Орешарски с втора програма до 2017 година, вдига пенсиите до 1575 лв.

Последна промяна на 23 юли 2013 в 12:13 23778 89

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски ще внесе идната седмица в Народното събрание правителствената програма за 4-годишен мандат, съобщи "24 часа".

Вариант от правителствената програма вече е разпратен до партийните централи на БСП и ДПС и ще бъде обсъден от тях до края на седмицата. Следващата седмица окончателните мерки за пълна управленска програма трябва да бъдат приети от Народното събрание, предвиждат плановете на министър-председателя.

Механизъм, който ще доведе до увеличение на максималните нива на пенсиите до 1575 лв. месечно, е включен в пълната управленска програма на кабинета на Пламен Орешарски. 

Плановете на правителството са всяка година минималната работна заплата да нараства с по 30 лв., докато стигне 450 лв. през 2017 г. Което означава максималният осигурителен доход да стане поне 4500 лв., а най-големите пенсии - по 1575 лева. През втората половина на мандата, която започва от 1 януари 2016 г., да бъде въведено семейно подоходно облагане с необлагаем минимум на глава от домакинството, предвиждат още социалните мерки, включени в програмата на кабинета "Орешарски".

В социалните мерки е включено и намаляване на потребителската такса при посещение на лекар за пенсионерите на 1 лв.

Още до декември 2013 г. правителството и Народното събрание трябва да подготвят пакет от мерки за защита на гражданите от монополните структури на пазара като енергодружествата, топлофикациите и ВиК операторите. Предвижда се да се отнеме правото им да вадят изпълнителен лист срещу длъжниците си по бърза процедура.

Кабинетът е изработил и екшън план, в който е разписал по дати сроковете за изпълнение на всяка от мерките и какви са очакваните ефекти. Срещу повечето от социалните мерки в пакета е отбелязано, че са насочени към изпълнение на исканията на протестите през февруари, които доведоха до падането на правителството на ГЕРБ.

Към юнските протестиращи обаче са предвидени програмни намерения за повече прозрачност в управлението особено при конкурсите за възлагане на обществени поръчки.

Над 150 мерки са предвидени в разчетената до 2017 г. управленска програма на Пламен Орешарски.

Сред тях са и насърчаване на българските производители с приемане на специална стратегия "Произведено в България". На търговските вериги пък ще бъдат наложени антимонополни регулации, за да дават по-добри условия на българските производители.

Ревизия на управлението на Бойко Борисов предвижда програмата на правителството на Пламен Орешарски. Записано е, че при установени нередности ще се търси отговорност на виновните и те да бъдат санкционирани за допуснатите нарушения. Санкции заплашват и министрите на Орешарски, ако със свое действие или бездействие са възпрепятствали бизнеса или гражданите. Ще бъде въведена и законова възможност за наказание на чиновници, които не са си свършили работата и така са ощетили бизнеса.

Плановете на правителството са до 6 месеца да бъдат закрити всичките незаети 2500 щата в администрацията.

Проверка на всички конкурси за обществени поръчки и ревизия на фирмите, които са ги спечелили, е записано в програмата на правителството на Пламен Орешарски. Задачата вече е спусната и по отделните министерства.

2% от фирмите, регистрирани в България, са печелили 98% от обществените поръчки, е констатирало правителството. Според предварителния анализ подобна статистика дава основания за съмнения, че конкурсите са били нагласявани. Паралелно с проверката на досегашните конкурси ще се движат и промени в закона, които трябва да направят обществените поръчки достъпни и за по-малките компании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.08 2013 в 22:23

И кьде е тази пуста програма за да се запознаем с нея? ами няма я...просто някакви пожелания

24.07 2013 в 15:05

Не могат да работят заедно с НФСБ, и дори при управлението на ГЕРБ ( в опозиция) не работеха. Те се страхуват от НФСБ, пък и не могат вече да се откажат лесно от ДПС. Затова пропагандата им сега е на вълна как НФСБ и ГЕРБ си сътрудничат или как нови избори нищо няма да променят, понеже няма да влезе нова партия.
При Кунева е по-лесно, във Варна съвсем скоро се видя, че вече си работят максимално.

24.07 2013 в 02:17

Ще бъде въведена и законова възможност за наказание на чиновници, които не са си свършили работата и така са ощетили бизнеса.

Да почваме от днес от Орешарски!!!

24.07 2013 в 00:31

Звучи добре. Да видим обаче дали ще успеят да се задържат на власт.

24.07 2013 в 00:29

Ха ха мобилизира малко електорат, че като гледам на протеста срещу неговото правителство са се стоварили не само младите, но и пенсионерите ... пълно е ... Е не ти вярват вече и пенсионерите ... Край :)))

23.07 2013 в 23:53

++5

23.07 2013 в 23:50

Правителството на тройната прие закон за таван на пенсиите 700 лв (преди беше към 400) плюс швейцарско правило с което трябваше тавана да нарастне на към 900-1000 лв., от това се възползвах 150-200 хил. комунистически изроди и натовари бюджета с към 3.5-4 милярда, но Тиквата не промени закона което показва че са един дол дренки.

23.07 2013 в 23:45

Ей, това всички ли земеделци биете негрите? (за по-младите, в разговор между Кенеди и Хрушчов е повдигнат въпроса за демократизиране на СССР и понеже Хрушчов не е имал никакви конра аргументи задава въпроса "А вие защо биете негрите?"

23.07 2013 в 23:39

Минималната заплата е шменти капели, от нея се определят държавните такси и вноските на самоосигоряващите се, тоест надуване на косвени данъци. Виж за тавана на пенсиите ще повярвам, защото в момента 150-200хил. шапкара и партиини функционери ги получават като изсмукват полвината от всички суми за пенсии на останалите 2-2.5 милиона пенсионери.

23.07 2013 в 23:29

Малко е да се каже че си тъпак, в една държава нещата се градят със стотици години дали са внасяли или не пенсионни вноски преди 1990 г. то същите хора са били експлотирани като крепосни, работили за смешни заплати, ограбили земята и собствеността им, от техният труд всичко е създадено. На всичкото отгоре след 1990 бяха ограбени и малките им спестявания а собственоста бе направено всичко възможно да не се върне изцяло или да се обезцени.
А за теб недоносен комунист мога да те туря на оная си работа , да те набутам на майка ти гъза да те до износи.