Зам.-министър лобира за нов лифт на Банско

06 януари 2013 в 17:23 1476 0

Тава не е часно. Тава е в парк
Тава не е часно. Тава е в парк "Пирин", който е изключителна държавна собственост

„В Банско бяха направени значителни инвестиции в хотели и в лифтове, градът беше определен за зимната ски столица на Балканите и ако се вземе решение той да се превърне в национален курорт, проектът за разширяване на  достъпа до пистите трябва да бъде осъществен.“ Това заяви днес зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Иво Маринов пред БНР.

Както OFFNews писа на 19 декември, община Банско настоява за ново разширяване на ски зоната в национален парк “Пирин”, независимо, че миналата година се оказа, че тя се е разпростряла на далеч повече площ от дадената по концесия.

В петиция, внесена от кмета Георги Икономов, с 8000 подписа до премиера се настояваше за увеличаване на ски зоната с още 20-30 км ски писти и да има втори кабинков лифт.

Седмица по-късно, на протест на жители на Банско, се оказа, че исканията са дори по-големи.

„Сам по себе си вторият кабинков лифт ще пренесе опашките и тълпите от хора, които чакат на долна станция, горе на ски станцията, където пък няма да може да ги поемат другите лифтове и другите писти. Затова втората кабинка би била нужна и необходима с допълнителни писти, доколкото е възможно и позволява съществуващата скизона, не извън нея. Искаме и подмяната на лифтове, които са стари, и изграждане на нов евентуално, където позволява. Всичко това трябва да върви вкупом, отделно не може“, каза кметът.

На следващия протест с искания за разширяване на ски зоната отидоха и председателят на НС Цецка Цачеваскандалната депутатка от ГЕРБ Вяра Петрова и председателят на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Любен Татарски.

С изказването си днес зам.-министър Иво Маринов, който също бе сред протестиращите, отново демонстрира желанието на властта за строителство в националния парк.

„Желаем да развиваме устойчив туризъм, като се запазва околната среда и се гарантира заетост на местното население“, каза Маринов.

Строителството на още един кабинков лифт щяло да се осъществи при спазване на съответните процедури и при пълна прозрачност. Според него се бил увеличил „броят на недоволните и рекламациите заради това, че достъпът до пистите е затруднен и се струпват големи опашки пред лифтовете“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!