Руският военен официоз: ВСУ не увеличават темпа на настъплението, за да не бъдат обкръжени

Александър Григориев, Военное обозрение 09 септември 2022 в 15:19 24304 5

Карта на военните действия в Изюмско-Купянския сектор.

Снимка Telegram канал "Рибар"

Карта на военните действия в Изюмско-Купянския сектор.

Военное обозрение е може би най-авторитетният сред руските военни сайт. Едва ли би било пресилено, ако бъде наречен военния официоз на Русия. Статията е на Александър Григориев. Публикувана е в 13:24 ч на 9 септември.

Противоречива е много отношения информация идва от бойната зона на Харковското оперативно направление, където противникът е пробил отбраната и се опитва да развие настъпление към Изюм и Купянск.

Няма подробна информация от Министерството на отбраната за обстановката на този участък от фронта. Има откъслечни репортажи от терен, включително и от военни кореспонденти. Съобщава се, че Въоръжените сили на Украйна са забавили темпото на настъплението и не отиват по-далеч от линията Вишневка-Грушевка, опасявайки се, че бързото настъпление може да превърне победата в съкрушително поражение.

Първоначално дойде информация, че очевидно нашите (руските - б.р.) войски са напуснали Балаклея тази нощ. В същото време се получава информация, че територията на 65-и Балаклейски арсенал все още е под контрола на нашите (руските) военни, които осигуряват контрол и върху магистралата Балаклея-Савинци.

Военният кореспондент Поддубний, разположен в Купянск, каза, че руските въоръжени сили събират значителни резерви в района на битката, най-вероятно от района на Белгород. Очевидно те ще укрепят линията Шевченко-Купянск-Оскол. Тук най-вероятно ще се формира ударен юмрук за контраофанзива, ако, разбира се, изобщо е планирана.

На отбранителната линия Савинци-Вишневая (Вишневка)-Подвисокое съюзническите сили (вероятно се имат предвид частите на ЛНР - б.р.) укрепват отбранителната линия, за да попречат на противника (Украйна) да прекъсне снабдяването на Изюмската групировка. Южно от Изюм врагът (Украйна) се опитва да демонстрира активност, като редовно изпраща диверсионно -разузнавателни групи в посока Лиман и по този начин се опитва да прекъсне линиите за снабдяване на Изюмската групировка.

Телеграм-каналът "Рибар", публикуващ карта на военните действия в Изюмско-Купянския сектор, съобщава, че украинските формирования са окупирали Сенково на десния бряг на река Оскол. Поради увреждането на язовирната стена на язовир Красноосколски, реката тук е станала толкова плитка, че може да бъде пресечена. Това създава заплаха от преминаване на водната преграда от Въоръжените сили на Украйна с цел прерязване на магистралата Купянск-Боровая.

Магистрала Р-07 в участъка от Шевченково до Грушевка е под пълен контрол на Въоръжените сили на Украйна, врагът изтегля там тежка бронирана техника, за да развие настъплението. Артилерията и авиацията на въоръжените сили на Руската федерация обаче не позволяват на украинските войски да се приближат до Купянск на по-малко от 2-3 километра.

Въпреки активното огнево поражение от въоръжените сили на РФ, в момента положените усилия все още не са достатъчни за ограничаване на пробива, съобщава "Рибар".

В същото време, поради прехвърлянето на резерви от Изюм в зоната на пробива, противникът (Украйна) може да засили настъплението на Болшой Бурлук, което създава заплаха от обкръжаване на Изюмската група. Единственият възпиращ фактор за Въоръжените сили на Украйна тук може да бъде само фактът, че те ще трябва да атакуват на открити площи под обстрела на руската артилерия и ударите на руските Въздушно-космически сили.

Според експерта на Центъра за военно-политическа журналистика Борис Рожин тази вечер и утре през деня можем да очакваме опити на противника да достигне до околностите на Купянск, както и нови опити за пресичане на пътя Купянск-Изюм. (Б.р. - по непотвърдени данни изглежда, че минути след публикуването на статията ВСУ вече са достигнали Купянск)

Интересен коментар, разглеждайки картата на бойните действия в района на пробива и вклиняването дълбоко в нашата отбрана на частите на Въоръжените сили на Украйна, дава репортерът Руденко, като уточнява, че не смята себе си за „ голям експерт по военното дело”:

Въоръжените сили на Украйна със своята офанзива се забиват в „чувал“ и ако е така, тогава котел е напълно възможен. (Б.р. - има се предвид обкържение). Ако това е план за вкарване на стадото в котел, той е гениален, но ако това е поредната грешна преценка, тогава това е престъпление.

Редица военни експерти също изразяват мнение, че подобен значителен пробив на украинските формирования в харковското направление може да е част от стратегическия план на руското командване за привличане на големи сили на противника дълбоко в нашата територия. Такова разтягане на фланговете, съчетано с голямо разстояние от винаги закъснялото снабдяване, лишава врага от възможността да продължи активно настъпление. В същото време става очевидна заплахата от пълно обкръжение и унищожаване на разпръснатите сили на Въоръжените сили на Украйна.

Доколко това е добре обмислен план на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация или грешна преценка на нашето командване, ще покаже съвсем близко бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

5

rincewind

09.09 2022 в 17:35

Не мисля, ватниците са некадърни в абсолютно всичко. Нямат толкова акъл. Досега да ги бяха "затворили".

12078

4

edin slep

09.09 2022 в 16:58

Изтеглиха се да бранят Херсон, пробиха ги и сега се чудят как да го замажат резила.

Ама с доброволци събрани насила или с обещания за големи заплати, то се и очакваше.

След месец да стигнат до Донецк им желая.

-1650

3

ob1

09.09 2022 в 16:53

Ордерчо, как тъй настъпление на ВСУ? Тоя руZки официоз не получава ли опорки като вас?!? Б@си, накъде тръгна тая държава, всеки пише каквото му хрумне и не пита кремъл...

2099

2

Mateevk

09.09 2022 в 16:30

Според мен Русия изчаква украинците да освободят всички техни окупирани територии и после да хване в чувал цялата Украйна, като нападне откъм Приднестровието с всичките си 1500 войника там и накара Лукашенко и той да нападне от Север. И за украинците остава само да бягат през Черно море към Змийския остров, но пък там ще ги чака в засада потопеният вече крайцер "Москва", който се оказва, че бил потопен само на ужким. Така виждам аз нещата като стратегия на руснаците, поръсена с много, много лъжи, почти като в турски сериал....

2550

1

alfakentavur

09.09 2022 в 15:34

Удавник за сламка се лови. Пробиха ги като украинска кубинка руска каска. А те сега се радвали, че не напредват много бързо.
 
X

Да помогнем на украинските деца!