Танцовите зали и школите може да отворят на 1 февруари

OFFNews 16 януари 2021 в 14:24 2436 0

Снимка БГНЕС

На този етап няма да има нова заповед за отваряне на танцовите зали и школите. Но в следващата ще бъдат предвидени нашите занятия да бъдат освободени от забрана. Това обяви Милена Налбантова, председател на Съюза на организациите за любителско изкуство /СОЛИ/, която се срещна със здравния министър проф. Костадин Ангелов и министърът на културата Боил Банов, предаде репортер на БГНЕС.

Основание за подобна промяна е очаквания спад на заболеваемостта – под 120/100 000. Разхлабване на мерките ще има със сигурност от 1 февруари, надява се Налбантова.

До срещата се стигна, след като засегнати от ограниченията излязоха на протест пред здравното министерство и скандираха пред ведомството „Отворете залите“. Демонстрацията, в която хора на изкуствата, дошли от различни краища на страната, танцуваха и свириха, премина под надслов „Изкуството е живот – душата на един народ!”

„Това за което ние настояхме е повече да няма разделяне на браншове. Спортът с културата и изкуството трябва да вървят ръка за ръка и да бъдат също сред приоритетите, тъй като колегите се грижат за здравето на нацията. Също така има и образователен характер. Считаме, че професиите ни са едни от главните приоритети, заедно с учителите в България. Затова настояваме при следващи евентуални рестриктивни мерки да бъдем поканени и да бъде взето мнението на цялата гилдия, за да може да дадем адекватен съвет как да правят оттук-насетне евентуални затваряния на нашия бранш“, коментира Милена Налбантова.

Тя коментира, че в момента има противопоставяне в бранша, защото едни могат да работят, а други не. „В момента има частични възможности да се работи в зависимост от това кой колега в коя област работи. Именно това е един от основните проблеми, който притеснява нашата гилдия. Местните, регионалните, общинските или областните щабове и РЗИ-тата имат право, вменено от министъра на здравеопазването, да се грижат за конкретната област, за която отговарят. В момента имаме колеги, които няма да могат да упражняват своята дейност, но има такива колеги, които могат да упражняват своята дейност с деца до 4 клас“, посочи тя.

Налбантова добави още, че на 26 януари ще имат среща с Боил Банов с когото ще коментират бъдещите програми, които ще бъдат разработени за сектор „Култура“ и също така ще бъде обсъдено и пускането на залите от 1 февруари. Тя увери, че остават в протестна готовност, ако днешните думи на министрите останат само празни думи и заяви, че няма да допуснат да бъдат неглижирани, и настоя правата да са еднакви за всички.

Налбантова добави още, че са потърсили помощ за финансова подкрепа от социалното и финансовото министерство, откъдето им отговорили, че има доста мерки, по които обаче голяма част от хората на изкуството не отговарят на критериите.

„Все пак в залите децата творят. Тези деца трябва да танцуват. Това е едно разнообразие за тях при днешното време, в което те стоят затворени. А и както всички останали в България и ние искаме да работим“, заяви ръководителят на танцов състав „Веселие“ Калина Марянска. Тя коментира, че не би следвало да има опасност за тях в залите, след като вече ходят присъствено и на училище, където, според нея, рискът от заразяване е много по-голям.


Марянска изрази недоволството си от това, че някои танци се приемат като спорт, а фолклорните и балетът не се считат за такива и затова не може да работят.

Пред министерството е и Николай Кочев от „Плетеница“ , който каза, че му е много неприятно, че за втори път му се налага да излезе на улицата , за да се моли да работи и е бил принуден с европейски шампион по шахмат да отворят сергия на пазара във Велико Търново, за да може да спасят школите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови