България осъдена за убит с гранатомет по заповед на Бойко

Последна промяна на 06 ноември 2012 в 21:37 65661 29

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България с безпрецедентно решение за нарушаване на правото на живот

Правителството ще трябва да плати 50 хил. евро на вдовицата на Тодор Тодоров-Чакъра за това, че е допусната смъртта му при ръководена от тогавашния секретар на МВР Бойко Борисов полицейска операция. При двудневната акция през декември 2003 г., по заповед на главния секретар, с гранатомет е обстрелвана къщата на Чакъра в Харманли. Тогава разследващите приеха версията, че той се е взривил сам с ръчна граната. 

По-късно полицаи откриха овъгленото тяло на мъжа, след като покривът на къщата изгоря при обстрелите на полицията. 

В обезвреждането на Чакъра, който трябвало да бъде арестуван за излежаването на 2-годишна присъда за сводничество и кражба на добитък, бяха използвани безпрецедентни по обем сили - няколко полицейски групи, екип на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), снайперисти и гранични полицаи. По показанията на очевидци около къщата в един момент е имало близо 200 души. По къщата е стреляно няколко пъти с гранатомет, като са използвани и ръчни и димни гранати, автомати "Калашников" и по-леки оръжия, за да се пробие крепостта на Чакъра.

В решението на ЕСПЧ подробно се описва фактическата обстановка на операцията. След като полицията не успява да извади Чакъра от къщата, за това е информиран вътрешният министър - тогава Георги Петканов, който нарежда силите да изчакат ген. Борисов. "Той (Борисов, бел.ред) нарежда на полицията да взриви дупка в стената на къщата. Според по-късно дадените от главния секретар показания, след първата експлозия е имало втора, идваща от по-горните нива. В резултат на това, покривът се е запалил и бързо е опожарен. Правени са няколко неуспешни опита за влизане в  къщата, но не е ясно в какво точно са се състояли. 

Около 22:00, по заповед на главния секретар на МВР, е извикан отряд гранична полиция, за да наблюдава къщата и околностите ѝ с устройства за нощно виждане. Наблюдението продължава до следващата сутрин. По-късно, след обсъждане с други висши офицери, главният секретар нарежда на полицията да използва гранатомет, за да унищожи всякакви възможни капани и да се ускори претърсването на къщата. Командата се подава на отряда за борба с тероризма около 1.30 ч. през нощта на 11 декември 2003 г. Между 2 и 2.30 часа са изстреляни петнадесет снаряда в по-ниските части на къщата и в стая на първия етаж, при което се прави голям пробив с стената. Взема се решение да се изчака дневната светлина, за да се атакува.

Около шест или седем часа сутринта полицейските части образуват плътен кордон около къщата, после влизат вътре и започват проверка на приземния и на първия етаж. Когато с противопожарна стълба стигат до таванския етаж, виждат краката на овъгленото тялото на г-н Тодоров. Операцията е прекратена, къщата е отцепена, а за случая е докладвано на военна прокуратура", пише в решението, цитирано от "Правен свят". 

Европейският съд приема, че е налице нарушение на чл. 2 от Конвенцията за правата на човека – право на живот, което може да бъде отнето само при изпълнение на присъда или когато това е "абсолютно необходимо" за: защита от незаконно насилие, за осъществяване на правомерен арест или при предотвратяване на бягството на лице, законно лишено от свобода, както и за действия за потушаване на бунт или метеж, предприети  в съответствие със закона. Нарушенията, които ЕСПЧ констатира, са в два аспекта – неприлагането на стандарта за "абсолютната необходимост" на употребата на сила, както и заради неефективното разследване, което не е изследвало ключовия въпрос за употребата на сила.

"Медиапул" припомня, че в жалбата на близките на Чакъра е цитирано и интервю на Борисов пред в. "24 часа", в което той категорично заявява: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз."

"Ако в България има прокуратура, веднага след влизането в сила на днешното решение на съда по правата на човека в Страсбург, наказателното производство за смъртта на Чакъра трябва да бъде възобновено, при което да се разследват точно действията на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. От гледна точка на мотивите на решението на Страсбург той би следвало да е отговорен, ако не в съпричастност към убийството на Тодор Димов, то в злоупотреба с власт и превишаване на правомощия", коментира пред "Правен свят" Михаил Екимджиев, адвокат на близките на Чакъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2015 в 09:37

Я,някой имал опит за стреляне по хора и домове с гранатомет.Е,то гранатометът взе да се ползва и при атентати в България.

30.10 2015 в 00:46

Разбира се, че и престъпникът има права. Но всички имаме и задължения като граждани. Когато сили на реда идват да те арестуват, длъжен си да отвориш. Иначе си носиш последствията. Дали ще те застрелят с пистолет, снайпер или с гранатомет, няма никакво значение.
Същият този съд отсъди, че циганите имат право да се настаняват на земя и сгради, които не са тяхна собственост. С това въпросният съд взриви цялата постройка на съвременното право. Това е поредният случай на подигравка с правото. Поредното даване на предимство на престъпника над закона. А правата на тези проститутки, които той е принуждавал да проституират? А правата на тези полицаи да се приберат живи и здрави подомовете си?
Не съм фен на Борисов, но след като полицията е изчакала много часове, през които въпросният айдук е можел да се предаде, какво се очаква от тях? Да се разотидат?

29.10 2015 в 11:03

Ключовото тук не е, че този е бил престъпник, защото човешките права, като правило, се занимават с права на престъпници в голямата си част. Ключовото е: имало ли е прекомерна сила и дали е имало разследване, което да покрива този елемент. Нормалният човек естевствено си казва: точно така му се пада на този, няма права за такива. Но стандартите са други. Трябвало е процесът да разгледа този въпрос и с факти да покаже, че това е било напълно необходимо, а не да се приеме автоматично, че не е нужно даже да се мисли за този въпрос. Юридически ако не подходят така, ще ги съдят пак и пак.

08.11 2012 в 16:42

За джафкащите тук всичко това е без значение. За тях единственото важно е, че Бойко е дал заповедта => изпълнението е малоумно. Уви, такава е масовата публика в нашата държава - медузена. Носи се по течението, че е по-лесно, вместо да се обърне срещу него и да си напрегне малко мозъка.

Страсбург да си гледа работата. Ако полицията не беше преследвала мутрата, щяха да кажат: "Уууу, изпуснахте бандита!"; ако беше влязъл за две години, щяха да кажат: "Несправедливо мека присъда!"; впрочем, ако го бяха опандизили, към днешна дата отдавна щеше да е забравил, че е лежал, и щеше да си вилнее на воля - тогава какво щяха да кажат Ония Отгоре?
Та, Страсбург да си гледа работата.
Пък роднините на мутрата да не се правят на ощипани моми.

08.11 2012 в 10:51

къщата е била минирана , целта на обстрела с гранатомети е от да се задействат мините от вибрациите , за мен този път съда в страсбург не е прав , а борисов съвсем правомерно си е издал решението , намерете информация и прочетете по-подробно как са се развили нещата при ареста , човека се е бил барикадирал и е превърнал къщата си в укрепление , имал е много оръжие , имало е поставени мини в двора на къщата и в къщата , стрелял е по-дошлите полицаи , не е имал никакво намерение да се предава преговаряли са с часове . В този случай колкото и да ви се вижда странно че толкова хора и оръжие са трябвали за да го арестуват , ами той е бил луд с много оръжие и решен да не се предава , какво да го бяха пуснали ли ...

08.11 2012 в 04:55

Осамата ми е любима тема от години, но въобще не му беше тук мястото да го намесваш. Обаче щом продължаваш...
-- "дори кадрите с него и изявленията му против американците са хамериканска измислица и масова халюцинация, да живей световната конспирация!" -> много точно казано, и тъй като гледам, си типична жертва на последното, значи конспирацията си върши добре работата, с право я прославяш. Всъщност Осама никога не е говорил против американците. Говорил е против американската система, но не против американския народ, без значение какво ти казва CNN. Напротив, даже изрично е казвал, че НЕ Е против народа на САЩ, а против политиката на САЩ. И аз съм против политиката на САЩ - това прави ли ме терорист?
-- "И когато една групировка си признава, че е направила някой золум, никой и не си помисля да подозира лидера й, нали така?" -> и кога Алкайда си е признала за 11 септември? В изявлението си веднага след 11.09. (в отговор на подозрително светкавичните обвинения към него) Осама ОТРЕЧЕ да има нещо общо и напълно се разграничи, даже, ако не се лъжа, осъди този акт. И това е единственото БЕЗСПОРНО негово изявление. За ВСИЧКИ останали видеота и аудиота е съмнително, меко казано, че идват от него, без значение дали онази американска агенция, която ги разпространява, "потвърждава" автентичността им или не. И това е отдавна всеизвестно - разтършувай, прочети, помисли чия измислица биха могли да бъдат.
-- "И в Пазарджик няма талибани и бурки, това са маскирани за Хелуин местни цигани" -> тук грешиш, точно диви талибани има в Пазарджик и спешно трябва да бъдат озаптени. Впрочем и за техните права не ми дреме. Даже ми се ще някой да ги лиши от правото им на българско гражданство, пък да ходят в Саудитска арабия да си проповядват радикалния ислям, там никой няма да ги съди. Жалко, че няма как да ги изгонят по демократичен начин. Значи трябва да ги изгонят по недемократичен :)
-- "Да, ТЕ искат да ни унищожат" -> не, и тук грешиш, те не искат да ни унищожат, те вече са ни унищожили. И ЕС, и САЩ, вкупом. Не можем да дишаме без тяхно позволение. На всяка тяхна дума козируваме. Козируваме още преди да са я изрекли. Без бой се даваме, по своя воля. Даже суверенитет вече не знам дали ни е останал на практика.

Похвален е разборът на Бойковата акция, който правиш. В Америка сигурно същите, че и повече въпроси биха разследвали. Интересно обаче, как ли биха се държали спрямо стрелящ по полицаи бандит? С перце ли щяха да го галят и доколко щяха да уважат правото му на живот?

08.11 2012 в 01:46

Така е да, Осама не е съществувал никога, дори кадрите с него и изявленията му против американците са хамериканска измислица и масова халюцинация, да живей световната конспирация! И когато една групировка си признава, че е направила някой золум, никой и не си помисля да подозира лидера й, нали така? И в Пазарджик няма талибани и бурки, това са маскирани за Хелуин местни цигани. Как всичко е просто и черно-бяло, пък и колко е хубаво американците да са виновни за всичко, включително и за избирането на Бойко за пазвант на Тато и произтеклите от това събития! Да, ТЕ искат да ни унищожат, веднъж само да ни намерят на кратата обаче! Защото сме толкова по-умни и технически напреднали от тях, нищо, че като талибани се хвърляме да защитаваме имено техните методи за справяне с престъпността. Или поне това, което си мислим, че са техни методи. Ако се вярва на внушенията на американските филми де, ама Америка не е само кино.
Ако подобен толуп в Америка си беше превишил правата, па ако ще и царя на сводниците да беше (не че не са отврат, но според мене лично смъртта им е незаслужено бързо наказание!), та ако това се беше случило тук, щяха да го разнищят от разследвания и въпроси от типа като 1. как некакъв селянин с Калашник може да държи сто души на разстоние, при това - тридесет от тях - тюлени?! 2. как не са го арестували по друго време, когато е бил навън, като се е знаело на коя сергия продава зеленчуци? 3. къде са били психолозите, защото ако и половината от това което се изнася е вярно, той е бил луд! 4. Да кажем, че не е бил луд, значи за да се отбранява така, е знаел, че ще го самоубият, след като го арестуват. Не е логично да се държиш така ако те чака затвор, а и доста факти по този случай изглеждат съмнителни или просто потулени. 5. Той да не е партизанин че ще се самоубива? Какъв е мотива след като се брани с оръжие, да се самоубие, а да не се предаде? Това е най-тъпата част от историята, и най-фалшивата. 6. Като казах стига с тоя Бойко, имах предвид че той не е специален и за него важат законите. ама от друга страна е специален, защото само на особено некомпетентен човек би му дошло наум да ползва гранатомет, вместо газова граната например, или изобщо полицейски тактики за справяне с ЕДИН човек, макар и въоръжен и барикадиран. Една седмица да го обсаждат, да му спрат тока и водата - и сам ще излезе (на Дюпон му спряха парното например и се предаде). Обяснението на такава незапомнена простотия е или: 1. Бойко е искал да се направи на герой на всяка цена, и да спечели медийна слава, което е негов постоянен мотив, и дава тъпата си заповед. 2. или пък е имало нареждане да не го оставят жив този, защото някой е имал изгода от това (да речем, местният "сводник на едро", който е можел да си плати на полицията). И да, сводниците са гадни, и заслужават да изгният в затвора, обаче още по-гадно е с избиването им да се занимава някой, който го прави само и единствено за да спечели одобрението на първосигналното население.