Странният случай с ваксинираните заразени в дом за възрастни в Добричко

14 от заболелите обитатели са имунизирани с две дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех

OFFNews 24 март 2021 в 18:00 11857 0

В Дома за възрастни хора с деменции в село Опанец, област Добрич, са заразени 31 от 40 обитатели. На 14 от заболелите са поставени две дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, съобщи тази сутрин БНТ.

Според специалисти това е възможно, тъй като едва три седмици след поставяне на втора игла ваксина организмът придобива имунитет и възможността за разболяване рязко спада. Освен това, според кратката характеристика на препарата, той не предпазва на 100% от разболяване, но осигурява леко протичане на инфекцията, какъвто е случаят в Опанец по думите д-р Ангелова. Тя подчерта, че огнището в социалното заведение е овладяно.

Само трима от ваксинираните заразени имат симптоми и са настанени за лечение в COVID отделението към психиатричната болница в село Карвуна. Втората доза от ваксината им е била поставена в края на февруари, а са били приети в болница на 16 и 16 март, съобщи на пресконференция по случая директорът на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова.

Каква е хронологията на събитията?

Първият сигнал за лице от персонала с положителен резултат за COVID-19 е получен на 6 март.

На 7 март е сформиран екип - РЗИ и лаборатория. Правят се бързи антигенни тестове на всички от дома - 41 потребители и 23-ма персонал. Тестовете показват 18 положителни резултата при потребителите и 3 положителни при персонала. На всички тях са взети проби за PCR-изследване и положителните резултати са потвърдени от лабораторията в УМБАЛ „Св. Марина" във Варна.

На 14 март се изследват далите отрицателен резултат. При това повторно изследване 12 от потребителите са с положителна проба за коронавирус, както и трима от персонала. Положителните обитатели са отделени от останалите.

"Персоналът, който обгрижва положителните пациенти, работи 7 дни в обособения сектор и преди да се върнат към задълженията в останалата част, им се прави изследване. Т.е. постарали сме се максимално да се гарантира неразпространение на заразата", обясни д-р Ангелова.

Двама от ваксинираните - приети в болница

Предвид, че се касае за потребители на социална услуга, е преценено, че е по-добре да бъдат под постоянно лекарско наблюдение при проявена единична симптоматика, обясни д-р Ангелова и уточни, че с този мотив са хоспитализирани шестима пациенти в държавната психиатрична болница Карвуна, където работи и единственият в областта инфекционист.

От шестимата настанени в болница двама са били имунизирани с два приема на ваксина срещу коронавирус.

Втората доза е била поставена на 26.02.21 г., а са били хоспитализирани на 15 и 16 март.

Приетите в лечебни заведения са на възраст между 69 и 88 години.

„Приетите пациенти са били с температура 37,1 градуса, вяли и с лека кашлица", поясни директорът на РЗИ.

Днес, най-късно утре (25.03.), се очаква те да бъдат изписани в добро общо състояние.

На 22 март в ковид сектора на МБАЛ Добрич е приет още един от потребителите на дома в Опанец, който има нужда от медицински грижи, съобщи д-р Ангелова.

Само един от хоспитализираните пациенти няма придружаващи заболявания. Останалите са със сърдечносъдови, мозъчносъдови болести, диабет и други.

„Към днешна дата е изтекла карантината на изолираните на 07.03. Те са в добро състояние. На останалите карантината изтича на 27.03." - обобщи д-р Ангелова.

Последното изследване в дома за дементноболни в Опанец е било направено през януари, а следващото планирано изследване е през април, когато отново ще се вземат проби на всички потребители и на заетите в социалната услуга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови