Бойко "отне" лиценза на ЧЕЗ, акциите им се сринаха

Последна промяна на 19 февруари 2013 в 17:05 2926 3

Шефът на ЧЕЗ България Петер Баран
Шефът на ЧЕЗ България Петер Баран

Премиерът Бойко Борисов обяви на извънредния си брифинг днес, че до края на деня ще бъде отнет лиценза на електроразпределителното дружество ЧЕЗ (процедурата е доста по-дълга и сложна от това Борисов да поиска отнемането на лиценза).

Час преди изявлението на Борисов от прокуратурата обявиха, че ще предложат отнемането на лиценза на ЧЕЗ. Лицензът може да бъде отнет само от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

След редовното заседание на ДКЕВР днес председателят на регулатора в оставка Юлиана Иванова обяви, че до края на деня ще се разбере дали ще започне процедура по отнемането на лиценза на ЧЕЗ.

За отнемането на лиценза на дружеството, което обслужва Западна България, се говори от миналата седмица. Още тогава цената на акциите му на борсата започнаха да падат.

Акците на компанията на борсата в Прага продължиха да поевтиняват след новината, че прокуратурата в България ще поиска отнемане на лиценза за електроразпределителна дейност. 

Борсата в София пък временно спря търговията с емисиите на "ЧЕЗ Разпределение" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД.

От ЧЕЗ очаквано реагираха остро на тази серия от атаки.

„Смятаме, че изявленията на премиера и прокуратурата в средствата за масова информация са грубо нарушение на юридическите задължения на България като държава, влизаща в Европейския съюз.

Единствената организация, която може да взима решение за започване на процедурата по анулиране на лиценза, е изключително независимото енергийно управление. От него не сме получавали никакви уведомления за намерения за започване на такава процедура (анулирането на лиценза)”, обяви говорителя на чешкия концерн Барбора Пулпанова, цитиран от  ИТАР-ТАСС.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2013 в 18:58

elena, кой пък протестира срещу ЧЕЗ??? Само софиянци, нали?! Те във Варна протестират всеки ден повече хора, отколкото в София общо, ама пусто софиянско его... Накрая ще кажете, че сте спасителите на Българич, както обикновенно.

19.02 2013 в 18:42

Не мисля ,че това е доброто решение!Ако не е ЧЕЗ ще е някой друг.Това е акт на безсилие.Какво като го няма ЧЕЗ и останат всички измислени пренос-превоз и прочие утежнения на сметки!?И как така зелената енергия ,която трябваше да е особено евтина стана утежняващо бреме и непосилна за крайния потребител-ето това нещо не го разбирам!?Най лесното е "Отнемам лиценза"-а после!?Останат ли нагло измислените добавки ,все едно нищо няма да се промени.И що за пупулизъм е това-преди месец вдигат цената с 13%,а днес свалят с 8%-хайде стига с този прах в очите на хората!Не е ли по добре да се изправят пред съда онези с договорите съгласили се да се изкупува на високи цени и не трябва ли от тях да се потърси отговорност на каква цена са се съгласили и %-тите им дадени за лобиране да се конфискуват в 5-торни размери!?

19.02 2013 в 18:10

Nadqvam se naistina da moje taka barzo da se otneme licenza na chez i xorata da se uspokoqt... Zashto trqbvashe da se stigne do masovi protesti za da se promeni neshto...