Рашков отчете успех с туширането на криминалния вот на последните избори (допълнена)

В нарушение на закона прокурори са се запознавали със строго секретни материали, съобщи вътрешният министър

OFFNews 28 юли 2021 в 13:50 2042 0

Досега никога не е имало такъв успех за туширане на криминалния вот. Данните от изборите от 11 юли показват, че такъв вот или е нямало, или е снижен до минимум, като не се е отразил на крайния резултат. И това е така, защото МВР не е слугувало на нито една партия. 

Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който отчете работата на МВР на последните парламентарни избори.  

Той направи паралел с ръководството на ведомството, което отговаряше за вота на 4 април. 

"Днес виждам бившия министър и част от ръководството на МВР в пленарната зала като депутати на ГЕРБ. Сами можете да си отговорите дали са работили да се елиминира криминалният вот, който години наред изкривяваше политическата картина у нас чрез заплащане. Сега разбираме, че на тези избори са били предлагани хранителни продукти, дърва за огрев и какво ли още не. Можем да си обясним защо един политик повтаря: "Аз ги бих." С министри, поставени от него, работещи чисто политически, се постига победа. Така е побеждавал този човек. Сложихме точка на този процес", коментира Рашков.

Той бе категоричен, че МВР е използвало само законни средства, за да се елиминира купен вот. Министърът опроверга лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че хора са били принуждавани да подписват декларации.

"Очаквам той да ни предостави тези декларации", посочи министърът. 

Рашков отчете още, че на последните избори има нулева престъпност и са образувани около 100 досъдебни производства за нарушения на честността на изборите. Докато тези производства са се броели на пръстите на двете ръце на вота на 4 април. Причината е, че според него МВР не е обръщало внимание на тези сигнали.

"Реалният вот е в пленарната зала. Недолюбвани сме от партията, спечелила предишните избори. Такъв е лидерът, затова представите на ГЕРБ използват вулгарни изрази и обиди по наш адрес", заяви Рашков.

Министърът отказа да се извини на кмета на поморийското село Бата, задържан заради списък с имена на избиратели, защото срещу него са образувани 2 производства. По едното му е повдигнато обвинение от прокуратурата и му е определена мярка за неотклонение "подписка".

"Дали аз трябва да му се извинявам? Разпитани са лица, които са подкупвани от него. Лидерът на ГЕРБ беше там. Защо министърът да виновен, че са раздавани пари? Ако има превишаване на правомощията на МВР, ще разгледаме сигналите, а не както ГЕРБ скри побоищата при протестите. Досега не сме получили такива сигнали, но ако това стане, няма да останем безразлични", декларира вътрешният министър. 

Предишни министри на вътрешните работи са сключили споразумение с прокуратурата, което дава възможност на прокурори, както от времето на Сотир Цацаров, така и при Иван Гешев да се запознават с оперативните разработки на службите в МВР, съобщи още Рашков.

По думите му е осигурена неограничена възможност за теч на информация в посока, която не е в интерес на обществото, и тези действия са извършени в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

В закона изрично е посочено, че прокурорът може да се запознава с класифицирана информация, но само на принципа "необходимост да се знае" - т.е. само по отношение на делата, които са разпределени на съответния прокурор на основата на случайния принцип на разпределение. Това означава, че когато на прокурор му се възложи един материал на случаен принцип, той не може по силата на забраната по закона да се запознава с други класифицирани материали, обясни министърът.

Бойко Рашков е отменил това споразумение, "за да ограничи достъпът на неоторизирани длъжностни лица да надникват в тайните на МВР". Сезирал е ДАНС да провери кои прокурори са наблюдавали тези оперативни разработки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!