Съдия си направи отвод по делото САПАРД

Юлиан Христов 19 март 2012 в 11:33 2077 0

Марио Николов. Снимка: БГНЕС
Марио Николов. Снимка: БГНЕС

Съдията Красимира Медарова си направи отвод по дело срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков.

Отводът беше поискан от защитата на подсъдимия Валентин Ангелов на предходното заседание по делото в Софийския апелативен съд с мотивите, че съдия Медарова е поела политически ангажимент да потвърди решението на предходната инстанция по делото. Съмненията се породили, след като адвокатът на Ангелов - Румен Еленски, отказал да го защитава. Той разказал, че мъжът на съдийката - Николай Медаров, който също му бил клиент, му казал, че тя няма да си направи отвод по делото заради поетия ангажимент. За да се мотивира, защитата посочи, че Медарова оглавяваше ЦИК по време на последните избори, след като бе предложена за поста от ГЕРБ.

Председателят на съдебния състав Калин Калпакчиев прие искането за отвод с единствения мотив, че върху безпристрастността на съдиите не трябва да има съмнения. Калпакчиев прие искането с много уговорки, като заяви, че подобно твърдение за политически ангажимент се основава на неверни факти и че нито едно от твърденията не е подкрепено от доказателства. Той припомни решение на Върховния касационен съд, според което членството в състава на ЦИК няма политически характер, тъй като става въпрос за независим орган.

Калин Калпакчиев отбеляза, че е недопустимо чрез отвод страните по делото да си избират членовете на съдебния състав. По думите му една година след началото на делото ход по същество не е даден именно заради отсъствието на едни или други адвокати.

Предстои да се назначи нов съдия докладчик на мястото на Медарова, което ще доведе до отлагане на делото за неопределено време.

Стойков и Николов са подсъдими за пране на пари по програма САПАРД на стойност 7,5 милиона евро. На първа инстанция Марио Николов беше осъден на 10 години затвор, а Людмил Стойков получи оправдателна присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови