Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

БСП готви ударно нови социални мерки

25 юни 2013 в 08:27 3629 12

Централата на БСП на
Централата на БСП на "Позитано" 20. Снимка: БГНЕС

Ударно пренаписване на закони, за да се улесни животът на хората е обсъждало вчера следобед Изпълнителното бюро на БСП на извънредното си заседание, съобщава "Стандарт".

До края на юли ще сме готови с най-важните поправки, които касаят младежката безработица и пенсионерите, коментира Мая Манолова, която е и председател на Контролната комисия на БСП.

Сред първите мерки ще е премахването на данък "колиба", който се дължи за стари къщи, предимно по селата.

Това ще стане с промени в закона за местните данъци и такси, с които ще се премахнат налозите върху недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лева. Възможно е и прагът да се вдигне на 2000 лв.

Данък "колиба" бе приет по настояване на ГЕРБ, но изчисленията показвали, че не носи кой знае какви попълнения в хазната, а само натоварва най-бедните. 

Към пенсионерите реверансът ще е намаляването на таксата за посещение при личния лекар - тя ще стане 1 лв. или 1 процент от минималната пенсия. Сега пенсионерите плащат колкото всички останали пациенти над 18 години.

Промени се готвят в Закона за корпоративното подоходно облагане, където бизнесмените ще получат приспадане на данъците, ако наемат младежи до 29 г. на работа.

Социалистите ще се опитат и да намалят цените на лекарствата със законодателни промени.

До 1 месец ще бъдат подготвени законодателните промени за връщането на "швейцарското правило" за актуализация на пенсиите, както и възможността хората да се пенсионират, ако не им достигат стаж или възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!