Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

''Загубихме битката с медиците, на които им говорят ''звездите''

проф. Коста Костов 10 януари 2022 в 12:39 62774 24

Снимка БТА/Владимир Шоков

"Ние, информираните медици, които сме вкопани ежедневно в авторитетните научни списания, работим медицина, основана на научните доказателства, но загубихме битката с медиците, на които им говорят "звездите" - в главата или от екрана", споделя в публикация във Фейсбук пулмологът проф. Коста Костов.

Повод за думите му е пост в социалната мрежа, в който мъж разказва, че 93-годишният му баща е на лечение в болница с коронавирус. Когато се обажда в белодробното отделение, където е настанен с пневмония, медик му обяснява, че възрастният човек е стабилизиран и след два дни ще бъде изписан. Впечатлен, синът споделя, че баща му е ваксиниран с две дози, което явно е било от полза. "Ваксинирането няма никакво значение, просто е докаран за лечение навреме", отговаря лекарят.

Прочетох този текст от бурния сутрешен поток и се ядосах, преди да си изпия кафето. Обичайно ядовете ми сутрин идват след кафето, пише проф. Костов в поста си "Сутрешно кафе с мазохисти", който публикуваме с разрешението на автора.

Случаят е банален, защото е част от моето професионално ежедневие, свързано и с безпощадна битка с невежеството, но отчайващо изтощителна в България, за съжаление, загубена на обществено ниво.

Въпреки това, не предавам личния ми рубеж - болницата, в която работя, и болните, които ми се доверяват. Това е битка за доверието на болния, загубено някъде в мрежата и около телевизионния екран, където нарцистични, самоуверени лечители продължават да разголват гениталиите на скудоумието.

Битката, която не трябва да губим, е при леглото на болния, в консултативните кабинети, където невежеството води до тежки последствия за болния, а понякога го убива.

За съжаление, самодивият непрофесионализъм, медицинското чакръкчийство и харизматичните знахари се разхождат и в неприкосновената територия на болния, а срещу тях "бронебойни патрони" все още няма открити, защото са имплантирани до недоказуемост в главите на над 50% от българите.

Тяхното петдесет убива нашата терца.

Няма защо да давам научни доказателства за този триумф на невежеството. В България доказателствата са числата от статистиката - най-много починали сред инфектираните. Ние сме извън цивилизования свят, по обратния път от човека към маймуната. Ежедневно губим от вируса по един вагон хора, вече загубихме един средноголям град като Троян или три малки като Созопол.

Ние, информираните медици, които сме вкопани ежедневно в авторитетните научни списания, работим медицина, основана на научните доказателства, но загубихме битката с медиците, на които им говорят "звездите" - в главата или от екрана.

Антибиотици - по 5-6 курса за месец-два, ивермектин в дози за лечение на кокоши трън, конвалесцентна плазма при болест, която е тромбофилична (склонност към образуване на тромби), кортикостероиди в странни дози и режими още преди болният да е кихнал, антикоагуланти и антиагреганти за лечение на гърлобол...

Ето това става!

Джордж Оруел казваше, че невежеството е сила. Сякаш е живял по нашите земи по време на пандемия.

Професионалната некомпетентност при среща с агресивен и непредвидим противник е като впрягане на кошута с вълк, както казваше един български поет.

Константин Павлов, който преживя целия си живот в "утробата на кита", в битка с невежеството и агресивната простотия, в тридесетгодишна социална карантина, казваше: "Мазохистите е*аха майката на садистите."

Не съм мазохист, нито садист. Майка ми, на 87 години, я опазих от тях.

Познайте как?

Сега ще си допия кафето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

22

yoghurt

15.01 2022 в 21:03

Не, религията никак не е унищожена като структура ( : . Тя се намира вътре в сърцето ти, доколкото зная аз. Май не си пробвал, ами само си чувал. Същевременно, ако си наясно с политическите процеси в цяла Европа още от Просвещението насетне, с окрупняването на политиките на държавите в разни общества, чрез финансовата власт на банките, която е същинската власт всъщност, не би се колебал да свържеш точките на процесите, които виждаме и днес. Между фейсбук алгоритмите, инфлацията, пандемията и политическите решения които както Питърсън казва в последното си видео - сякаш целенасочено рушат работещи западни системи, вярвам би друзнал да имаш малко повече размах на мисълта. Нещата се изясняват само с времето ( : .

22548

21

dolivo

15.01 2022 в 19:47

задължителната ваксинация е вероятно лоша стъпка, не се заблуждавам.

ако стигнем до там, мн мн внимателно, и с мн защити против злоупотреби и пренасяне на досега на конкретния закон по подразбиране на други ваксини и т.н.


22548

20

dolivo

15.01 2022 в 19:41

хаха, намерихме се краставите магарета. и фондацията съм чел, сички 5 тома

имай пред вид че е книга все пак писана от 1 човек

ситуацията е много объркана , сблъскваме се с нещо много ново, причините му за появата нямат значение

в такава ситуация, разтурване на установени структури и подронване на авторитета им е опасно. то винаги е опасно, защото са работили дълго време добре и нямаме нещо по добро

религията е унищожена като структура, и средния българин няма 100 лева на час са професионалист да му центрира залитките. Грешки се правят, и ше се правят.

ако пилим авторитета на някой, внимавай какво си пожелаваш, като изпилиш авторитета на цялата
институция, си в по лоша ситуация.

машинните алгоритми на ФБ тва правят.

понеже явно си човек с високо IQ, помисли дали да не вдигнеш мизата от 1) този човек сгреши, министерството сгреши, да направя анализ и да покажа грешката, на 2) този човек или министерството този път сгреши, но какво да напиша, за да не прецакам по обикновения четящ да загуби доверие в институцията още повече.

продължавай да четеш , и помисли дали да не добавиш в задачата пред теб, Yoghurt, и последствията у ума на четящия твоите коментари и анализи.

11300

19

yoghurt

15.01 2022 в 14:37

Dolivo, е това е друго нещо! Благодаря ти, това е коментар, който му е приятно да го чете човек. Джордън Питърсън гледам почти всекя седмица, впрочем, ти гледа ли последното му видео, против рестрикциите в Канада, граничещи точно с Оруел, или с филмите за които спомена? Разбира се, че неограничените възможности , висшето образование и кариеризма са “стерилизация”, дори друго -подобно нещо казва Гейтс, като говори за фондациите си - че ако хората имат достъп до образование и добро здравеопазване, няма да се налага да си правят по пет-шест деца в страните от третия свят (странен епитет, сякаш - втора категория хора казваме... каква лексика ние. набита само!) .

Моите аргументи против задължителната ваксинация са не само здравни, ами най-вече хари-селдъновски, ако си чел “Фондацията” - впрочем, и тук в “Наука офнюз” имаше страхотна статия за кризите и точките на бифуркация, когато една система я изведеш толкова от равновесие, че не може да се върне обратно в изходна позиция. Сравни с климатичните промени, но и с ваксинацията на милиарди хора на планетата с нещо, за което нямаме данни за повече от 5 години напред. Не говоря за конкретният случай - ваксините минали и заминали, но ако продължаваме да живеем без ум на планетата си, без да осъзнаваме последствията от действията, ни чака много тежко бъдеще. Както видяхме, тази криза раздели хората на мислещи - способни да разсъждават, и на вярващи. И не, не говоря за Православието, говоря за новата медийна религия с нейните пророци - медиините корифеи, нейните методи за вкарване във вярата - страх от невидим враг и торбалан, вменяване на вина на несъгласния с теб като защитна реакция - fight or flight mode, ритуали за посвещаване като серификатите, които обективно в настоящият момемт предизвикват повече вреда от колкото помощ - припомням, че ваксинираните не спират заразата... А другият ми аргумент да не подкрепям ваксинацията най-сетне е политически, дори отново не е здравен - каквото казах, ако правото на собствени решения за здравето ни бъде отнето в името на “общото благо”, ступката към отнемане на решения за живота ни или за други наши базисни човешки състояния е мнооого малка,

22548

18

dolivo

15.01 2022 в 13:44

по добра стерилизация от висшето образование и кариеризма няма, ха погледни статистиките. дай на бедния възможности, и той спира да прави деца. образовай жената, и тя минава на birth control, щото постоянната бременност се чувства от нея като вид робство. попитай ги. ако смееш.

явно не разбирате икономика, проблема не е пренаселеността, все още. както и да е.

Don't look up го гледах. Както всичко, "вярващия" е интерпетирал филма точно както си иска според confirmation bias.

1-во, това е филм. Аутистичен гений дето притежава правителството е конспиративна теория. не си разбрал сатирата.

2-ро, ученият достатъчно бързо се осъзна, че трябва да запретне ръкави -я виж каква медийна кампания направиха контрираща? чудесна. в реашния свят Нийл Де Грас Тайсън е от този ранг популяризатор.

3-то, аз друг филм препоръчвам Idiocracy, там може да отидем, ако не озаптим машинните алгоритми за подбор на какво четеш по ФБ. Други хубави са Black Mirror сериите.

Но ако искате да се образовате най добре, почетете малко Джордан Питърсън. Той е амалгама от реализъм, история, наука и клинична психология. Само познавайки себе си, историята и най добрите инструменти (науката) ще разберете какво значи истина, и скромно ще разберете собствените си ограничения

грандиозни генерализми , персонални нападки, не водят до напредък. друсалки

1005

16

Margoni

15.01 2022 в 13:00

Zuljin разбирам идеята ви за don’t look up, но всъщност идеята на
филма е именно да се покаже какво се случва, когато не се вслушваме в науката, а вярваме на всякакви течения в медиите и конспиративни теории ????

11300

15

yoghurt

14.01 2022 в 16:08

Dolivo, не става дума за стерилизация. Става дума, че за въбъдеще, ако се наложи стерилизация поради климатични промени, вече с даденото съгласие на голяма част от населението на света да бъдат третирани с нов препарат без нужда, припомням ти процентите - 28% от боледуващите са ваксинирани, а 25 -30% по принцп са ваксинираните, тоест нулев ефект за разпространение и 5 ефект против влизане в болниците, и то с обратен знак). Та когато даваш съгласието си да бъдеш третиран с нещо без нужда, се разделяш с правото си под какъвто и да е бил добър предтекст за вбдеще да разполагаш с главата на раменете си, и да не бъдеш третиран като овца. Уви, свободата е по-висша ценност от здравето, а здравеопазването е възможно само чрез работеща икономича. Това беше грешката на комунизма впрочем, да я повтаряме ли отново, не се ли научихме вече?
 
X

Подкастът на OFFNews