Кой ще наследи Юнкер начело на Еврокомисията?

OFFNews Последна промяна на 07 февруари 2018 в 14:25 3692 1

Жан-Клод Юнкер

Надпреварата за приемник на Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия задкулисно вече започна. Двадесет и осемте страни членки на Европейския съюз обаче са още далеч от споразумение за правилата на играта.

Сред възможните кандидати да заменят представителя на Люксембург през есента на 2019 г. най-настойчиво се споменава името на сегашния главен преговарящ на ЕС за Брекзит, французина Мишел Барние, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Кандидатурата му вече беше разглеждана през 2014 г., но политическото семейство на Европейската народна партия (ЕНП, дясна формация с мнозинство в Европейския парламент) тогава предпочете сегашния председател на Еврокомисията.

Юнкер беше определян като "шпиценкандидат" (водещ кандидат) на ЕНП според наложилото се название на немски език за тази процедура, която изисква европейските партии да издигат "водещия кандидат в листата" за европейските избори. Идеята на този подход, възприет през 2014 г., е че председател на Еврокомисията трябва да стане кандидатът на партията, излязла начело на изборите.

Европейският парламент, който определя председателя на Комисията чрез гласуване, държи на всяка цена да се използва отново този метод. В това той вижда гаранция за по-голяма прозрачност и за укрепване на политическата си легитимност, както и на тази на Комисията.

Европейските договори обаче повериха на страните членки правото да назначават, с квалифицирано мнозинство, кандидата за председател на ЕК, макар текстовете да изискват доста мъгляво от тях да "вземат под внимание изборите за парламент".
Само че много европейски държавни лидери, начело с французина Еманюел Макрон, са против метода "шпиценкандидат" - нещо, което се очаква те да напомнят и на срещата на върха в Брюксел на 23 февруари.

"През 2014 г. имаше разочарование в множество столици поради факта, че процедурата, която доведе до назначаването на Юнкер, не беше достатъчно прозрачна", коментира европейски източник.

Според някои критици тази система е довела до политизиране на Комисията, което се смята за вредно. Други се опасяват от хипотетичен възход на евроскептичните партии на европейските избори, който би могъл да доведе до избор на кандидат от техните редици.

Изправени пред такава неяснота, евродепутатите смятат да повишат тона на пленарната сесия в Страсбург тази седмица.
"Европейският парламент ще отхвърли всеки кандидат за председател на Комисията, който не е предложен като "шпиценкандидат" на изборите за Европейски парламент", предупреди германецът Манфред Вебер, председател групата на ЕНП в Европарламента.

А "ако правителствата на страните членки се опитат да провалят този принцип", добави той по адрес на президента Макрон, "те ще трябва да обяснят защо въпреки великите приказки за необходимостта от демократична промяна в Европа на практика не са готови да се откажат от непрозрачността и секретността".

Влиятелният началник на канцеларията на Жан-Клод Юнкер, германецът Мартин Зелмайр, също призова за възобновяване на процедурата от 2014 и през 2019 г.

"Един "шпиценкандидат" победител, водил кампания в цяла Европа за мнозинство кресла, ще има по-голяма легитимност като председател на Европейската комисия, отколкото човек, избран при закрити врати", изтъкна неотдавна Зелмайр в социалната мрежа Туитър.

В очакване да бъде избрана формула, все още няма официално обявени кандидати.

Мишел Барние, бивш еврокомисар и няколко пъти министър във Франция, никога не е казвал, че ще се бори отново за поста, но сегашните му отговорности го поставиха отново под светлината на прожекторите.

"Той свърши много добра работа", каза висш европейски представител и отбеляза, че "начинът му на действие по отношение на Брекзита е засилил доверието в Комисията", която представлява. "Той е съвсем наясно какъв политически капитал е натрупал", казва друг европейски източник.

Името на еврокомисаря за конкуренцията, датчанката Маргрете Вестагер, също често бива споменавано сред потенциалните кандидати, след като вдигна шум около американските интернет гиганти за злоупотреба с господстващо положение на пазара.

"Кандидатурата за председателството на Комисията може да ме заинтригува", каза френският социалист Пиер Московиси, сега еврокомисар по икономическите въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови