Quantcast

Насилие и недохранване в интернат в Стралджа

Последна промяна на 25 септември 2013 в 16:58 3642 4

Деца от СПИ-Стралджа, Снимка: Facebook
Деца от СПИ-Стралджа, Снимка: Facebook

Системно насилие и недохранване в Социално-педагогическия интернат в Странджа установи проверка на Държавната агенция за закрила на детето, съобщиха от Агенцията.

Сигнал за нередности в интерната бил подаден от френски доброволци.

Инспекторите са установили, че членове на персонала са прилагали жестоки наказания, свързани с насилие. Върху телата на част от момчетата те са открити следи от побой, а децата разказали, че са били бити с пръчки, бухалки и палки.

Настанените в интерната деца не са се хранили според изискванията за здравословно хранене. Те не са водени и на задължителните профилактични прегледи, които целят да установят здравния им статус.

По-голямата част от тях не разполагат с лични вещи и дрехи, нямат и индивидуални тоалетни принадлежности.

Проверката установила и че настанените в интерната ученици имат сериозни затруднения при четене и писане и техните знания не съответстват на класа, в който учат.

Децата са с много висок праг на поносимост към агресията. Те имат враждебни мисли, свързани с отмъщение за насилието, упражнено върху тях, както и мисли за самоубийство заради силното отчаяние, обяснява психологът, работил с децата по време на проверката.

Те са жертви и свидетели на ежедневно насилие, което затвърждава агресивния модел на поведение в момчетата, а това се разминава с целта, с която са настанени в интерната – чрез активна работа на специалисти да бъде променено асоциалното и агресивното им поведение, посочват експертите.

В СПИ в град Стралджа са открити и редица административни нарушения, допълват от Агенцията за закрила на детето.

Четирима от служителите в интерната са отстранени от работа до изясняване на фактите и обстоятелствата по сигнала за насилие. Назначен е и нов временен директор на интерната.

От Агенцията са уведомили министъра на образованието за откритите нередности, сезирани са и Районната прокуратура в Ямбол и Регионалната здравна инспекция в Ямбол.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2013 в 18:48

Разказвали са ми за този интернат, и мога да ви кажа, че в новината е спестено доста от бруталщината изтърпели тея деца. Зверове са тея дето са работили там и най-лошото е че както каза Ники, така е навсякъде в подобни институции.
Обществото трябва да намери друг начин за ресоциализация и отглеждане на такива деца, а всички домове трябва да се затворят.

25.09 2013 в 17:48

Това са ДЕЦА бе, нещастник! Ако твоето дете извърши престъпление ТИ ще отговаряш, а не то! На тези деца в домовете държавата им е родител - очевидно е по-зле от мащеха.

25.09 2013 в 17:39

И това е НАВСЯКЪДЕ в домове за деца и възрастни. Имало е и по-страшно... имало е и филми, заради истината в които държавата преследва авторите на филма... помните ли? Не помните.

25.09 2013 в 17:38

Социално-педагогическия интернат- едно време се наричаха ТВУ-та, т.е. -училище за малолетни престъпници.Е как точно трябва да се отнасят с тях? Не забравяйте, че не са там за нищо- болшинството предполагам са цигани, кой убил, кой изнасилил бабичка...
Те и да не бяха там, пак нямаше да могат да се хранят здравословно, да четат, да ходят на лекар...