И шефът на бургаската екоинспекция си отива заради дюните в Несебър

Милен Енчев 07 януари 2013 в 13:50 2813 5

Днешната среща в Министерския съвет между екоактивисти и министри. Снимка: БГНЕС
Днешната среща в Министерския съвет между екоактивисти и министри. Снимка: БГНЕС

Часове след като премиерът Бойко Борисов обяви, че шефът на агенцията по горите Бисер Дачев ще бъде уволнен заради скандала с дюните в Несебър, стана ясно, че и шефът на бургаската екоинспекция Бойчо Георгиев ще бъде отстранен от поста си. Вестта бе съобщена от екоминистъра Нона Караджова днес след среща в Министерския съвет по проблема с дюните между природозащитници, ресорните министри и премиера.

Георгиев ще бъде освободен, след като премине законова процедура по установяване на вината му, каза Караджова.

Скандалът, коствал постовете на Дачев и Георгиев, се разрази в края на декември, когато природозащитникът Тома Белев от сдружението „Зелени Балкани“ сигнализира, че край Несебър се заравняват пясъчни дюни за строителство. Тогава Георгиев коментира, че въпросният терен никога не е бил дюни.

Шефът на инспекцията е дал зелена светлина за застрояването на терена, придобит от Димитър Петров, тъст на шефа на футболния съюз Боби Михайлов, на 19 декември, а в последния работен ден на миналата година – 21 декември, Петров е получил строително разрешение от главния архитект на Несебър.

Впоследствие Георгиев заяви, че основанието да съгласува строежа, са решенията на предшественика му на поста, който през 2007 г. и 2008 г. е одобрил екооценки на строителния проект.

След като скандалът гръмна обаче, министерството на околната среда разпореди проверка на екодокументацията и тогава Георгиев установи, че всъщност става дума именно за дюни – 1/3 от 29-декаровия терен е пясъчни дюни.

Миналият петък Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) отмени разрешението за строежа заради поредица процедурни нарушения и заяви, че ще глоби главния архитект на Несебър. За случая бе сезирана прокуратурата.

Данъчните проверяват сделката в Несебър

Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на всички лица и фирми, свързани с продажбата на парцела от 29 декара в Несебър, съобщиха от агенцията. Данъчните инспектори ще проверят счетоводната отчетност на всички участници в сделката от момента на първото прехвърляне на собствеността. Земята бе продадена от земеделското министерство на Димитър Петров на 27 ноември миналата година за около половин милион лева и още на следващия ден Петров я препродаде за над 4 милиона лева на фирмата "СЛЕ груп". Съдружник на фирмата е Тодор Бояджиев, семеен приятел и кумец на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Освен конкретните сделки, данъчните ще изследват и произхода на средствата за покупката на земята, както и имотното състояние на участниците в покупко-продажбата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови