Проходите Шипка, Република и Троянски затворени за движение. Селища остават без ток

OFFNews Последна промяна на 06 февруари 2020 в 10:10 1995 1

Високопланинските проходи „Шипка“, „Република“ и „Троянски“ са затворени за движение поради обилен снеговалеж и преспи, съобщава агенция "Пътна инфраструктура".

Ограничено е движението на всички моторни превозни средства на територията на област Разград, а в област Смолян автомобилите до 12 тона трябва да са задължително с вериги.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира и днес шофьорите да ограничат днес пътуването в Източна България и Родопите и ако не им се налага спешно пътуване да отложат тръгването.

Поради обилен снеговалеж и навявания е спряно движението на товарните камиони над 12 т през проходите „Котленски“ и „Ришки“, както и по републиканските пътища в областите Русе, Търговище, Ловеч, Шумен, Ямбол и Смолян. По първокласните пътища в областите Велико Търново и Монтана и по второкласния път Русе – Силистра също е ограничено движението на камионите над 12 тона. Поради силен снеговалеж и вятър е спряно движението за МПС над 12 тона по първокласния път Кюстендил – ГКПП Гюешево и по второкласния път Дупница – Кюстендил.

Заради почистване е ограничен трафикът на тежкотоварните автомобили над 12 тона по автомагистрала „Хемус“ от София до Боаза и по автомагистрала „Струма“ на територията на областите София, Перник и Кюстендил.

1233 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта. Пътноподдържащите фирми са на 24-часов режим за почистване републиканските пътища и осигуряване на движението при зимни условия. За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

АПИ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Ловеч

В над 10 села в общината има проблеми с електроснабдяването, работи се поетапно за отстраняване на повредите в мрежата, съобщават от пресцентъра на община Ловеч.

Няма сигнали за бедстващи хора.

Паднало дърво запуши за кратко ул. „Раковски“ в Ловеч, но за 15-ина минути изпратеният общински екип наряза дървото и почисти пътя. В общината постъпили и сигнал за падал електрически стълб върху лека кола в кв. „Здравец“.

В село Дойренци пък паднало дърво блокира входа на жилищна сграда. Със случая се зае Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението.

Паднали са дървета в подстъпите на Домовете за стари хора в село Сливек и на „Върбовка“, но вече са разчистени.

Тежка е обстановка на пътя за село Брестово, където два снегорина не успяха да разчистят мокрия сняг и са прибегнали към помощта на мощен трактор.

Провиснали жици има на няколко места в град Ловеч, работи се по обезопасяването им.

Улиците на областния град се почистват по график, съгласно договор с общинската фирма „ЕКО“ ЕАД. В началото на работния ден основните улици бяха проходими при зимни условия. Пътната повърхност обаче е мокра, има топящ се сняг, така че водачите трябва да шофират с повишено внимание.

Враца

Проблеми в елзахранването има и в населени места в общините Враца, Мездра и Роман, съобщи областната управа. Екипите на ЧЕЗ работят за отстраняване на авариите на територията на трите общини.

Няма сигнали за проблеми с водоподаването на територията на област Враца.

Състоянието на пътищата от републиканската пътна мрежа, по данни на Областно пътно управление – Враца е без затворени участъци за лекотоварни МПС.

Пътищата се почистват и третират от 36 специализирани автомобила. Временно е ограничено движението за тежкотоварни МПС над 12 т по път I – 1 Монтана – Враца и Мездра – Ботевград. Между селата Кален и Горна Кремена, на път III – 103, е закъсал автобус, а между Мездра и Роман има сигнал за закъсали 3 лекотоварни автомобила. Предприети са действия за осигуряване на техника от ОПУ – Враца за преодоляване на проблема с авариралите МПС. По републикански път II – 16 – Лютиброд – Зверино – Елисейна, екипите на ОПУ – Враца отстраняват множество паднали дървета, което затруднява движението и всички водачи трябва да повишат вниманието си и съобразят скоростта при преминаване по трасето.

В почистването на паднали дървета се включват силите на Пожарна безопасност и защита на населението – Враца и Военно формирование – Враца. 

EVN

Екипи на Електроразпределение Юг работят за възстановяването на електрозахранването в засегнатите от снега места в Югоизточна България, съобщава EVN.

Електроразпределение Юг (част от EVN) продължава възстановителните дейности по възникналите аварии вследствие от обилния снеговалеж и множество паднали дървета по електропроводи. Засегнати са населени места в области Смолян, Кърджали, както и в планинските части на области Стара Загора и Сливен.

В Електроразпределение Юг вече функционира и Кризисен щаб за координиране на възстановителните дейности. Аварийните екипи по места работят по възстановяването на захранването. Дружеството организира и допълнителни екипи за по-бързото преодоляване на усложнената обстановка.

Всички екипи са оборудвани с техника, материали, налице е и специализирана механизация за труднодостъпни планински райони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови