Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сводка на войната 18.01.23: Решаващи дни за Киев и бъдещето на Европа

Александър Леви и Катрин Гишар 18 януари 2023 в 19:33 6902 3

Леся Украинка

Снимка Getty Images

Москва. Паметникът на Леся Украинка

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

В коридорите на Думата в Москва се появи карта на "Велика Русия". Младият комунистически депутат Денис Парфьонов публикува снимки на тази карта, която освен Крим вече включва и четирите региона присъединени към Украйна от началото на войната: Луганск и Донецк, двете донбаски "републики", Запорожие и Херсонска област. Депутатът отбелязва, че са те са изобразени в сегашните граници на едноименните украински административни области, въпреки че Русия не контролира изцяло нито една от тези територии. Понастоящем Думата разглежда проектозакон за класифициране на картите, които "поставят под въпрос териториалната цялост на Русия", т.е. тези, в които анексираните украински територии не са посочени като руски, като "екстремистки документи". На тези, които ги използват ще се налагат до 15 дни затвор или глоба.

Руските държавни служители са помолени да се въздържат от почивки в чужбина. Тази препоръка, която се отправя най-вече в някои региони, е насочена към местните народни представители и е следствие от редица скандали с висок обществен интерес, пише московският вестник "Комерсант". Тъй като местните власти не могат да наложат официална забрана, те се задоволяват с това да "препоръчват" на подчинените си да останат в Русия, продължава вестникът. По време на празничния сезон два видеоклипа предизвикаха силни реакции в руската политическа класа. В първия Максим Василиев, народен представител от Курска област, се похвали (на испански език), че е на почивка в Мексико, а във втория Денис Долженко, член на управляващата партия "Единна Русия" и народен представител от Вологда, се радваше, че е в Дубай. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че това е "въпрос на на етика" и че мярката е напълно оправдана в "настоящите условия".

Леся Украинка под строга охрана в Москва. Статуята на тази емблематична украинска поетеса, разположена на булевард "Украйна", между известния едноименен хотел и Киевската гара в руската столица, за 48 часа се превърна в своеобразен импровизиран мемориал, посветен на жертвите от Днепър. Анонимни, но не по-малко смели ръце бяха положили цветя, играчки и дори снимка в рамка на сградата, разрушена от руския удар на 14 януари, при който, според последните данни, са загинали 45 души, включително 11-месечно бебе. Около 20 души все още са в неизвестност. Но това съчувствие към украинските жертви не продължи дълго : през нощта на 18 януари дойдоха два полицейски патрула, премахнаха цветята, играчките и снимката и арестуваха поне четирима души, включително жена, която разхождаше кучето си. Един мъж прекара нощта в полицейския участък. От сряда сутринта пред статуята "Леся" дежури полицейски автобус. Тази нервност на властите е обяснима. Тази инициатива се разпространява в цялата страна : статуята на друг класик на украинската литература, Тарас Шевченко, в Санкт Петербург, Краснодар и Москва през последните часове е превърната в мемориал на жертвите от Днепър.

[Портрет] Борис Писториус, новият министър на отбраната на Германия : "Искам Бундесверът да бъде силен в следващите дни"

Още на 17 януари, датата на неговото назначение, Борис Писториус даде тон за ангажираността си с тази нова, високопоставена длъжност. 62-годишният социалдемократ, който преди това е бил министър на вътрешните работи и спорта в провинция Долна Саксония и кмет на Оснабрюк, няма да има много време за размисъл начело на министерството на отбраната на Германия. Неговото бойното кръщение ще се проведе в разгара на войната в Украйна, като тази вечер НАТО ще заседава в Брюксел, а на следващия ден съюзниците на Киев ще се срещнат във военната база Рамщайн в Германия. "С г-жа Ламбрехт беше загубено много време и то трябва да бъде наваксано", подчерта министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер от Християндемократическия съюз, в опозиция, който отбеляза също, че с това назначение Олаф Шолц е изоставил принципа на паритет (дотогава германското правителство се състоеше от осем мъже и осем жени). "Пожелавам на новия министър на отбраната късмет и успех, това е важно за нашата страна." "Следващата среща на върха на НАТО вече е тук. Има много работа за вършене и тя трябва да бъде свършена възможно най-скоро. Изгубено е твърде много време."

Борис Писториус има наистина много работа за вършене, особено за решаване на проблемите на германската армия (оборудване, човешки ресурси и т.н…). Каква обаче ще бъде позицията на новия министър по отношение на агресивната война, която Русия води в Украйна вече почти година? Подобно на много лидери на Германската социалдемократическа партия, Писториус дълго време защитаваше идеята, че "съжителството с Русия е възможно", отбелязва Der Spiegel. През май 2018 г. той заяви: "Няма да постигнем мирна политика в Европа без Русия". В същото време той постави под въпрос европейските санкции срещу Москва след анексирането на Крим заради разходите за германската икономика и факта, че те сякаш укрепиха Владимир Путин на вътрешната сцена. Въпреки това през май 2022 г. Писториус ясно заявява в телевизионно интервю : "Отвоюването на окупираните територии е легитимно и напълно оправдано и ние също трябва да го подкрепим. Украйна трябва да спечели войната". Дали новият министър ще може да промени политиката на правителството на Шолц и ще разреши най сетне изпращането на тежки германски танкове на украинското бойно поле, както настояват съюзниците му?

[Под лупа] Повратна точка във войната?

Два дни преди срещата на съюзниците на Украйна в Рамщайн, Германия, и срещата на НАТО в Брюксел утре, сoвалките на дипломати, военни и висши политици тази седмица е добър показател за това какво е заложено на карта. След смъртоносната атака срещу граждански обект в Днепър на 14 януари и слуховете за нова вълна от новобранци от руска страна, Киев удвоява усилията си да убеди съюзниците си да му предоставят оръжията, необходими на войските му за спечелване на войната. Защото именно за това става дума днес. Както заяви финландският министър-председател Сана Марин вчера в Давос : "Не знаем кога ще приключи войната, но Украйна трябва да победи. Не виждам друг избор."

От американска страна, в знак на нарастващата ангажираност на Вашингтон във войната, началникът на обединеното командване на американската армия Марк Мили, най-високопоставеният офицер в Пентагона, се срещна вчера за първи път лично с генерал Валерий Залужний, човек номер едно в украинската армия. Срещата им в близост до полско-украинската граница беше пазена в тайна от съображения за сигурност до нейния край. Генерал Мили току-що е пристигнал на европейска земя и предния ден, в понеделник, е посетил около 500 украински войници, които от неделя са настанени в американската база Графенвьор в Бавария (Германия). Американците ще ги обучават в продължение на пет-шест седмици в "широкомащабни бойни действия". Програма за обучение, насочена към така наречената "комбинирана война" (combined arms warfare), при която танкове, артилерия, бойни превозни средства и други оръжия се използват заедно, за да се увеличи тяхната поразителна сила. "Искаме украинците да имат възможност успешно да защитават страната си", каза генерал Мили. Това специално обучение е в допълнение към обучението на около 100 украински войници на територията на САЩ в областта на противовъздушната отбрана. Що се отнася до логистиката, макар че тази война е особено лакома от гледна точка на оръжия и боеприпаси за воюващите страни от двете страни, Вашингтон използва резервите си от боеприпаси, съхранявани в Израел в случай на нужда за конфликти в Близкия изток, за да снабдява украинската армия. Почти половината от 300 000 боеприпаси, предназначени за Украйна, вече са изпратени в Европа и ще бъдат доставени през Полша, съобщава New York Times.

Обединеното кралство, което участва и в програми за обучение на украинските сили (няколко хиляди души през последните шест месеца), потвърди в понеделник, че ще достави 14 танка Challenger 2 на Украйна. Това решение е важна стъпка, тъй като западните правителства досега внимателно избягваха да предоставят исканите от Киев тежки оръжия, опасявайки се от руската реакция. Challenger 2 ще бъде първият такъв танк, изпратен на украинския фронт. Лондон е планирал специално обучение за войниците, които ще го използват.

Ако тези две страни, САЩ и Обединеното кралство, ясно показаха нивото си на ангажираност през последните дни, то Германия, най-голямата европейска икономика, чийто канцлер Ангела Меркел преди олицетворяваше лицето на Европа на международната сцена, сега блести с нейната нерешителност.

И правителството на Шолц изглежда изпитва затруднения да намери мястото си в тази Европа в разгара на войната. След като в понеделник министърът на отбраната подаде оставка, неговият наследник Борис Писториус, който е социалдемократ като канцлера Шолц, ще встъпи в длъжност в четвъртък. Макар че вече призна, че Федерална република Германия е участвала "косвено" във войната, съюзниците му очакват с нетърпение решенията му относно подкрепата за Украйна.

Каквото и да се реши в Брюксел и Рамщайн, следващите няколко дни ще бъдат решаващи за Киев и бъдещето на Европа.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

19.01 2023 в 08:06

Укро окупанти ли? Че какво са окупирали - собствената си страна? Доколкото знам там се провеждат избори, ама истински, не като руските. А нацистите са в Русия и скоро предстои Русия да бъде денацифицирана и демилитаризирана!

-5840

2

Да скоро ше бъдат изринати нацистите укро окупанти.

4738

1

Того

19.01 2023 в 05:55

Геносе Меркел, най-успешния проект на КГБ в Германия, нанесе много щети на Европа.
 
X

Подкастът на OFFNews