Националистът трябва да е хетеросексуален, космополитът може да е гей

Коментар на доц. Георги Лозанов по събитията от изминалата седмица

Последна промяна на 19 юни 2017 в 09:30 6641 10

Доц. Георги Лозанов

Светла му памет на Хелмут Кол! Тя е особено нужна на живите, за да не забравят, че народите са абстракция, при това жертва на непрестанни злоупотреби, а историята се прави от личности. Много малко на брой.

Десните постепенно преодоляха травмата от загубата на изборите, дори (нещо рядко за нашия „републикански двор”) се намери лидер, който да поеме персонална отговорност – Радан Кънев подаде оставка. Дойде моментът за следващи действия, насочени към бъдещи победи. Заговори се за обединение, така да се каже за ново СДС или ОДС, нищо че според вътрешнопартийните скептици вече е късно, а ДСБ се сдоби с нов лидер, нищо, че той е „старата кримка” генерал Атанасов.
Вкусът, който оставиха тези новини, е за политическо ретро, засега по златното време на Костов, по славната битка между „сини” и „чревни”.

Двуполюсния модел обаче първо царят го издърпа изпод краката на десните и ги остави да гледат невярващо, а после Борисов съвсем ги обърка – излезе, че и да се коалират с него, и да се борят с него, все губят.

Проблемът е там, че българското дясно не е политическа, а историческа кауза. И успехът му днес зависи не от партийни битки и сметки, а от това дали ще се намери някой, който има интелектуалния и моралния потенциал да защити такава кауза 28 години след еуфорията от падането на комунизма. Той във всички случаи трябва да е „умен и красив”, защото репликата принадлежи на писателя Георги Господинов и се отнася за четящия човек.

Тази година медийният шум от Прайда не беше кой знае какъв, но за сметка на това твърде дълго заглъхваше, подхранен от постинг на съпругата на президента във ФБ.

Впрочем, социалните мрежи се оказват опасно изкушение за днешните политически елити, място, където компроматите си ги пишат сами.

Разнопосочните размисли на първата дама бяха така активно коментирани, защото край другото проявиха една устойчива нагласа на немалка част от нашето общество – противопоставиха национална идентичност на сексуална различност. За да си истински българин, е добре да си хетеросексуален. И обратното – на космополитите сякаш по им отива да се гейове.

Националистите отдавна втвърдяват тази нагласа и искат да изкарат Прайда обида на националното достойнство. Какво да кажем за тях, освен че, ако си нетолерантен в едно, си нетолерантен във всичко. Дори сърбите го разбраха, въпреки че са по-известни от нас с национализма и мачизма си, и приеха за министър-председател жена (при това хърватка), която открито признава хомосексуалната си ориентация.

У нас толерантността към различните стига най-много до – бъдете каквито искате, но вкъщи. Сдобихме се дори политик, който от трибуната на НС настоява, че ако депутатът е гей, това е конфликт на интереси. Следващата крачка е да бъде обявен за национална заплаха.

Напоследък излязоха две книги за кръчмите през соца. Мисля, че ще се появят и още, защото носят кротката радост на носталгията. Но не по онова време, а по нещо, което ни липсва сега. Тогава кръчмите, не всички, разбира се, бяха най-свободните публични места в обществото, до тях не стигаха принудите на властта, а говоренето, стимулирано и от изпитите чаши, добиваше смелост. Край масите се раждаха малки общности, ако не на съпротива, то поне на споделено недоволство.
Точно те сякаш вече са изчезнали, заедно със „заговора” на частните хора зад гърба на държавата. Социалните мрежи започнаха да ги възстановят на друг принцип и при протестите през 2013-а създадоха надежда, че те, подобно на кръчмите през соца, могат да родят човешка солидарност. После и там общуването загуби енергията си, ограбено от тролове и хейтъри, от производители на фалшиви новини и борци по фронтовете на хибридната война.

Отсъствието на малките общности обаче е майка на статуквото, защото носи усещане за непобедимост на големите електорати и поддържа чувството за политическа вечност на техните партийни бенефициенти.

Арестуването на руския опозиционен лидер Алексей Навални (чак и тока му спрели!) изглежда разправа, която у нас през целия преход не се е случвала и не може да се случи. И носи утехата, че режимът на Путин и политическият живот в България все пак принадлежат на два различни свята. Така ще е, само докато не вземе да се случи и тук, независимо дали ще засегне представител на законодателната, изпълнителна или съдебната власт. Последната засега като че ли е най-заплашена.

*Коментарът на доц. Лозанов по събитията от седмицата е от авторското му предаване "Необичайните заподозрени" по телевизия Bulgaria on Air.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1013

10

helleborus

19.06 2017 в 12:48

По този начин, когато узаконихте извращенията, вие пуснахте духа от бутилката. Защото лавинообразно нарастват злоупотребите с невръстни. Колкото повече политиците говорят за нетрадиционен секс и превъзнасят достойнствата му, толкова хората са обсебени от сексуалната тематика до степен да не знам дали изобщо човек има пет минути, в които не е сексуално стимулиран, от музикални клипове, неразличими от порнографските, от еротични реклами за най-невинни продукти, от официално облекло в което деколтето е до пъпа, включително по медиите в праймтайма. Нямате ли статистика, г-н Лозанов, какъв е процента на децата преди навършване на тринайсе години, които са употребени сексуално от роднини и родители, снимани са в Интернет в непристоен вид, продаващи се за оценки, дрога или алкохол, колко е нараснал броя на изнасилените жени, на дрогираните и употребени, на отвлечените, на нещастните самотници, пристрастени към порнография? Убихте семейството и отнехте свободния избор на човека.

1013

9

helleborus

19.06 2017 в 12:33

По света има мюсюлмани, християни, будисти, юдеи и други хора. Всички тези имат нещо общо, никой не подлага на съмнение, че най-важно за обществото е семейството. В което бракът е на почит и ложето неосквернено. Дори извън брака, човекът има уважение към тялото си да го пази от блудство и нечистота. Знам, че тези понятия нищо не ви говорят, защото ги няма във вашата религия. Но най-важното, което липсва в нея е толерантност. Макар тези първите, изброени от мен, да са имали желанието да бъдат световно възприети, да са воювали, сравнително бързо са установили, че трябва да имат толерантност - позволение на семействата да ВЪЗПИТАВАТ поколенията си в друга от тяхната култура. Вашата новоизлюпена религия, в защита на порнографията, разврата, сексуалните извращения и извращенията на човешката природа, надмина по нетолерантност и исляма. Защото вие не си я записахте в книги, а в учебниците на всички деца, в управленските си програми, в законодателствата. Нима знаете какво е толерантност?

32136

8

Denis Rizanov

19.06 2017 в 12:14

Бълнуванията на гого са безплодни напъни като на този фермер опитващ се да обясни на джурналистката каква болест е това "лудата крава" и има ли тя почва у нас, само че не са толкова весели и забавни:

джурналистка иска да изясни от един фермер на какво се дължи болестта "Луда крава".
- Ами как да Ви обясня? Знаете ли, че един път в годината бика се качва върху кравата?
- Ами сигурно е така. И какво?
- А знаете ли, че доим кравите 4 пъти на ден?
- Ами добре. И това какво означава?
- Ами помисли си малко. Ако аз на тебе ти дърпам циците 4 пъти дневно, а те оправям само един път годишно, няма ли да полудееш и ти?

-7777

7

Ал Кин

19.06 2017 в 11:24

В случая мнението на коментатора е добро, има точни попадения. Ако някому не се нрави, то то си е негов проблем, а не на човечеството. Както вика народа: не ти харесва, не пий. Де е проблема.

88556

5

Йончев, под последния памфлет на Стойко.няма нито един коментар, никой не се интересува от тея грантаджийски пасквили, обслужващи АзьБ.

Тая рубрика на Гогата е абсолютно излишна, а и той нито се старае да я списва що годе прилично, нито има дар слово, като "доктора". Само отегчавате аудиторията с подобни словоблудсва.

Omerzen sum.

32136

3

Denis Rizanov

19.06 2017 в 10:35

всеки хардлайнер си мисли, че е последна инстанция на истината

да, да, да. костов, кънев, сега атанасов... Първия даже отказа да говори на български с народа си, не с избирателите си. Вторият си мислеше че дирника му може да бъде знаме на свободните по дух и мисъл хора. А третият... тръпнем в очакване да почне да гори предатели в с партиен билет! Отивам да купя едно ПОЖАРО-гасителче за оцъкления москов.
:)

-7777

2

Ал Кин

19.06 2017 в 10:25

Нетолерантността и посткомунизма, облечен в национализъм са двете страни на една и съща изтъркана, антична монета.
Агресивната нетолерантност води до сталинисткото желание за налагане на собствените разбирания (всеки хардлайнер си мисли, че е последна инстанция на истината), което става разбира се с насилие, което поражда контра-насилие и така до края на света. Рецепта за излизане: вътрешна инспекция на непреходните човешки ценности. Тоест благост и чиста човешка съвест.

32136

1

Denis Rizanov

19.06 2017 в 10:01

Хелмут Кол, гъзан, СДС, ОДС, ДСБ...
Костов, битката между „сини” и „чревни”...
„чревни”?! ВИЕ СЕРИОЗНО ЛИ?!
Борисов, Господинов, „умен и красив”...
Ама гого, това кво е казал гошко няма никакво значение, защото тази фраза беше изнасилена от минетка, понастоящем пе-ар, платена ковра в АзъБъ...
Прайда, сураттефтеря, Президента, на Президента жена му...
гейове, травестититее, хомосексуални, гейове...
Голяма боза, вкисната и резлива.
И накрая ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - РЕЖИМЪТ НА ПУТИН!
Идеална за платен бълвоч. шорошомолките ще им допадне.

Единственото вярно нещо е може би това:
"За да си истински българин, е добре да си хетеросексуален. "
Не е задължително, но помага!

Стига ни навирахте в очите тази гнусна подлога на статуквото! Този е по-омразен и противен и от бездарника-кирякстефчов, "документалиста" с камерата - рязаното канарче Женя!