Бойко "отне" лиценза на ЧЕЗ, акциите им се сринаха

Нели Чолашка 19 февруари 2013 в 17:05 3710 3

Шефът на ЧЕЗ България Петер Баран
Шефът на ЧЕЗ България Петер Баран

Премиерът Бойко Борисов обяви на извънредния си брифинг днес, че до края на деня ще бъде отнет лиценза на електроразпределителното дружество ЧЕЗ (процедурата е доста по-дълга и сложна от това Борисов да поиска отнемането на лиценза).

Час преди изявлението на Борисов от прокуратурата обявиха, че ще предложат отнемането на лиценза на ЧЕЗ. Лицензът може да бъде отнет само от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

След редовното заседание на ДКЕВР днес председателят на регулатора в оставка Юлиана Иванова обяви, че до края на деня ще се разбере дали ще започне процедура по отнемането на лиценза на ЧЕЗ.

За отнемането на лиценза на дружеството, което обслужва Западна България, се говори от миналата седмица. Още тогава цената на акциите му на борсата започнаха да падат.

Акците на компанията на борсата в Прага продължиха да поевтиняват след новината, че прокуратурата в България ще поиска отнемане на лиценза за електроразпределителна дейност. 

Борсата в София пък временно спря търговията с емисиите на "ЧЕЗ Разпределение" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД.

От ЧЕЗ очаквано реагираха остро на тази серия от атаки.

„Смятаме, че изявленията на премиера и прокуратурата в средствата за масова информация са грубо нарушение на юридическите задължения на България като държава, влизаща в Европейския съюз.

Единствената организация, която може да взима решение за започване на процедурата по анулиране на лиценза, е изключително независимото енергийно управление. От него не сме получавали никакви уведомления за намерения за започване на такава процедура (анулирането на лиценза)”, обяви говорителя на чешкия концерн Барбора Пулпанова, цитиран от  ИТАР-ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!