В сагата с разораните дюни в Несебър е замесен близък на Цветанов

02 януари 2013 в 16:18 5494 21

Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"

В случая с продадените дюни в Несебър е замесен поне косвено Тодор Бояджиев, кумец на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, показа проверка на сайта „Бивол“. Бояджиев е собственик на фирмата „Ти Ви Би“ ООД и съдружник на фирмата „Сле груп“, придобила терена от 29 дка през ноември. Същият Тодор Бояджиев е човекът, който преди 2 години е прехвърлил на вътрешния министър два от шестте му апартамента на занижени цени. Той е дългогодишен семеен приятел на Цветанов, който е кум на дъщеря му и кръстник на внука му.

Бояджиев е партньор на управителите на „Сле груп“ Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов в общата им фирма „Бийч холидей“ и двете дружества са регистрирани на един и същ адрес в Несебър, на два съседни етажа.

В края на декември природозащитникът Тома Белев от сдружението „Зелени Балкани“ сигнализира, че край Несебър се застрояват пясъчни дюни край морето, което по закона за устройството на черноморското крайбрежие е недопустимо. Според контролните институции - бургаската екоинспекция, парцелът в местността Кокала край града не е пясъчни дюни и не подлежи на законова защита. Неоспорим, според данните на службата по вписванията обаче е фактът, че той е придобит от „Сле груп“ от пловдивчанина Димитър Петров, ден след като той го е купил от министерството на земеделието. Петров е придобил терена месец преди старта на заравняването на дюните с булдозери – на 27 ноември, за 581 212 лв и на 28 ноември го е продал на фирмата за малко над 4 млн. лв.

В последния ден на миналата година министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви, че ще направи пълна проверка на сделката, сключена с подписа на заместничката му Светлана Боянова. Тогава той заяви, че цената на сделката с Димитър Петров всъщност надхвърляла 1 милион лева заради таксите за изключване на парцела от държавния горски фонд. Тази калкулация обаче не променя факта, че само ден по-късно новият собственик на 29-те дка. на първа линия на морето край Несебър ги е препродал на 4 пъти по-висока цена.

Днес Боянова заяви, че е подписала договора за продажба без някакво "специално отношение". "Не познавам лице на име Димитър Петров, не ми е известен и не знам никакви подробности. Нямам специално отношение към тази преписка, тя е част от всички документи, които подписвам като зам.-министър", коментира зам.-министърът.

Утре след среща на назначената от Найденов междуведомствена комисия с участието на Тома Белев, ще бъдат дадени изявления по случая.

В петък Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) пък ще обяви дали даденото от община Несебър разрешение за строеж е законно. То е издадено от главния архитект на общината в последния работен ден преди празниците – 21 декември или по-малко от месец след като е придобит теренът. Строителната виза предвижда изграждане на 122 жилищни сгради на 4 етапа.

Според строителния контрол до 4 януари (петък) не може да се строи. Дейностите по заравняване на терена, изсичане на храсти и поставяне на ограда обаче не представляват строеж, а само подготовка, коментираха преди дни от ДНСК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!