Ако референдумът беше във Фондацията на Айзък Азимов

Последна промяна на 25 януари 2013 в 17:11 7841 22

Isaac Azimov
Isaac Azimov

 

Едва ли има интелигентен човек, който да не е чел великата поредица на Айзък Азимов "Фондацията".

Но тъй като най-вероятно всички сме я чели, преди да навлезем във възраст за гласуване, нека си припомним какво се казва по нея именно по въпроса, на който ще трябва да отговаряме на референдума в неделя.

Сбит преразказ за въведение:

Гениалният математик Хари Селдън предсказва, че развитата цивилизация на планетата Трантор върви към гибел. Ръководството на планетата решава да основе нова цивилизация в крайчето на вселената, която да спаси знанията на загиващата цивилизация.

Скоро тази нова цивилизация - Фондацията, се сблъсква със съседните варварски планети. Салвор Хардин е лидерът, който е призван да наложи цивилизацията на Фондацията над варварския свят наоколо. Според Хардин в тази битка има само едно оръжие, което е голямата разлика между цивилизацията и варварите варварството. И то е владеенето на атомната енергия.

Цитати от "Фондацията" на Айзък Азимов:

А след това Хардин небрежно попита:

— Ще може ли Анакреон да ни предостави достатъчно плутоний за нашата атомна електростанция? Останал ни е само за няколко години.

Пирен се задави с въздишката си и за няколко минути настана мъртва тишина. Когато от Родрик заговори, гласът му забележимо се различаваше.

— Имате атомна енергия?

— Разбира се. Какво странно има в това? Ако не се лъжа, атомната енергия е открита преди петдесет хиляди години. Но на нас ни е трудно да си доставяме плутоний.

— Да, да разбира се.

...

— Да. — ухили се Хардин. — Военна мишена, от която е добре да се пазиш. Не разбирате ли защо поведох разговор на тази тема? Той само потвърди това твърде силно подозрение, което възникна у мен.
— Какво?
— Че на Анакреон вече няма атомна енергия. Ако това не беше така, той веднага щеше да разбере, че плутоният, освен в прастари времена, не се използува в атомните електростанции. А от това следва, че икономиката на цялата останала Периферия също се базира не на атомната енергия. Поне не на Смирно, иначе те нямаше да спечелят войната. Интересно, не е ли така?
— Глупости! — Пирен раздразнено се обърна и излезе, а Хардин изведнъж се усмихна.
Той хвърли пурата и погледна към небето.
— Обратно към нефта и въглищата, така значи? — прошепна той и дълбоко се замисли.

...

— Вие разбирате ли, — каза Хардин — че независимите кралства по периферията съвсем са загубили технологията на атомната енергия?

— Наистина ли? Изобщо не съм учуден. Варварски планети… О, не, мой скъпи приятелю, не ги наричайте независими.

...

Хардин продължаваше:

— И вие тук, и половината от цялото население на Терминус сте също така слепи. Ние седим тук, обсъждаме Енциклопедията, като нещо единствено и неповторимо. ие смятаме за велик венец на науката класификацията на отдавна известни факти. Това, разбира се, е важно, но нима не бива да се провеждат по-нататъшни търсения? Ние деградираме, ние забравяме, нима не виждате? Тук, на Периферията, вече е изгубена технологията на атомната енергия. На Гама Андромеда енергостанцията експлодирала, защото я ремонтирали лошо, а канцлерът на Империята се оплаква, че атомни техници не могат да се намерят денем с фенер. А решението? Да се обучат нови? Никога! Вместо това те ограничават атомната енергия.

За трети път ви питам, нима не виждате? Това става по цялата Галактика. Преклонение пред миналото. Това е пълно разрушение, това е загниване!

...

Колко ниско беше паднало предишното величие. Кралства! В добрите стари времена те бяха протекторати, и всички те бяха части от една и съща провинция, коята беше само част от сектор, който на свой ред беше част от квадрант, който пък беше част от всеобхватната Галактическа Империя. А сега, когато Империята изгуби контол над отдалечените участъци от Галактиката, тези малки отделни групички планети станаха кралства, със свои крале и дворяни, подобни на героите от космическите опери, и глупави безполезни войни, и живот, възцарил се сред руини.

Упадък на цивилизацията. Загуба на атомната енергия. Наука, останала само мит.

----------

В рубриката “Референдум” OFFNews ще публикува всички гледни точки относно предстоящия в неделя референдум за ядрената енергетика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2013 в 15:34

В книгите на Азимов не се говори за тази атомна енергия която използваме днес. Още в първите книги, които са предистория на Фондацията (за Илайджа Бейли, Р.Даниил Оливо...) се споменава, че атомната енергия от този вид който използваме днес е излязла отдавна от употреба.
Планът на Селдън в основата си е заложен принципа, че масата и управляващите не трябва да знаят за него за да работи изобщо математическата му методика.

20.03 2013 в 11:23

Съгласен съм, но все пак да отбележа, че има научна титла доктор по биохимия или нещо такова ако не се лъжа.

20.03 2013 в 11:20

Мда, това е вече от по-късните (началото на 90те) предистории нали?

20.03 2013 в 11:19

Така е. "Ръководството на планетата" (т.е. имперското правителство) не знае за плана на Селдън. Това което знае "ръководството" е само, че се основава малка колония от учени, които трябва да изготвят енциклопедия на човешкото познание, за да не бъде то изгубено при вековете на варварство след краха на Империята. За последното предвиждане на Селдън всички са осведомени, макар и някои да се съмняват. А колонията не се основава в края на Вселената, а в края на Галактиката!

30.01 2013 в 01:50

А де! И аз не си падам по фантастиката.

26.01 2013 в 11:52

това с Азимов е плоско, да вземем да извадим какво да предвиждали например съветските фантасти? Да кажем за атомните упражнения на диваците от Обитаемия остров? Я стига тъпотии - вземете се в ръце и кажете едно спокойно НЕ!

26.01 2013 в 09:46

Много добро напомняне! :)

26.01 2013 в 09:09

Освен всичко друго, уводът е малко обиден. Първо - има различни видове интелигентност, и вербалната е само една от тях. Второ - хората, обичащи четенето, не са длъжни да харесват научна фантастика, може да си падат по Кант и Хегел, и пак да са интелигентни. И дори сред SF-феновете може да има такива, които не си падат по Азимов. Ако някой (примерно) харесва повече Хайнлайн и не е чел всичките книги от "Фондацията"... следва ли да се чувства засегнат? :)

25.01 2013 в 23:40

Никой не приема нищо буквално, и нищо не цитира. Това е подигравка с умниците, които днес нямат идея какво е АЕЦ. При положение че преди повече от 60 години мислещите хора са смятали тия които нямат такова нещо за диваци.

25.01 2013 в 23:37

Нямаш ядове щом имаш всичкото това знание. Върви, и подкарай тия технологии за срам на нас - балъците. Хем и ще забогатееш.