Депутатите номади остават без субсидия

Нели Чолашка 04 юни 2013 в 11:27 1726 2

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

Мая Манолова и Янаки Стоилов са внесли предложение за промени в Закона за политическите партии, които предвиждат отмяна на правилото, че парите следват депутата.

Това съобщи Манолова преди засданието на комисията за изготвяне на правилник на 42-то Народно събрание.

С промените в закона за партиите социалистите предлагат субсидията на напуснал групата депутат да остава в партията или коалицията.

Това ще прекрати уродливата практика от 41-то Народно събрание да се купуват депутати чрез държавната субсидия, която ги следва, коментира Мая Манолова.

Досега депутатите-отцепници имаха право на субсидия, но можеха да си я получат само чрез нова парламентарно представена партия.

Павел Шопов от "Атака" обяви, че и неговата партия ще внесе подобно предложение, което обаче ще предвижда и значително намаляване размера на субсидиите за партиите.

В правилника за работата на парламента по всяко вероятност ще остане ограничението депутати от разпаднали се групи или напуснали доброволна са независими депутати и да нямат право да се присъединяват към друга група. 

Христо Бисеров от ДПС поиска това ограничение да отпадне с мотива, че като няма финансов стимул това няма да е масова практика, но после се съгласи да остане в правилника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!