Украинка потърси убежище в България, за да спаси бебето си. След отказ от медицинска помощ то умира

Свещеници отказват да погребат детето, ''защото не било кръстено и защото Българската православна църква не одобрява кремацията''

OFFNews 22 август 2022 в 17:34 28171 12

погребението на Матвей

Снимка фондация "Открито сърце"

Малкият Матвей беше изпратен без свещеник и церемония

Олга от Украйна пристига съвсем сама в България бременна в 5-ия месец, за да спаси бебето си. След дълго обикаляне по варненските болници Матвей се ражда преждевременно, но изпада в кома и след 10 дни умира.

Тъжната история на едно дълго чакано майчинство разказват от "Открито сърце", фондацията, която е поела разноските за погребението на момченцето.

Наскоро Фондация „Открито сърце“ направи най-тъжното си дарение – платихме погребението на бебенцето Матвей, което почина 10 дни, след като се роди - пишат от фондацията. - Едно ангелче, което не можа да разпери криле, макар че се опита да се бори за живота си. Историята на това бебенце и родителите му е сърцераздирателна.

Майката Олга е бежанка, пристига през април в България бременна в 5-ти месец. Пристига съвсем сама. Мъжът ѝ остава в град Днипро. Тя живее в една база, после в друга.

Олга е на 37 години. Няма други деца. Чакала е дълги години да забременее. Накрая чудото се случило. Заминава за България, за да спаси детето си. Уви!

Тя ни разказа за трудностите, през които е минала да си намери лекарски грижи по време на бременността – поликлиниките, в които е ходила, са ѝ отказвали или са искали по 50 лева на преглед. Не е успяла да намери личен лекар. Ходила е да се моли в гинекологичното отделение на болница "Св. Анна" във Варна, но и там са ѝ отказали грижи. Накрая отива в родилното отделение на същата болница и там доктори се смиляват да я наблюдават от време на време.

Докато е бременна, Олга помага като доброволка на украинските бежанци. Опитва да се да бъде полезна на общността. Бременността ѝ уж върви безпроблемно и тя трябва да роди на 16-ти август. Водите ѝ изтичат три седмици преди термина. Викат линейка, тя обаче я закарва в грешна болница, губи се време. Накрая стига до "Св. Анна". На регистратурата я оставят да чака повече от час. По думите ѝ, я вкарват в отделението чак след като някакъв доктор е излязъл от родилното и като я е видял да седи и да чака в родилни болки, се разкрещял на сестрата, че я държи в чакалнята.

Вкарват Олга в родилното, правят ехограф на плода – няма сърдечна дейност. Правят ѝ спешно секцио и установяват, че детето е в кома. Според думите на Олга, 24 часа след раждането не са ѝ казали какво се случва с детето ѝ. Накрая я уведомяват, че се бори за живота си. И така 10 дни, майката го гледаше през прозореца на реанимацията. След известно подобрение бебенцето вече не е на командно дишане. Но сърцето му не издържа и спира на 7-ми август.

Дават на майка му да го подържи за първи път в ръце, когато вече е мъртво.

За причината на смъртта съобщават – инфекция. Подобна може да се получи от липса на околоплодна течност за по-дълго време. А може и нещо друго да е. Трудно е да се спекулира без конкретна информация. Когато почине дете при раждане, в България се прави разследване с някаква комисия.

В случая на починали деца на украинки очевидно такива не се правят, а ако се правят, то проформа! Майката е в шок, защото не може да си обясни как при нормална бременност, без индикации за проблеми, дългоочакваното ѝ дете умира. И нейното не е единственото!

Олга е без средства, защото е загубила работата си на мениджър във фирма. Мъжът ѝ също е без работа, откакто войната започна. Украинските власти го пускат да дойде в България, за да погребе детето си.

И тук ужасът на тези двама родители продължава – повечето украинци са религиозни хора. Родителите много искат да има служба на погребението със свещеник. И какво мислите? Всички свещеници, които са молели им отказват, защото „детето не било кръстено и защото Българската православна църква не одобрява кремацията!“

Представяте ли си?! Казали са им да ходят да молят митрополита, но те са се отказали, заради тотално психично изтощение. БПЦ обърна гръб на хора, които са в огромна нужда. Бежанците от Украйна искат да кремират близките си, за да върнат останките им обратно в Украйна и да ги погребат там! Това, че има война и нечовешки страдания за украинското население, очевидно не впечатлява българската църква, която отказва да изпрати покойници в традициите на тяхната вяра!

Накрая бебенцето с библейското име Матвей, бе изпратено, без свещеник и церемония, от двамата си родители – в пълна тишина. По лицата им капеха тихи сълзи, докато галеха ангелското личице на детенцето.

Фондацията покри малкото му телце с 10 бели гладиоли – по една за всеки ден, в който тази невинна душица се опитваше да диша и да живее. Такива дни са особено мъчителни, защото в тях няма надежда, а има само скръб....

Благодарим на дарителите за това, че дават възможност да помагаме и при такива тъжни обстоятелства.

Фондация „Открито сърце“
IBAN BG47RZBB91551014552199
PayPal [email protected]

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

12

поп Дръвчо

23.08 2022 в 10:28

Кой знае колко условности има и тази история, ама ние като общество сме в окончателната издънка. Може да не е можело да се спаси детето така или иначе, ама факт е че не сме и опитали.

Бежанците - хубави, лоши - са уязвима група и поради това трябва да бъдат водени като малки деца през всички, дори най-малки препятствия в живота у нас. Иначе проблемите им се лепят на нас - и като имидж, и като карма, и като неща за правене.

И, разбира се, черешката на тортата се нарича БПЦ.

Преди година-две бяха отказали да венчаят арменец и българка - щото едва ли не арменската православна църква е в някаква схизма. Арменската църква ги венча без проблеми.

Как пък католиците не отказаха каквото и да било на някой православен?

Само нашите ченгесари гледат все нещо да саботират.

4738

11

Того

23.08 2022 в 06:39

Като цяло състраданието не е от силните страни на нас българите. Има отделни българи, които вършат чудеса помагайки на хора в нужда, но като цяло българското общество не е състрадателно. И от това следват проблемите в медицината, църквата (макар, че тя се ръководи от УБПЦ, но свещеника винаги може да помогне), образованието и т. н.

-8580

10

Срам ме е че имаме такива доктори.

11024

8

Комита

22.08 2022 в 20:08

Подобно на Матушката, животът в задунайската ни кочина няма стойност. Недакърност, корупция и незаинтересованост на всички нива правят така, че смъртта дебне на всяка крачка.

Молим се следващите в дългия списък с жертви на „болгарский мир“ да не сме ние или нашите близки, но последователността е без значение и рано или късно уродливата действителност ни застига.

О вий, кои престъпяте тоз праг,
надежда всяка тука оставете...

1730

6

Ivan

22.08 2022 в 19:44

Гей-митрополитът Неофит е възпитаник на Духовната семинария на СССР! Първа приятелка на Гундяев. Какво очаквате от Клир, в състава на който влизат , ако не бъркам, 23 доказани агенти на ДС?!? Ами Пловдивската отрепка, дедо Николай? Пусто дърво, неокастрено!!! Да им свалиш расата и по дебелите гъзове- по 100 тояги на голо!!! Малко ще съм им! Гундяев благослови войната на ордата срещу Украина, а нашите владици- мърши-мълчат като мириезлива п...а у гащи! Тия у нищо не верват, освен у Мамона и БКП-то!

-60

5

офф бее

22.08 2022 в 18:58

БПЦ не е църква! БПЦ е бизнес и нищо духовно няма в тази схема! Има отделни Духовници и Човеци и там. Но! Варненският митрополит определено не е сред тях. Виж, ако бяха му предложили Кадилак или Ролекс - човек е, ще направи компромис...
Маймуни мръсни продажни комунистически!

1220

4

хr4

22.08 2022 в 18:58

За съжаление тия хора са попаднали на двете най-големи мафии в България.
Не сме народ, а мърша!

-2175

3

IvanGrozn

22.08 2022 в 18:18

АКо има къде да се изложим яко ето на пак и пак и пак...
И тоя дебил лай нЯнев иска тази църква заедно с другите държащи колони на нашето племе - Бан, стопанска камара, и синдикати да са коректив за депутатите ужас, ужас, ужас. Абе хора докога ще се връщаме към средновековието бе ...