България на Рейн

Мириам Олбриш 12 октомври 2016 в 18:53 5285 1

Онлайн изданието на германското сп. "Шпигел" публикува статия, посветена на скандала в българския Медицински университет. Той стана международен, защото едно от основните закононарушения е свързано с обучението на чужденци в изнесени звена, едно от които е в Кьолн. Ето какво пише авторката Мириам Олбриш.

Този, който иска да стане лекар, трябва да има много таланти - да е добър по математика, по чужди езици, по история и природни науки, защото ако някой иска да следва медицина, но успехът от дипломата му за средно образование е под 1,1 (1.0 е най-високата оценка в Германия, оценка 1.1 е равна на 5.80 – 5.89 в България), трябва да има нагласата, че ще чака дълги години.

Затова предложението да се следва медицина в Медицинския университет - София, без оценките да имат значение, а да е достатъчна само диплома, звучи доста примамливо. При това в шикозна, нова учебна база. Разпределението на местата е на принципа: който дойде пръв, той е приет. Не, това не се случва в някой далечен университет, а в Кьолн.

100-те места, обявени за зимния семестър, бяха заети набързо въпреки високите такси от 13 600 евро (от тях в МУ-София официално са постъпвали по 1000 евро - бел. ред.) за първата академична година плюс още 13 600 евро "посредническа такса". 

Парите се разпределят между МУ - София и кьолнската агенция "Щудимед", която посредничи при приема на немски абитуриенти в университети в Унгария, България, Румъния, Сърбия и прибалтийските държави, където изискванията за прием не са толкова строги.

В същото време, обучение може и изобщо да не започне, защото новата учебна база Colonia няма разрешение за пускане в експлоатация.

Управителят на "Щудимед" е 25-годишния Хендрик Лол, който е учил здравна икономика. Приема ни в един незавършен строеж в индустриален квартал в Южен Кьолн. Помещенията миришат на гума, а Лол обяснява, че точно сега се поставя каучуков под и уверява, че бъдещите медицински лаборатории ще покриват най-високите хигиенни стандарти, както и обстановката ще е много шикозна.

Вече от няколко години различни висши училища в източноевропейски страни от ЕС предлагат медицинско образование на немски и на английски език, което е предназначено най-вече за платежоспособни клиенти от Германия. Само малка част от тези висши училища изискват приемен изпит или определен бал от дипломата на кандидатите, затова пък повечето взимат чудовищни такси от десетки хиляди евро. Студентите, които успеят да изкарат първите четири семестъра (до предварителния изпит за лекарска годност - бел.ред), могат да се прехвърлят в някой германски университет, стига да има свободно място.

Идеята на новата база в Кьолн е проста - вместо желаещите да следват да плащат и учат в чужбина, те да се запишат в българското висше училище, но лекциите и изпитите да са в Кьолн.

По принцип е допустимо чуждестранни висши училища да откриват свои факултети в Германия. Процедурата за това завършва с формално уведомление, което „Щудимед” е трябвало да получи от правителството на провинция Северен Рейн-Вестфалия. До момента обаче такова уведомление няма, защото агенцията все още не е представила необходимото разрешение от България. Хендрик Лол е убеден, че това разрешение скоро ще дойде и студентите ще могат да започнат образованието си още през март.

МУ-София вече има центрове в Европа - в Кипър и Италия, Кьолн би трябвало да е следващият, смята Лол. Според него доказателство за това е решение на Академичния съвет на МУ, който разрешава през 2016/2017 г. да се открие център за предклинично обучение в Кьолн.

Сега, малко преди следването да започне, българското правителство осуетява започването на дейността в кьолнското звено, казва Кристиан Бирнбаум, когото Лол води за разговора. Обяснява, че сега изведнъж се оказало, че се изисква решение на Министерския съвет. Това не е сложно, но ще отнеме месеци, а през това време дейността на центъра в Кьолн ще е замразена.

Кандидат-студентите се чувстват ощетени, защото в най-добрия случай ще могат да учат в България.

Пропиляхме много пари, пише един от приетите. Никога не съм искала да ходя в София, коментира студентка.

Лол, в същото време, вижда себе си като жертва. "Щях ли да инвестирам толкова много пари, ако не вярвах в това?" Фирмата му е платила за ремонта, а договорът за наем е за 10 г.

Въпреки замразяването на проекта в Кьолн, Лол не се признава за победен. Той иска да получи необходимото разрешение от България и да започне през март. Даже иска да приеме още 100 студенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови