните и красивите ще плащат за да могат грозните комунистически вампири да плюскат.

14.08 2013 в 17:03

Вярно, че се касае за 5 - 600 души, но за начало става. Основните проблеми, пораждащи дефицита в НОИ са други:
- ДЗПО;
- нисък осигурителен доход и ниски ставки;
- укриване и/или неплащане на осигуровки;
- фалшиви инвалиди;
- ранно пенсиониране и т.н.
Те пък са породени от по-глобалните:
-демографска криза, младежка безработица и емиграция на високобразованата част от млади хора;
-неспособност на бизнеса да развива конкурентно производство на стоки и оказване на услуги с висока принадена стойност;
-намеса на бизнеса в управлението на държавата за собствен интерес чрез фондации, уочове, пойнтове и др. държаворазлагащи образувания и директно пазаруване на политици и административне шефове;
-картел между бизнес и държава на пазара на труда с цел задържане на доходите в името на някаво имагинерно привличане на инвестиции.
Всичко това блокира развитието на икономиката, а оттам и всички свързани с нея дейности, в т.ч. пенсионната.

14.08 2013 в 16:25

Голяма излагация с примера за световната война (и коя?)...
Ако искаш хората да вземат мнението насериозно, подкрепяй го с по-сериозни и подкрепени аргументи.

14.08 2013 в 16:10

И колко хора са такива? 20? 50? 100? Колко е бюджета за всичките?
На кво се правиш - на Борисов и Дянков през първата им година? Когато изгониха всички в отпуска, за да не плащат заплати?
Хубаво, ама това не реши никой въпрос.

14.08 2013 в 16:05

Дай ми заплата 10 000.

14.08 2013 в 16:04

70. А ти?
 
X