Ако референдумът беше във Фондацията на Айзък Азимов

Владимир Йончев 25 януари 2013 в 17:11 10412 22

Isaac Azimov
Isaac Azimov

 

Едва ли има интелигентен човек, който да не е чел великата поредица на Айзък Азимов "Фондацията".

Но тъй като най-вероятно всички сме я чели, преди да навлезем във възраст за гласуване, нека си припомним какво се казва по нея именно по въпроса, на който ще трябва да отговаряме на референдума в неделя.

Сбит преразказ за въведение:

Гениалният математик Хари Селдън предсказва, че развитата цивилизация на планетата Трантор върви към гибел. Ръководството на планетата решава да основе нова цивилизация в крайчето на вселената, която да спаси знанията на загиващата цивилизация.

Скоро тази нова цивилизация - Фондацията, се сблъсква със съседните варварски планети. Салвор Хардин е лидерът, който е призван да наложи цивилизацията на Фондацията над варварския свят наоколо. Според Хардин в тази битка има само едно оръжие, което е голямата разлика между цивилизацията и варварите варварството. И то е владеенето на атомната енергия.

Цитати от "Фондацията" на Айзък Азимов:

А след това Хардин небрежно попита:

— Ще може ли Анакреон да ни предостави достатъчно плутоний за нашата атомна електростанция? Останал ни е само за няколко години.

Пирен се задави с въздишката си и за няколко минути настана мъртва тишина. Когато от Родрик заговори, гласът му забележимо се различаваше.

— Имате атомна енергия?

— Разбира се. Какво странно има в това? Ако не се лъжа, атомната енергия е открита преди петдесет хиляди години. Но на нас ни е трудно да си доставяме плутоний.

— Да, да разбира се.

...

— Да. — ухили се Хардин. — Военна мишена, от която е добре да се пазиш. Не разбирате ли защо поведох разговор на тази тема? Той само потвърди това твърде силно подозрение, което възникна у мен.
— Какво?
— Че на Анакреон вече няма атомна енергия. Ако това не беше така, той веднага щеше да разбере, че плутоният, освен в прастари времена, не се използува в атомните електростанции. А от това следва, че икономиката на цялата останала Периферия също се базира не на атомната енергия. Поне не на Смирно, иначе те нямаше да спечелят войната. Интересно, не е ли така?
— Глупости! — Пирен раздразнено се обърна и излезе, а Хардин изведнъж се усмихна.
Той хвърли пурата и погледна към небето.
— Обратно към нефта и въглищата, така значи? — прошепна той и дълбоко се замисли.

...

— Вие разбирате ли, — каза Хардин — че независимите кралства по периферията съвсем са загубили технологията на атомната енергия?

— Наистина ли? Изобщо не съм учуден. Варварски планети… О, не, мой скъпи приятелю, не ги наричайте независими.

...

Хардин продължаваше:

— И вие тук, и половината от цялото население на Терминус сте също така слепи. Ние седим тук, обсъждаме Енциклопедията, като нещо единствено и неповторимо. ие смятаме за велик венец на науката класификацията на отдавна известни факти. Това, разбира се, е важно, но нима не бива да се провеждат по-нататъшни търсения? Ние деградираме, ние забравяме, нима не виждате? Тук, на Периферията, вече е изгубена технологията на атомната енергия. На Гама Андромеда енергостанцията експлодирала, защото я ремонтирали лошо, а канцлерът на Империята се оплаква, че атомни техници не могат да се намерят денем с фенер. А решението? Да се обучат нови? Никога! Вместо това те ограничават атомната енергия.

За трети път ви питам, нима не виждате? Това става по цялата Галактика. Преклонение пред миналото. Това е пълно разрушение, това е загниване!

...

Колко ниско беше паднало предишното величие. Кралства! В добрите стари времена те бяха протекторати, и всички те бяха части от една и съща провинция, коята беше само част от сектор, който на свой ред беше част от квадрант, който пък беше част от всеобхватната Галактическа Империя. А сега, когато Империята изгуби контол над отдалечените участъци от Галактиката, тези малки отделни групички планети станаха кралства, със свои крале и дворяни, подобни на героите от космическите опери, и глупави безполезни войни, и живот, възцарил се сред руини.

Упадък на цивилизацията. Загуба на атомната енергия. Наука, останала само мит.

----------

В рубриката “Референдум” OFFNews ще публикува всички гледни точки относно предстоящия в неделя референдум за ядрената енергетика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!