В сагата с разораните дюни в Несебър е замесен близък на Цветанов

Последна промяна на 02 януари 2013 в 16:18 4632 21

Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"

В случая с продадените дюни в Несебър е замесен поне косвено Тодор Бояджиев, кумец на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, показа проверка на сайта „Бивол“. Бояджиев е собственик на фирмата „Ти Ви Би“ ООД и съдружник на фирмата „Сле груп“, придобила терена от 29 дка през ноември. Същият Тодор Бояджиев е човекът, който преди 2 години е прехвърлил на вътрешния министър два от шестте му апартамента на занижени цени. Той е дългогодишен семеен приятел на Цветанов, който е кум на дъщеря му и кръстник на внука му.

Бояджиев е партньор на управителите на „Сле груп“ Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов в общата им фирма „Бийч холидей“ и двете дружества са регистрирани на един и същ адрес в Несебър, на два съседни етажа.

В края на декември природозащитникът Тома Белев от сдружението „Зелени Балкани“ сигнализира, че край Несебър се застрояват пясъчни дюни край морето, което по закона за устройството на черноморското крайбрежие е недопустимо. Според контролните институции - бургаската екоинспекция, парцелът в местността Кокала край града не е пясъчни дюни и не подлежи на законова защита. Неоспорим, според данните на службата по вписванията обаче е фактът, че той е придобит от „Сле груп“ от пловдивчанина Димитър Петров, ден след като той го е купил от министерството на земеделието. Петров е придобил терена месец преди старта на заравняването на дюните с булдозери – на 27 ноември, за 581 212 лв и на 28 ноември го е продал на фирмата за малко над 4 млн. лв.

В последния ден на миналата година министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви, че ще направи пълна проверка на сделката, сключена с подписа на заместничката му Светлана Боянова. Тогава той заяви, че цената на сделката с Димитър Петров всъщност надхвърляла 1 милион лева заради таксите за изключване на парцела от държавния горски фонд. Тази калкулация обаче не променя факта, че само ден по-късно новият собственик на 29-те дка. на първа линия на морето край Несебър ги е препродал на 4 пъти по-висока цена.

Днес Боянова заяви, че е подписала договора за продажба без някакво "специално отношение". "Не познавам лице на име Димитър Петров, не ми е известен и не знам никакви подробности. Нямам специално отношение към тази преписка, тя е част от всички документи, които подписвам като зам.-министър", коментира зам.-министърът.

Утре след среща на назначената от Найденов междуведомствена комисия с участието на Тома Белев, ще бъдат дадени изявления по случая.

В петък Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) пък ще обяви дали даденото от община Несебър разрешение за строеж е законно. То е издадено от главния архитект на общината в последния работен ден преди празниците – 21 декември или по-малко от месец след като е придобит теренът. Строителната виза предвижда изграждане на 122 жилищни сгради на 4 етапа.

Според строителния контрол до 4 януари (петък) не може да се строи. Дейностите по заравняване на терена, изсичане на храсти и поставяне на ограда обаче не представляват строеж, а само подготовка, коментираха преди дни от ДНСК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.01 2013 в 16:25

Невероятно нагла си!
Също като господарите си...

03.01 2013 в 18:09

Не сте прочел добре коментарите ми!

03.01 2013 в 17:54

Ей, защо ме нападате така? Аз ли съм ви проблемът? Аз имам право на мнение и го изразявам, като то, очевидно, е различно от вашето - но трябва ли да ме нападате заради това? Добре все пак, че никой не поиска да ме блокират да пиша, защото под един от текстовете тук, за една друга читателка, изразила по различно мнение за ски зоната в Банско, така и се нахвърлиха с обвинения, че не малко от коментиралите поискаха админите на Оффнюз да я блокират. Нямам думи, каква култура :-/


@netrol,

Не виждам какъв е проблемът с тези мои думи. Наистина не съм била, затова попитах. Въпросната земя, за която Белев твърди, че са дюни, а от екоинспекцията - не, на снимките, които от Оффнюз така и не публикуваха, се вижда, че е оградена от вече построени къщи и широк асфалтиран път - и в двата случая тази земя, ако са дюни, вече са пресечени, така да се каже. Но аз погледнах пак в статията на Е-вестник с пубуликуваните снимки и видях нещо, за което не се сетих вчера, докато пишех коментара си :-/ - там има публикувана и сателитна снимка на крайбрежието между Равда и Несебър. На нея се вижда, че асфалтираният път от снимките е откъм страната на морето, т.е. ако това са дюни, а крайбрежните дюни са разположени непосредствено зад плажната ивица, то те вече са пресечени от този широк асфалтиран път.

П.П.
Към автора на статията Милен Енчев:
В моя фотоблог се опитвам да търся повече информация, за да се опитам да разбера каква е истината, за разлика от вас и ваши колеги. Защо така се получава? Вместо да разчитам на вас, журналистите, то вие ми ми поднасяте "на ден по лъжичка" информация - най-вече какво бил казал Белев и какво отговорили от Министреството и РИОСВ-Бургас, аз трябва да се ровя в Интернет, в различни сайтове в търсене на повече информация. Вие и вашите колеги сякаш се опитвате да угодите на някого, със сигурност не на нас, читателите, според мен. Но това е само мое лично мнение, като не твърдя, че съм задължително права, може и да греша: https://picasaweb.google.com/Marriela/RazniOthersPhotoblog#5828262594805444962

03.01 2013 в 13:46

@ Не съм ходила в Несебър, а и от снимките не се вижда, и затова не знам морето от коя страна е, ... ===
Ами що спамиш тогава моме, че се и чудиш на определенията за писанията си. Свободата на мненията означава, че тези дето са ходили - да могат да се изкажат свободно и по писанията на тези дето не са ходили, ама ръсят коментари. Благодарим все пак за цитатите от Уики, образовахме се. Има много хубави дюни в Несебър, и отсам пътя, обаче като мине булдозера - вече няма дюна.

03.01 2013 в 09:34

Мариела,
не знам аз ли съм тъп или ти се опитваш да ни правиш на тъпи?!

Първо има явно грубо нарушаване на държавните интереси- "ограбване" е точната дума.

Второ доводите ти за това дюни ли са или не са смешни!
Видите ли наоколо било много застроено и затова не е проблем да се строи!!?!
И, като били дюни, защо са били изключени от горския фонд по времето на триглавата ламя!?!?
То заради тази логика, сега България ще плаща милиарди за заменките, ание сме най-бедните в ЕС!

И трето не е зле първо да посетиш Несебър и чак тогава да обясняваш, кое е дюна и кое не е ......

03.01 2013 в 06:10

Мариела , оставаме с впечатление,че не си Мариела ,а си Тодор Бояджиев,дьщеря му , жена му , Цветанов , баба му или всичките взети заедно . А защо имота е препродаден , за да се тегли голямо ДДС при строежа . Онзи Червенобузко затова мълчи

03.01 2013 в 00:15

П.П.
"...Поне за сега човекът си е заслужил това. Да се опитваш да заобикаляш фактите в коментарите си с някакви изсмукани от пръстите формални доводи е нелепо и коментари от рода на “платена подлога” не би трябвало да те изненадват. Ако има обаче някакви сериозни доводи, че закона не е нарушен, няма конфликт на интереси и сделката не е морално укорима..."

Аз не заобикалям фактите никъде! Къде точно го правя?
С риск пак да се повторя - коментарът ми беше породен от използването на "дюни" в статията на Оффнюз и от факта, че не са публикувани всички снимки от профила на Тома Белев, за да се види колко много съществуващи жилищни сгради има при тази изравнена земя. Защо е било допуснато всички тези сгради да се построят, ако това е защитена зона и това са дюни, защо е било допуснато това да се случи, защо едва сега се реагира? Или само тази малка ивица от 29 дка земя, изравнена преди няколко дни, са дюни и защитена зона, всичко около тях не са дюни, не са защитена зона и затова са построени всички тези сгради?!
Това дали има конфликт на интереси и дали сделката е морално укорима не съм го коментирала по никакъв начин!

Бях си обещала повече да не пиша в този форум, заради определенията и обвиненията, но сгреших и го направих отново, за което съжалявам!

02.01 2013 в 23:46

"схема", не "схама", както съм написала по-горе :-/

02.01 2013 в 23:42

@Емил Боев

Нямах предвид самото министерството да участва в схема за пране на пари (то е продало земята на частното физическо лице, но не е участвало в покупко-продажбата на имота от частника на юридическото лице). Имах предвид самото юридическо лице, закупило терена от частното физическо такова. Използвах думата "схама", защото обикновено едно юридическо лице, купуващо имоти, за да пере пари, не го прави еднократно, той прави и други такива покупки, а това юр. лице е свързано с други юридически лица, те пък са свързани с други лица и т.н.
Тези мои коментари бяха породени от факта, че аз вече нямам доверие И на Тома Белев и не ми се иска да правя избор на кого да вярвам при наличието на противоречиви мнения, затова искам журналистите да проучат казуса и да кажат къде точно е истината. Тази земя не е от вчера и днес, имало я е още преди 1976 г., когато за защитени са обявени 5 местности с дюни. От тогава трябва да има документи за тези земи, а сигурно и от преди това трябва да има карти, от които да се вижда това дюни ли са или не. Толкова ли е трудно първо да се проследи как е била категоризирана тази земя от 1976 г. насам, и после журналистите да бъдат категорични, когато пишат статиите си. Аз и вие като читатели можем да си избираме на кого да вярваме, но журналистите не трябва според мен да подхождат по същия начин - те трябва да търсят истината и да се позовават на факти!

02.01 2013 в 23:24

????

Парцела е продаден от МЗ на частна фирма за Х пари, на следващия ден е продаден същия парцел на друга частна фирма за колко пъти повече - седем?

Това не е източване, а ОГРАБВАНЕ на държавата, чрез продаване на притежаван от нея имот за жълти стотинки в сравнение с реалната стойност. После някой се жалва, че нямало пари за добавки за пенсионерите, а собствените му министерства разпродават на безценици държавна собственост.

Нямаше как да не свърши 2012 със скандал в МЗ. Нямаше месец без скандал в това министерство, годината на Миро Мазния бе 2012. Въпреки всичко случило се около него и министерството му, хора все още подкрепят това правителство... нищо хубаво не ни чака и 2013-2017.