Насилие и недохранване в интернат в Стралджа

Вероника Шербанова 25 септември 2013 в 16:58 5267 4

Деца от СПИ-Стралджа, Снимка: Facebook
Деца от СПИ-Стралджа, Снимка: Facebook

Системно насилие и недохранване в Социално-педагогическия интернат в Странджа установи проверка на Държавната агенция за закрила на детето, съобщиха от Агенцията.

Сигнал за нередности в интерната бил подаден от френски доброволци.

Инспекторите са установили, че членове на персонала са прилагали жестоки наказания, свързани с насилие. Върху телата на част от момчетата те са открити следи от побой, а децата разказали, че са били бити с пръчки, бухалки и палки.

Настанените в интерната деца не са се хранили според изискванията за здравословно хранене. Те не са водени и на задължителните профилактични прегледи, които целят да установят здравния им статус.

По-голямата част от тях не разполагат с лични вещи и дрехи, нямат и индивидуални тоалетни принадлежности.

Проверката установила и че настанените в интерната ученици имат сериозни затруднения при четене и писане и техните знания не съответстват на класа, в който учат.

Децата са с много висок праг на поносимост към агресията. Те имат враждебни мисли, свързани с отмъщение за насилието, упражнено върху тях, както и мисли за самоубийство заради силното отчаяние, обяснява психологът, работил с децата по време на проверката.

Те са жертви и свидетели на ежедневно насилие, което затвърждава агресивния модел на поведение в момчетата, а това се разминава с целта, с която са настанени в интерната – чрез активна работа на специалисти да бъде променено асоциалното и агресивното им поведение, посочват експертите.

В СПИ в град Стралджа са открити и редица административни нарушения, допълват от Агенцията за закрила на детето.

Четирима от служителите в интерната са отстранени от работа до изясняване на фактите и обстоятелствата по сигнала за насилие. Назначен е и нов временен директор на интерната.

От Агенцията са уведомили министъра на образованието за откритите нередности, сезирани са и Районната прокуратура в Ямбол и Регионалната здравна инспекция в Ямбол.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!