Борисов поиска втори лифт в Банско

Последна промяна на 16 януари 2013 в 13:56 2282 4

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Убеден съм, че трябва да има втори лифт на Банско, каза министър-председателят Бойко Борисов преди заседанието на Министерския съвет днес.

Той се срещна с представители на еко организации. Oчаква се днес да стане ясно дали е възможна законова промяна, с която да се ускори процедурата за изграждане на такъв проект.

Дискусията за новия лифт започна през декември миналата година, когато Община Банско настоя за разширяване на ски зоната в национален парк “Пирин”, независимо, че миналата година се оказа, че тя се е разпростряла на далеч повече площ от дадената по концесия. На 19 декември, премиерът Бойко Борисов получи петиция с 800о подписа за увеличаването на ски съоръженията от кмета на Банско Георги Икономов.

Искането на общината и туристите, подкрепили петицията, е зоната да се “уплътни” с още 20-30 км ски писти и втори кабинков лифт, обясни Икономов. По думите му, новото строителство няма да излезе от границите на съществуващата концесия и въпросните писти и съоръжения били вписани в сега действащия териториално устройствен план на ски зоната. “Чрез подписите искаме да се чуе думата и на тези, които подкрепят туризма, а не само гласа на „зелените”, които затварят мостове и улици”, каза кметът.

Всъщност площта на зоната, записана в концесионния договор на фирма “Юлен”, вече е надхвърлена. Това показаха две геодезически заснемания на курорта, поръчани от екоминистерството миналата година. През лятото на 2011 г. министър Нона Караджова обяви, че зоната се е разпростряла на огромна площ над отдадената по концесия. Тя би трябвало да е 995 дка., съгласно концесионния договор от 2001 г., но в момента е 1650 дка., сочат данните на ековедомството. Оказа се, че устройственият план на ски зоната, описан в договора, е бил променен през 2005 г. и така зоната е била разширена. Самият контракт обаче не е променян.

Освен това всички писти и съоръжения над разрешената площ, са строени с всички надлежни разрешителни, включително от екоминистерството. Последно през лятото на 2010 г. ведомството разреши на “Юлен” да подмени няколко стари лифта  с по-модерни, но в същите трасета. Изпълнителят на монтажа фирма “Балканстрой” (която стои зад проекта за ски курорт над Разлог) обаче удължи едно от трасетата с десетки метри, при това изсичайки 25 дървета без разрешение. Тогава “Юлен” бе санкционирана с 20 000 лева, максималната глоба за неспазване на екорешението. “Юлен ни скъсаха нервите”, коментира тогава зам.-министър Евдокия Манева.

Миналата година, след като обяви нарушението, Караджова посочи няколко варианта за решаването на проблема. Единият е с промени в Закона за концесиите да се узакони надвзетото от “Юлен” и едновременно да й се увеличи концесионната такса (сега тя е около 200 000 лв. годишно, но не е обвързана с площта на зоната, а с печалбата й). Другият е да се развали концесията, което обаче би вкарало държавата в дълги съдебни спорове с концесионера, тъй като през годините тя е съучаствала в нарушението, разрешавайки всеки лифт и писта. Изключение прави единствено 1730-метровата писта “Плато 1″, която според екоминистерството е незаконна – тя не е нито в устройствения план на зоната, нито в концесионния договор.

Въпреки геодезичното заснемане и контролното заснемане, което го потвърди, от ръководството на “Юлен” отрекоха и заявиха, че фирмата, наета от министерството се е объркала. Според Петър Петров от управителния съвет на “Юлен”, който е шеф и на фирма “Витоша ски”, площта не е надхвърлена. От година и половина министерството на Караджова и фирмата обсъждат проблема, все още без резултат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.01 2013 в 16:10

Написано е ясно - реалната площ на курорта в момента надхвърля с доста договора по концесията. Втори лифт с още 20-30км писти къде ще го наврат? Айде стига глупости - нещата с фирмите на Цекича никога не са такива, каквито ни ги казват!

И тея глупости с развитието на туризма ги спестете - Банско е отвратителен курорт, с цени като за алпите. Чужденците като дойдат в Банско, няма да повторят - и пет кабинкови лифта да направят, с 500км ски писти към тях.

16.01 2013 в 14:22

Какъв е проблемът да има втори лифт на Банско? Може би това, че ще намали чакането наполовина, че ще доведе до развитие на бизнеса и до отварянето на нови работни места? Това ли е проблемът? Изобщо не подкрепям Бойко, но този път е на правилната страна.

16.01 2013 в 14:09

Трябва да има нова, модерна и силно защитена лудница, построена с еврофинансиране.

16.01 2013 в 14:08

В такъв случай явно трябва да НЯМА втори мандат на Борисов...