''Путин е мъртъв''. Казусът е много по-заплетен, отколкото изглежда

Георги Савчев 28 октомври 2023 в 07:30 24249 6

В ход е операция по демитологизиране на Путин

Снимка Getty Images

В ход е операция по демитологизиране на Путин

Един ерудиран професор и един анонимен Telegram канал седмици наред твърдят, че Владимир Путин е на смъртно легло и е заместен от двойник, а от два дни насам - че руският президент е мъртъв. Тази история обаче е много по-заплетена и ексцентрична и не може да бъде изчерпана само с опровержение от Кремъл, че двамата говорят "пълни глупости". Защото става дума за психологическа операция, или казано с езика на руските спецслужби - активно мероприятие. Но дори и да знаете това, пъзелът от политически PR, фалшиви новини, дезинформация и благородни намерения, става още по-оплетен. Дори и за главните актьори в него.

Кой пусна съобщението, че Путин е мъртъв?

Те са поне двама души, но твърдят, че са подкрепяни от влиятелна мрежа от съмишленици. Единият - с лице и респектираща биография, другият - без лице, с модулиран глас и кликбейт легенда.

Човекът, който застава с лицето и биографията си, е политологът проф. Валерий Соловей, бивш преподавател в Московския държавен институт по международни отношения. Соловей има сериозни изследвания и лекции в областта на "психологическата война и медиаманипулацията". Той често е канен за събеседник в редица украински и опозиционни руски медии. В моментите, когато журналистите успяват да го измъкнат от любимите му конспиративни теории, е много добър анализатор на политическите процеси. Говори спокойно и завладяващо, има талант и познания как се печели вниманието на публиката. От години Соловей е ярък и последователен критик на политиката на Кремъл и персонално на Путин, или поне това е медийната роля, която е избрал да следва.

Човекът без лице е авторът на Telegram канала "Генерал СВР". Той управлява с модулирания си глас и едноименния YouTube канал. Псевдонимът, който е избрал, е Виктор Михайлович. Проектът "Генерал СВР" е по-радикалното пропагандно звено в психологическата операция "Путин е мъртъв", там съвсем съзнателно табутата са свалени и можете да прочетете и чуете как Путин се е изпуснал в гащите пред антуража си или как ходи с памперс. Заради "сензационните разкрития" и внушението за "скандална вътрешна информация" от коридорите на Кремъл и спецслужбите "Генерал СВР" е един от популярните рускоезични политически канали в Telegram. 

Но кой е "Генерал СВР"? Евгения Албац, една от най-авторитетните съвременни руски журналисти, твърди, че лично е разговаряла с него.

Той е реален генерал, работил е в руското разузнаване, предимно с агентурата в Украйна. По украинското направление се харчеха безумно много пари за създаване на агентура, за агенти на влияние, за подкупи. Той е бил на много сладък пост. В даден момент той е отстранен от поста. Той твърди, че срещу него са извършени няколко покушения и е трябвало да се скрие. Той явно има някакви източници, по-скоро във Федералната служба за охрана, разказва Албац. Но това е само една от многото версии кой всъщност стои зад Telegram канала "Генерал СВР".

Каква е връзката между "Генерал СВР" и Валерий Соловей?

Соловей напоследък повтаря, че само е помагал за популяризирането на Telegram канала. Преди години двамата имаха и съвместни предавания в YouTube. 

Съобщенията, че Путин е на смъртно легло и е заместен от двойник се лансираха едновременно и от двамата през последните седмици.

Соловей твърди, че частично източниците им на вътрешна информация от Кремъл и от специалните служби съвпадат. 

Каква е целта на "Путин е мъртъв"?

Става дума за психологическа операция. Това е тролинг по Путин. Проф. Соловей и "Генерал СВР" се позиционират като политически канали и претендират за политическа роля в днешна Русия и в Русия след Путин. Те не правят експертен, а политически мониторинг на събитията в Русия. Когато те дълги години разказват за умиращия Путин и неговите двойници, това е политическа борба. Това не е експертна оценка, а политическа борба. Тоест те целят да превърнат Путин в шут - това е версията на бившия агент от КГБ Сергей Жирнов, който от дълги години живее във Франция и дава с охота интервюта на френски, украински и руски опозиционни медии. 

Нещо повече - Сергей Жирнов има седмично коментарно предаване в YouTube с..."Генерал СВР". Двамата се държат съвсем приятелски, въпреки различията в гледните точки.

"Путин е мъртъв". А след това?

Играта със сива и черна пропаганда, дори да е умела, е твърде рискована. Съобщенията за виртуалната смърт на Путин не попадат на празно място - в руското общество расте недоволството от неговата авторитарна политика, войната в Украйна и тоталната корупция. Тези съобщения могат да окуражат гражданското недоволство и "освобождаването от страха", но могат и да приспят умело публиката - да убият символично "лошия Путин" и да внушават търпимост към "неловкия двойник", например. Или да надуват балона на една шумна, но куха, виртуална руска опозиция.

Соловей твърди, че е в близки връзки с тайно общество, което няма име, и благодарение на тези свои приятели успява да се спаси от репресии в Русия, страна, в която вкарват в затвора за далеч по-вегетариански изказвания срещу Кремъл, Путин и специалните служби. 

Благодарение на "тайното общество" Соловей можел да казва повече от всички други и в повечето случаи да остава невредим. Това обяснение звучи прекалено наивно даже и за руската публика, която много повече от българската е податлива на "астрологични политически прогнози", "таро предсказания" и теории на конспирацията.

След съобщенията за смъртта на Путин залогът за репутацията и за поверената роля на проф. Валерий Соловей става изключително голям. Както и залогът за падане на маските и разкриване на "съмишлениците" в сянка. А тези разкрития обикновено също провокират поредица от "извънредни новини". И не всички от тях ще са фалшиви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

6

Constanza

30.10 2023 в 15:11

Иначе Хага го чака.

2073

5

Johnny B Goode

29.10 2023 в 03:35

Едно, две, три... Проба, проба...

345

4

Джендо Джедев

28.10 2023 в 10:12

Спиртак,

Твоите алкаши вече 600 дни завладяват Киев за 3 дни... :D

2550

3

alfakentavur

28.10 2023 в 10:03

Важното е, че едно рашистко мекере вече има под 1000 точки :)

1000

1

Шаран 007

28.10 2023 в 07:48

Аз се моля с горещи сълзи и паля дебели свещи за здравието и благополучието на Владимирвладимировичпутин, Бог да го благослови и да му въздаде дълъг животец в бункера. Да се радва на изкуствени цветя и да се облекчава от земната нечист в химически кенеф. Да може, дет се вика, поне още 2 годинки да управлява, само 2 годинки още, че да го срине и разкапе тоя православен Нужник окончателно. Амин!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки