Кумецът на Цветанов сред дарителите на МВР

13 януари 2013 в 11:54 2618 2

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Тодор Бояджиев, чието име беше замесено в скандала със застрояването на имот върху дюните в Несебър, е сред дарителите на МВР, съобщава БГНЕС, като цитира разследване на сп. "Тема".

Бояджиев, който е кумец на вътрешния министър Цветан Цветанов, е собственик на фирмата "Ти Ви Би" ООД и е съдружник с управителите на фирма "СЛЕ груп", закупили несебърските дюни.

В началото на 2011 година Бояджиев се записва сред дарителите на Министерството на вътрешните работи. Фирмата отпуснала 5760 лева на Районното полицейско управление в Димитровград за бензин. Именно Тодор Бояджиев преди две години прехвърли на вътрешния министър два от шестте му апартамента на занижени цени. По признанията на самия Цветанов, направени в разгара на скандала с многобройните му апартаменти, Тодор Бояджиев му е дългогодишен приятел и кумец.

Бояджиев печели обществени поръчки за над 25 милиона лева само за първите две години и половина, откакто на власт е правителството на ГЕРБ. Той модернизира градски центрове, подменя топлопреносни мрежи, ремонтира детски градини, строи паркове, детски площадки и дори киноложки центрове. Сред възложителите му се открояват общината в родния Димитровград, "Топлофикация"-София и Оперативна програма "Регионално развитие", управлявана от МРРБ. Преди това Бояджиев е известен сред съгражданите си като собственик на малка фирма, специализирана в изолацията на пещи в ТЕЦ.

В края на миналата година стана ясно, че "СЛЕ груп" е придобила 29 декара дюни в Несебър за 4 млн. лв. Сделката е изповядана на 28.11.2012, а само ден по-рано същият терен е продаден от Министерството на земеделието на пловдивчанина Димитър Петров за 581 000 лв. До разкритието се стигна, след като природозащитникът Тома Белев алармира, че булдозери заравняват дюните, които са в защитена зона по Натура 2000 и започва строителство на ваканционно селище.

Един въпрос остана тотално неизяснен в аферата с продажбата на несебърските дюни – кой е истинският купувач. Както вече е известно, фирмата, купила парцела от тъста на Борислав Михайлов, е "СЛЕ груп" ЕООД с управител Лъчераз Богданов и Станимир Стоянов. Двамата имат обща фирма "Бийч Холидей" с Тодор Бояджиев, като фирмата е регистрирана на един и същи адрес със "СЛЕ груп" - улица "Отец Паисий" 27 в Несебър.

От април 2011 "СЛЕ груп" е 100% собственост на холандската "АМСТ холдинг Б.В." Според справка в холандския фирмен регистър Mint Global "АМСТ холдинг Б.В." е регистрирана в Амстердам на 1 април 2011 – дни преди до купи "СЛЕ груп", с предмет на дейност "офиси за управление на инвестиции". Компанията, осъществила в България сделка за 4 милиона лева, има капитал... 18 хиляди евро! В регистъра няма информация фирмата да има служители, включително мениджъри. "АМСТ холдинг Б.В." от своя страна е 100% собственост на "АМСТ кооператиеф У.А.", регистрирана на същия адрес. Тази компания също няма служители, няма и посочени собственици.

Красноречива информация дават и наличните в българския търговски регистър документи. За управител на холандското дружество с интереси в България е посочена фирмата "Амикорп Нидерландия Б.В." - счетоводна къща, която намира най-изгодните схеми за данъчно облагане за своите клиенти. А нейният адрес съвпада с този на повереното ѝ дружество. "Амникорп" е била представлявана в България от двама адвокати, но само с временно пълномощно за прехвърляне на собствеността на "СЛЕ груп".

Фирмата инвеститор е "пощенска кутия", а кой и какво пуска в нея, можем само да предполагаме, обобщава в разследването си "Тема".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови