Да вярваме ли на българския принос против коронавируса

д-р Сергей Иванов 10 март 2020 в 17:37 13518 6

На днешната (10.03.) пресконференция на премиера Бойко Борисов Борисов разбрахме 2 неща:

1. В България БАН е измислила активен въглен за маски против коронавирус направени от ядки на кайсии;

2. Незнайни гении от БАН и София тех парк са направили лекарство против коронавирус;

По първата новина се замислих за ролята на активния въглен в предпазването от вирусите и не се сетих за такава. Предполагам ловят короните на вирусите, яхнали въздушните молекули. Затова пък идеята за използване на ядки от кайсии ме вдъхнови. Вече си представям как огромното производство на тази овошка в България се впряга тутакси в изработването на суперспециалните маски. Не се дивете, хора, още следващата седмица нашата родина ще захрани с кайсиеви маски страната, а в близките 10 дена - и китайския пазар. Така всички болни от коронавирус, както и хипохондриците в метрото до Овча купел, ще могат да се наслаждават на чист от вируси въздух с миризма на български кайсиеви ядки. Правителството, разбира се, трябва да отпусне само няколко милиарда лева и да впрегне селското население в отглеждане на кайсии, а ако не стигнат, може да намерим работа и на мигрантите, които сега си губят времето в игра на стражари и апаши на гръцката граница.

Втората тема обаче не ми е смешна и затова ще сменя стила на изложението. Малко предистория. По-паметливите може би помнят как периодично в БАН измислят лек срещу всевъзможни болести. Дори се раждаха неправителствени сдружения, където активни граждани шумно настояваха държавата да отпуска пари на академията. Всяко чудо на медицината в крайна сметка отшумяваше за няколко месеца, лекарствата си оставаха легенди и така до следващата истерия. Този път изобретателите се построиха лично до премиера на България. Не зле се ориентираха и в актуалната ситуация и за поредното лекарство-чудо се твърди, че лекува коронавирус. Ще се опитам накратко да обясня защо това е новина за наивници:

• В България няма вирусолози, занимаващи се с коронавирус. Всъщност у нас има много малко практикуващи вирусолози, под 100 човека. Мнозинството от тях са лекари, работещи в диагностичните лаборатории и те не се занимават с научни или приложни разработки. А конкретно с коронавирус до преди 1 месец дори нямаше кой да прави диагностика, камо ли да разработва лекарства. В този ред на мисли, за мен е голяма загадка кой е изпреварил света с лекарство.

• Лабораторната диагностика на болестта и научно или научно-приложните изследвания са коренно различни дейности. Всеки изучавал вирусология знае, че за да се експериментира с даден вирус, той първо трябва да се култивира изкуствено в моделна система. Вирусите се култивират върху живи човешки или животински клетки, отглеждани в специални условия. Това е високоспециализирана дейност, която се прави само в няколко лаборатории в България. Допълнително, за човешки патогенни лабораторията трябва да има и съответното ниво на биосигурност. В нито една от тези лаборатории не се култивира коронавирус. При тези ограничения е много чудно с какъв вирус са работили колегите, разработили лекарството. Смея ли да предположа, че е бил на картинка?

• Изследванията (различно е от диагностиката) с патогенни за хората вируси изискват съответната инфраструктура и квалифицирани в областта учени, за които вече споменахме по-горе. С инфраструктурата положението също е много зле. В България няма съвременен опит в разработката на ваксини. Отсъстват вивариуми със съответното ниво (три) на биосигурност, както и подходящи за тези вируси моделни животни. Няма съобразени имунологични лаборатории, които могат да проследят пълния цикъл на процесите в животните или хората. За да не отегчавам, ще обобщя, че в България дори случайно да измислим лекарство против коронавируса, няма как да докажем че то реално действа.

Накрая един съвет за генерали-хирурзи и правителствения PR: питайте! Преди да излагате себе си и премиера на България, питайте вирусолозите, които и без това са малко, а и част от тях вече познавате!

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  9233

  6

  Чочко Пипков

  11.03 2020 в 08:52

  Че кой се казва Серги бе столичанин, ти от патреотите ли си къв се явяваш с тази теза? А Жулиен, Георг или Антонио харесват ли ти? Теодор да не би да е някой дето е полугрък или техните да се кланят на Зевс? Сèди си бате в смрадливата София и недей много да знайш, щот не знайш.

  23293

  5

  Стефан

  10.03 2020 в 23:54

  Не разбрах какво му е лошото да се правят противогази от кайсиени черупки. Все едно отдавна няма ремонтни заводи, и никой не използва за нищо нито черупките, нито костилките. Нито па някой ще тръгне да прави от тях брикети, както не правят и от стеблата на тютюна. Макар че, най-хубавите антрацитни въглища, са смешно гориво, в сравнение с такива неща.
  Хубаво са го измислили с безплатната суровина. А тия черупки са достатъчно порести, и от тях без съмнение става хубав активиран въглен. А ако активния въглен не става за антибактериален филтър - тогава изобщо нищо не става. Понеже човеците просто не могат да дишат през хепафилтри антимикробен клас - тъпо не им стига механична мощност да вдишат.

  3943

  4

  OtSofia

  10.03 2020 в 23:24

  Аз пък като чуя, че някой се казва Сергей, а не правилното, по български - Серги, се сещам за "Руски не боются" (sic!), подигравателния български майтап с хвалипръцковщината на пияните руснаци, които говорят каквото и да е, само не и добре възпитано за българите. Даже и да имат българска кръв. Та и този си мисли, че е най-безопасно да се пробва на гърба на българина да печели съмнителен престиж и блага пред руската сергеевщина. Обръщаме му гръб, докато не покае и се кръсти Серги.

  6005

  3

  bushe

  10.03 2020 в 20:46

  "докторе" , как пък все изпълзявате , за да оплюете нещо,....

  6005

  2

  bushe

  10.03 2020 в 20:43

  http://micar21.com/company-news

  6145

  1

  kokoten

  10.03 2020 в 18:30

  ...да,излагацията е пълна....ние наистина нямаме нито една лаборатория която да се занимава с научна дейност по изследване на вируси.При соца се опитваха да правят нещо,ама много скъпо им излизаха маймунските тестиси(за култивация на вируси)....и какво да очакваме от хирург,при това военен....може би трябва да си прекараме тази епидемия и да се свършва,който оцелял,оцелял....по-евтинко ще ни излезе...пък и природата си знае работата,по-дъртичките като мен ще се гевасаме и те така...
   
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх