Музикаутор: Лицензирахме 83% повече концерти през 2018 г.

Последна промяна на 21 март 2019 в 16:24 3637 2

По повод публикуваната в OFFNews статия със заглавие "Мюзикаутор похарчи рекордна сума за издръжката си - милион и половина за година" ръководството на дружеството изпрати своя позиция относно написаното в публикацията:

През последните години Музикаутор направи съществени стъпки за да увеличи приходите на авторите, като през 2018 г. дружеството събра над 7,57 милиона лева. Основен принос за това имат освен приходите от ползването на музика с комерсиална цел от радио и телевизионни оператори, но и тези от публично изпълнение и концертна дейност. Законовите промени от март 2018 г. доведоха до ръст от 83% от лицензирани концерти и 13% от хотели, ресторанти и барове.

Музикаутор е дружество, което обединява над 3000 български автори на музика и представлява над 2,5 милиона чуждестранни творци за територията на България. Ниското ниво на развитие и защита на авторските права в България, обаче, налага постоянно търсене на добри европейски практики, които да се адаптират в българското законодателство. Пример за това е жалбата, която Музикаутор адресира до Европейската комисия за несъответствие на българското законодателство с правото на ЕС в областта на частното копиране. С работеща регулация в тази сфера авторите биха увеличили своите приходи.

Тази жалба бе подкрепена от световните организации, в които членува Музикаутор. Това са CISAC*, BIEM**, GESAC***, по чиито правила и стандарти Музикаутор извършва своята дейност. Чуждестранните партньори дават позитивна оценка за дейността и стремежите за промяна, като публично подкрепят и лобират официално пред българските институции, което видно и от последния Годишен отчет за 2018 г. на Музикаутор.

Неслучайно годишните отчети на организацията през последните седем години са публични и дават подробна информация, като данните сочат възходящ тренд на развитие и не подлежат на интерпретация. Дружеството превърна прозрачността в основно свое оръжие, което мотивира много автори да застават с лицата и репутацията си в защита на авторските права и постигането на справедливи възнаграждения.

Управлението на дружеството е поверено на Общото събрание, Управителния съвет и Надзорния съвет. В тях участват единствено автори и издатели. По този начин те имат контрол върху управлението на правата и дружеството, бюджета на организацията, включително Културния й фонд. Така през 2018 г. са подкрепени 38 индивидуални проекта за създаване на българска музика, 11 от които на млади автори, на обща стойност 152 000 лева. Този инструмент няма аналог в България.

През 2018 г. дружеството напредна с разработката на собствения си софтуер за разпределение на авторски възнаграждения. Проектът, който се разработва от „Сирма солюшън“ АД, част от единствената публична софтуерна компания в България, отразява всички световни стандарти и цели да оптимизира и забърза процесите на разпределение.

Развойната дейност, която вече е на финала, наред с нарасналите разходи за съдебни дела срещу некоректни ползватели и наличието на няколко забавени плащания на големи телекомуникационни компании, доведоха до минимално увеличение на разходите за управление до 1 282 000 лв. или 20,88% от приходите на организацията. За сравнение, разходите за управление на тази дейност в Унгария са 10 млн. евро, а приходите събирани от унгарското дружество надхвърлят 40 млн. евро годишно.

----------

*CISAC – Международна конфедерация на дружествата на автори и композитори.

**BIEM – Международно бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане

***GESAC – Европейска група на дружествата на автори и композитори

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2666

2

Hissarion

25.03 2019 в 10:06

Позицията на Музикавтор: Вижте, вижте в Унгария крадат даже повече от събрания рекет.

519

1

d0ni

22.03 2019 в 18:11

"През 2018 г. дружеството напредна с разработката на собствения си софтуер за разпределение на авторски възнаграждения."

Този е легендарен. За 1 година били НАПРЕДНАЛИ с разработката на софтуер. Защо всички хора на хранилка са толкова тъпи и нагли?