''Абсолютно неприемливо'': Реакциите след убийството на Алексей Петров

OFFNews 16 август 2023 в 17:02 3941 2

Алексей Петров беше убит в квартал Драгалевци

Снимка Ружа Райчева / OFFNews

Алексей Петров беше убит в квартал Драгалевци

Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Нито е приемливо чуждите служби за сигурност да откриват българи - руски шпиони в Обединеното кралство, докато ние научаваме за пореден път от медиите, нито безучастно да слушаме за поредните ужасяващи хроники за убийства и насилие,  написа във Фейсбук профила си Кирил Петков във връзка с убийството на бизнесмена Алексей Петров.

"Всичко това говори за нуждата от спешна реформа в сектор "Сигурност". Службите трябва да започнат да работят ефективно. Националната сигурност не може да остане само като заглавие на една от тях, а да бъде основна задача и приоритет. Време е за спешни и дълбоки реформи. Ще работим заедно с правителството да постигнем истински и бързи резултати. Още през септември ПП-ДБ ще внесем отново законопроектите за подобряване на работата на българските служби за сигурност и освобождаването им от чужди зависимости" - пише още Кирил Петков.

Ще има ли още убийства?

В ефира на bTV бившият вътрешен министър Емануил Йорданов заяви, че подобни убийства са следвани от други убийства и даде пример с покушението над Илия Павлов, когато още на следващия ден в Черно море е намерено тяло на неидентифицирано лице. Йорданов посочи, че не би се изненадал, ако и сега се случи нещо подобно. 

Спред него ненаказуемостта води до извършване на последващо престъпление и нямаше да се стигне до тук, ако поне един от двата опита за атентат срещу Петров е бил разкрит.

"Практиката показва, че когато не се разкрият едно или повече престъпления, това дава простор за следващо. Визирам двата опита за атентат срещу Алексей Петров. Ако поне едното от тези престъпления беше разкрито, мисля, че третото нямаше да го има", коментира Йорданов.

Бившият вътрешен министър твърди още, че такова убийство действа демобилизиращо, защото става въпрос за публична фигура.

"Не зная да има случай, в който са намерени извършителите. Ако сега е различно, ще бъде изненада", каза още Йорданов.

Той е на мнение, че няма връзка между убийството на Алексей Петров и атентата срещу Иван Гешев.

"Никога градът не е бил блокиран по този начин"

Бившият шеф на НСлС Бойко Найденов, който по обяд се опитва да се прибере в дома си, но разледващите не го допуснаха, каза, че е абсурдно да се блокира градът.

"И ние сме водили разследвания, но никога градът не е бил блокиран по този начин. Има си някакви правила, които не бива да се нарушават. Не може заради убийството на определен човек, да се спре движението. Законът трябва да е еднакъв за всички", каза той.

Той отказа да коментира убийството под претекст, че не е направил оглед на местопроизшествието и не е анализирал материалите.

Найденов е на мнение, че нямаше да се стигне до тук, "ако имаше правосъдие". Според него има засягане на много сериозни интереси, за да се стигне до такова убийство.

"Това началото на гангстерска война ли е?"

Председателят на ИТН Слави Трифонов излезе със следния коментар:

"Убийството на Алексей Петров беше предизвестено. Имаше два опита за убийство срещу него. 2002 година беше уцелен в гърдите и в крака, но оживя. И 2015 година беше стреляно срещу него с гранатомет. Тоест, това, което се случи днес не беше неочаквано. Но то ясно показа, че държавата и службите са слаби и скопени. И не са в състоянието нито да прогнозират, нито да предотвратят подобен - показен разстрел. Нали в онзи прочут запис Кирил Петков каза, че трябва да овладеят службите и те да станат техни? И ето, с помощта на Бойко Борисов, те овладяха службите и какво от това? И, някак си, от само себе си възникват следните въпроси:

1. Това началото на гангстерска война ли е?

2. Има ли връзка между убийството на Къро, смъртта на единия от братя Галеви и убийството на Алексей Петров?

3. Имал ли е общ бизнес бащата на Кирил Петков с Алексей Петров?

4. Имал ли е срещи Кирил Петков с Алексей Петров и ако да - кога, къде и защо?

5. Бил ли е посредник Алексей Петров между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ в разговорите за съставяне на редовно правителство?

6. Има ли нещо общо взривът срещу Иван Гешев с убийството на Алексей Петров?

7. Защо НСО охранява Кирил Петков, ген. Атанасов и Христо Иванов? Има ли заплаха срещу тях и ако да - от кого и откога?

И осми въпрос, но няма да е последен: Как ще ни приемат в Шенген след тези показни убийства, взривове, безпомощно МВР и, въобще, безпомощни правоохранителни институции и безполезни приказки за реформа в съдебната система?

Това са въпроси към управляващите, защото те носят отговорност за състоянието на държавата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

17.08 2023 в 11:50

И учиндолецът се изокал:
" И не са в състоянието нито да прогнозират, нито да предотвратят подобен - показен разстрел. "

Само не разббирам как се "прогнозира" разстрел и кое му е "показното" в трънките на Витоша?

Че и въпросчета задава!!! Много ПРОЗД човек....

3251

1

динозавър

16.08 2023 в 22:54

Да се убива престъпник като трактора е абсолютно приемливо. Дори наложително. Ако това е пример на проспериращ българин да се убива за да останат честните българи по- голям процент.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика