Борисов: Цветанов може и да не е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ

Нели Чолашка 19 февруари 2013 в 17:27 2514 1

Ние 4 години обираме пасивите, оплака се Борисов. Снимка: БГНЕС
Ние 4 години обираме пасивите, оплака се Борисов. Снимка: БГНЕС

Цветан Цветанов може и да не оглави предизборния щаб на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция, на която представи Даниела Пеловска за „говорител“ на протестиращите срещу монополите и правителството.

Тесните връзки на Пеловска и семейството й с управляващата партия ГЕРБ взривиха социалните мрежи днес.

Гражданката Пеловска не каза и дума срещу правителството на ГЕРБ, но призова Румен Овчаров (енергиен министър в тройната коалиция) и Лидия Шулева (приватизирала ЕРП-тата в кабинета на Сакскобургготски) да „отговарят за криминални деяния срещу държавата и срещу народа си“.

Тя говори също и за внедряването на хора на БСП в протестите. Дори откровено похвали Борисов, че веднага е реагирал с думите: „Но ми кажете, при кое друго управление, внесено писмо вчера в 9.30 ч. (показва писмото с нейния подпис и телефон), днес вече имаме решение"

След като представи Пеловска, нейната „гражданска позиция“ и „исканията на протестиращите“, с които правителството ще се съобрази, Борисов отговори и на въпроси на различни медии.

 Ето и по-интересните въпроси и отговoри:

 Защо отстранихте Симеон Дянков?

Симеон Дянков направи много за финансовата дисциплина и за финансовата стабилност. Той нямаше абсолютно никаква подкрепа нито в партията, нито в правителството. Имаше само моята подкрепа, защото икономиите и запазването на финансовата дисциплина са мерки, които на никого не харесват – нито на министрите, нито на хората.

От първия си ден ние започнахме да плащаме високите пенсии, за които е взето решение на последното заседание на Министерския съвет (на кабинета „Станишев“) във време, в което държавата вече беше полетяла надолу с над ½ млрд. лв. дефицит. Помните всички, че във финансовото министерство дойде Пламен Орешарски и потвърди пред всички медии. Дянков изигра много добра роля, много важна, и неслучайно навсякъде ни хвалят за финансовата дисциплина.

Освен финансов министър той е и вицепремиер и ако половината на работата е да запазим финансовата дисциплина, другата половина е да осигурим икономически растеж. Да кажем на хората как те ще получат по-високи доходи. Не да им обещаваме, а да им кажем как – с инвестиции...

Дянков не беше комуникативен с министрите – за да се срещат с него, трябваше да дойдат при мен. И това, че семейството му е в САЩ и необходимостта непрекъснато да пътува – седмица, седмица, седмица – без него не могат да вземат адекватни решения.

Второ – от електронното правителство се направи много малко, а той беше отговорен пред мен това да се случи.

Трето – кое налагаше да ми причини това със зърнопроизводителите. Ние знаехме, че януари месец трябва да платим 850 млн. лв., които след един месец Брюксел ни ги връща. Когато всички земеделски производители трябваше да дойдат и да кажат „Браво, че успяхте с 2.5 млрд. евро живи пари да дойдат при нас...“, повтарям не от бюджета, а само да ги вземе за един месец, след това Брюксел ни ги възстановява...

Приемате ли предложението на Волен Сидеров за кръгла маса с всички политици и протестиращи, на която да се реши какво ще се прави понататък и да се гарантира честни избори, които няма да бъдат манипулирани?

Аз винаги съм бил много диалогичен. Г-н Сидеров, на който съм много благодарен, близо 3 години ме подкрепяше в парламента – и тогава имаше ЕРП-та, и тогава имаше ДКЕВР. Това, което говори сега, сме го направили, можеше да бъде по-рано. Аз нямам никакво притеснение от политическите партии, аз съм притеснен от ниските доходи и от цените, и от това, че имаме много малко инструменти да ги оправим. Радвам се, че успяхме да договорим повече пари от Брюксел – само това е гарантирано през следващия програмен период...

За какво говорихте с Владимир Путин, договорихте ли по-ниски цени на газа?

Ние регулярно говорим с него, както и с президента Обама, и с Джон Кери, и с Дейвид Камерън. Имаме тази привилегия да ни познават и да говорят с нас по темите, които ни вълнуват. С 30% се е вдигна стокооборотът между България и Русия миналата година. Покана и от него, и от министър-председателят им Медведев имам да отида до Москва и да говорим как можем да избегнем съда и да намерим решение или да продадем реакторите... В края на краищата да намерим решение да не ходим за милиарди евро да се съдим и да харчим луди пари като държави в Париж.

През 2010 г. казахте, че ако свалите финансовия министър, ще падне цялото правителство. Все пак предприехте тази стъпка. Стабилно ли е правителството 4 месеца преди изборите?

Най-важното е, че вече има приет бюджет. В следващите месеци финансовият министър трябва да пази дефицита и да се опита със средствата от бюджета да направи повече инструменти, които да дадат повече въздух на икономиката. Това е ролята на финансовия министър през следващите няколко месеца.

Смятате ли да изкарате мандата си докрай?

Искам да напомня на Станишев и Доган, на тях двамата, защото Волен Сидеров протестираше и по време на тройната коалиция, за ВМРО – не си спомням. Протести пред парламента и бой на хора, и на миньори, имаше по време на тройната коалиция. Най-дългата учителска стачка в историята на България трая седмица и тогавашните вицепремиери казаха, че „таз седянка“ трябва да я развалят – Пламен Орешарски и Даниел Вълчев...

Пътят, по който са тръгнали - да използват недоволството на хората, много зла шега ще им изиграе в бъдеще... в последните 2-3 века, понеже Чърчил често се връща към историята, Европа често се връща към историята и са минали през различни етапи – през събаряне на Бастилията до обезглавяване на крале. Нищо хубаво след това не им се е случило. Навсякъде революцията е изяла децата си...

И моите нерви имат лимит – за три години съм осигурил финансова стабилност, построили сме повече, отколкото за 20 години. Ако вземете София като модел на управление (бил съм и кмет) и видите разликата от синьо-червеното управление в предишните години – София има дъги, има естакади, градинки, има чистота, има десетки нови детски градини, ремонтирани училища, метро, спортна зала. Всичко това беше приватизирано преди да дойда аз.

Аз си тръгвам с много, много вдигната глава. Осигурил съм за следващия програмен период 2-5 млрд. евро повече пари.

„Тракия“ се строи, ако не изкараме мандата, тя няма да тръгне май, мога да се обзаложа. Ако останем на власт, май месец ще я пуснем. „Струма“, „Хемус“... „Дунав мост 2“ е необратим процес ще стане до май, за „Струма“ могат да забравят при управление на Станишев, на Доган, могат да забравят.

При нашето управление, благодаря на Брюксел, нямаме едно спряно евро.

Изключвате вариант да не изкарате мандата си докрай?

За мен и за ГЕРБ е по-изгодно да подадем оставка. Ако го направим, последиците ще са катастрофални...

Аз няма да подам оставка заради Станишев и Доган, ще се боря с тях до края. И в опозиция пак ще се боря.

Ако протестите продължат и вашият лимит на нерви се изчерпа, ще предизвикате ли предсрочни изобри?

Той мандатът изтече – до изборите има 4-5 месеца. Дали ще управляваме още 3 месеца или още 5 месеца, за нас няма никакво значение. Напротив, ако останем, ще вземем само пасивите на студа, зимата и високите цени...Ако хората не се успокоят, ако не видят, че правим максималното, за нас е по-изгодно, колкото по-бързо избори, толкова по-добре.

Вие предпочитате пасиви пред оставката?

Ние 4 години обираме пасивите. Ние, 4 години, поемайки сами да управляваме. Разбира се много добре и майсторски ни подведоха за това – Синята коалиция излезе и каза: „подкрепяме самостоятелно правителство на малцинството на ГЕРБ“, Волен Сидеров излезе и каза „ние подкрепяме самостоятелно правителство на ГЕРБ“, Яне Янев излезе и каза: „ние подкрепяме правителство на ГЕРБ“ - аз затова го направих.. Иначе щеше пак да остане тройната коалиция.. 

Преди дни казахте, че Цветан Цветанов ще оглави отново предизборния щаб на ГЕРБ - това означава ли, че ще подаде оставка като вътрешен министър?

Ще го преценяваме, може и друг да е началник щаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови