България осъдена за убит с гранатомет по заповед на Бойко

06 ноември 2012 в 21:37 71504 29

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България с безпрецедентно решение за нарушаване на правото на живот

Правителството ще трябва да плати 50 хил. евро на вдовицата на Тодор Тодоров-Чакъра за това, че е допусната смъртта му при ръководена от тогавашния секретар на МВР Бойко Борисов полицейска операция. При двудневната акция през декември 2003 г., по заповед на главния секретар, с гранатомет е обстрелвана къщата на Чакъра в Харманли. Тогава разследващите приеха версията, че той се е взривил сам с ръчна граната. 

По-късно полицаи откриха овъгленото тяло на мъжа, след като покривът на къщата изгоря при обстрелите на полицията. 

В обезвреждането на Чакъра, който трябвало да бъде арестуван за излежаването на 2-годишна присъда за сводничество и кражба на добитък, бяха използвани безпрецедентни по обем сили - няколко полицейски групи, екип на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), снайперисти и гранични полицаи. По показанията на очевидци около къщата в един момент е имало близо 200 души. По къщата е стреляно няколко пъти с гранатомет, като са използвани и ръчни и димни гранати, автомати "Калашников" и по-леки оръжия, за да се пробие крепостта на Чакъра.

В решението на ЕСПЧ подробно се описва фактическата обстановка на операцията. След като полицията не успява да извади Чакъра от къщата, за това е информиран вътрешният министър - тогава Георги Петканов, който нарежда силите да изчакат ген. Борисов. "Той (Борисов, бел.ред) нарежда на полицията да взриви дупка в стената на къщата. Според по-късно дадените от главния секретар показания, след първата експлозия е имало втора, идваща от по-горните нива. В резултат на това, покривът се е запалил и бързо е опожарен. Правени са няколко неуспешни опита за влизане в  къщата, но не е ясно в какво точно са се състояли. 

Около 22:00, по заповед на главния секретар на МВР, е извикан отряд гранична полиция, за да наблюдава къщата и околностите ѝ с устройства за нощно виждане. Наблюдението продължава до следващата сутрин. По-късно, след обсъждане с други висши офицери, главният секретар нарежда на полицията да използва гранатомет, за да унищожи всякакви възможни капани и да се ускори претърсването на къщата. Командата се подава на отряда за борба с тероризма около 1.30 ч. през нощта на 11 декември 2003 г. Между 2 и 2.30 часа са изстреляни петнадесет снаряда в по-ниските части на къщата и в стая на първия етаж, при което се прави голям пробив с стената. Взема се решение да се изчака дневната светлина, за да се атакува.

Около шест или седем часа сутринта полицейските части образуват плътен кордон около къщата, после влизат вътре и започват проверка на приземния и на първия етаж. Когато с противопожарна стълба стигат до таванския етаж, виждат краката на овъгленото тялото на г-н Тодоров. Операцията е прекратена, къщата е отцепена, а за случая е докладвано на военна прокуратура", пише в решението, цитирано от "Правен свят". 

Европейският съд приема, че е налице нарушение на чл. 2 от Конвенцията за правата на човека – право на живот, което може да бъде отнето само при изпълнение на присъда или когато това е "абсолютно необходимо" за: защита от незаконно насилие, за осъществяване на правомерен арест или при предотвратяване на бягството на лице, законно лишено от свобода, както и за действия за потушаване на бунт или метеж, предприети  в съответствие със закона. Нарушенията, които ЕСПЧ констатира, са в два аспекта – неприлагането на стандарта за "абсолютната необходимост" на употребата на сила, както и заради неефективното разследване, което не е изследвало ключовия въпрос за употребата на сила.

"Медиапул" припомня, че в жалбата на близките на Чакъра е цитирано и интервю на Борисов пред в. "24 часа", в което той категорично заявява: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз."

"Ако в България има прокуратура, веднага след влизането в сила на днешното решение на съда по правата на човека в Страсбург, наказателното производство за смъртта на Чакъра трябва да бъде възобновено, при което да се разследват точно действията на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. От гледна точка на мотивите на решението на Страсбург той би следвало да е отговорен, ако не в съпричастност към убийството на Тодор Димов, то в злоупотреба с власт и превишаване на правомощия", коментира пред "Правен свят" Михаил Екимджиев, адвокат на близките на Чакъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!