След безсмислената карантина поне да тестваме жителите на Банско

д-р Сергей Иванов 31 март 2020 в 09:34 13795 6

Изминаха две седмици, през които жителите, работниците и гостите на Банско бяха подложени на карантина невиждана в новата история на България. Въпросната репресивна мярка беше наложена след диагностициране на няколко случая на носители на SARS-CoV-2 в града. Две седмици по-късно е време да обобщим уроците от ситуацията:

• За периода на карантината в Банско няма нови случаи на заболели от коронавируса;

• Жителите на курортното градче понесоха стоически изпитанието, без да протестират, като стадо на заколение;

• Гостите на Банско си заминаха с доста противоречиви чувства от България. Особено след грозните сцени на летището в София;

• В останалата част на страната епидемията се развива и очевидно не Банско е източник на заразата;

• Основният извод е очебиен – оперативният щаб сгреши за пореден път в преценката и проведе едно скъпо и безсмислено мероприятие по ограничаване на правата на българските граждани;

• Вземането на грешни решения не е новост за никоя администрация по света. Важно е да се анализират причините, довели до това, да се вземат мерки за недопускане на нови неправилни действия и, не на последно място, отговорните за причинените вреди на 10 000 граждани да понесат отговорност!

Без да разполага с цялата информация, авторът на настоящата публикация не може да разследва събитията. Някои факти обаче са известни. Налагането на карантината на Банско беше решено за часове след политико/прокурорски натиск. Не е известно да има експертно/научно становище от епидемиолог, вирусолог или инфекционист.

От научна гледна точка случаят Банско също е интересен поради следните причини:

• Банско е поредният зимен курорт на Европа, станал място на предаване на заразата. Ниските температури навън и близкият контакт в хотелите и ресторантите създават идеални условия за предаване на респираторни вируси. В бъдеще трябва да се премислят мерките за хигиена в подобни курорти, както и да се подобри драстично медицинският надзор. Вероятно зимните почивки са развъдник и на сезонните грипни епидемии, на които досега не е обръщано подобаващо внимание. Това трябва да се промени още следващия сезон!

• Доказан факт е заразяването на около 10-ина българи и чуждестранни туристи в Банско. Въпреки това постоянното население на града изглежда изненадващо незасегнато. Възможно е това да се дължи на безсимптомно протичане на инфекцията при останалите заразени. Има и друга опция, хората с леко протичане на болестта да не са съобщили на медиците поради страх от изолация. Тази дилема трябва да се изясни, защото е важна.

• Една малко вероятна, но все пак възможна версия е голям процент от жителите на Банско да са изкарали на крак болестта и полученият частичен колективен имунитет, заедно със строгата изолация, са блокирали последващото разпространение на заразата.

Предложение

За изясняване на повдигнатите по-горе въпроси предлагам на правителството/оперативния щаб да проведе масирано тестване за жителите на Банско с приоритет на контактните с туристи граждани. За целта трябва да се използва процедура за доказване на преминала инфекция. Това става с откриване на IgG антитела против коронавируса в кръвната плазма. Знае се, че в България са налични поне 1000 такива набора (наричани у нас бързи), с които в момента се канят да тестват полицаи в болницата на МВР. Предлагам поне 500 от тях да бъдат спешно пренасочени към Банско и да се създаде организация за провеждане на изследването в най-кратки срокове.

Съзнавам, че отговорните за фиаското с карантината в Банско едва ли искат да се връщат към темата и сигурно ще се направят на разсеяни. Тези държавни служители обаче побъркаха жителите и гостите на курорта с прибързаното си решение. След като играха с тях 2 седмици като с опитни мишки, им дължат поне тестване за коронавирус!

Д-р Сергей Иванов е молекулярен биолог с магистърска степен по вирусология от Софийския университет.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  23293

  6

  Стефан

  31.03 2020 в 21:22

  Не знам колко души са били затворени в Банско. 500 точки може да стигат, може да не.
  Не знам и на кого ще дадат резултатите за обработка после. Ако на социолозите - резултатът ще е катастрофа. Ако на биолозите с математически уклон - ще има полза.

  Прочее, въпрос към чудото Борисов: нали купихме суперкомпютър, и уж заработи? Къде са резултатите от него? А то играчката струваше много пари, освен фукнята.

  4642

  5

  ctef

  31.03 2020 в 11:18

  Добре, но нека се възползват от ситуацията и наистина да направят един по-обстоен тест.
  Така ще излезат наяяве данни, има ли преболедували и създадена ли е автоимунна ситуация в Банско. От там да се вадят и последващи изводи.

  9005

  4

  иванку

  31.03 2020 в 10:51

  това бяха мотивите на главния прокурор?

  4000

  3

  Kraft

  31.03 2020 в 10:47

  Авторът бърка още в началото - Банско не е никакъв курорт, а по-голямо село, айде - малко градче(да не обидим банскалии :) )
  Това, че има въжена линия и няколко хотела, не го прави курорт, щото същото може да се каже и за София.
  Курорти(зимни) са Боровец и Пампорово.

  3092

  2

  hristohh

  31.03 2020 в 10:12

  Банско беше едно от гнездата на заразата. Справка - израелците, които са се заразили в Банско. Няма как да се разбере от къде заразата е донесена в Банско. Няма и как предварително да се знае доколко се е разпространила. За това се затвори града. Австрийците отказаха карантина на Ишгъл и какво стана? Исландия успя да се зарази от Ишгъл през 15 исландци, били там на ски. Българи донесоха вируса от Ишгъл. Ски учител в Банско се зарази. Готвачка в Банско се зарази. Ами ако Банско се беше оказало Ишгъл? Кой може да знае предварително? Така че щабът в нищо не е сгрешил, а вероятно са хванали и изолирали случаите рано.

  9005

  1

  иванку

  31.03 2020 в 09:58

  Браво, Сергей. Тази измислена блокада бе предложена от главния прокурор. В часа когато Оперативния щаб (ОЩ) "реши" да блокира Банско, там вече беше дошла полиция и жандармерия. Явно ОЩ се подчинява на по-висши интереси.
   
  X

  Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews