Стойчо Кацаров: Обмисляме въвеждането на локдаун

Рени Петрова 31 октомври 2021 в 09:53 11886 4

Снимка Кадър: bTV

"Да, със сигурност" - така здравният министър Стойчо Кацаров отговори на въпрос пред бТВ дали се обмисля въвеждането на локдаун. 

По думите му ако сегашните мерки не дадат достатъчен резултат и се стигне до претоварване на болниците, това е последната възможност - спиране на всякаква стопанска и обществена дейност.

Относно това дали до изборите ще се въведе локдаун Кацаров заяви, че не може нито да го потвърди, нито да го отхвърли, тъй като не взима решения еднолично. "При сегашните обстоятелства планът предвижда пълно затваряне на държавата. Дадохме възможност да не се стига до това такива условия на зелен сертификат и на осигурена безопасна среда", допълни той.

Според него на практика сме затворени: "Ако прочетете заповедта, която издадох миналата седмица, ще видите, че се прекратяват всички стопански дейности, като е дадена възможност да се извършат само в условията на безопасна среда". Кацаров обясни, че ако хората си стоят вкъщи и не контактуват с никого, физически прекъсват възможност за предаване на COVID-19, ако са ваксинирани - също.

"Прекратяването на градския транспорт означава, че хората не биха могли да се придвижат до работните си места. Когато се приемат мерки, се приема и рискът, че градският транспорт ще продължи да работи, за да не бъдат прекратени всички останалите дейности заради него. Това е логиката и за предстоящите избори. Приемаме, че те ще са с повишен риск, но изборите трябва да бъдат проведени", допълни още той.

Всички членове на избирателните комисии, които нямат зелен сертификат, ще бъдат тествани, стана ясно още от думите му. 

Министърът на здравеопазването обясни още, че в момента преживяваме най-тежката от трите вълни, тъй като броят на заразените е с 25% по-висок от предишните вълни, но здравната система се справя добре засега. 

"Ситуацията с реанимационните и интензивните легла е критична. На ръба на възможностите си сме. Начинът, по който можем да излезем от ситуацията, е да се имунизираме. Всякакви други мерки са временни и водят до отлагане на проблема във времето", категоричен е той. 

Относно това дали се спазват мерки и дали хората носят маски Стойчо Кацаров каза, че няма много наблюдения,но вижда, че има хора, които не носят маски правилно.

"Искам да им кажа: Хора, сложете ги тези проклети маски. Неприятно е всичко това, но е начин да ограничим разпространението на COVID-19. Не мисля, че контролът е достатъчен, но това са възможностите. Самата ни здравна система не е в добро състояние, но структурна реформа в момента не може да бъде извършена", обясни той. 

Според него заради това не цялата здравна система посреща удара, а само част от нея - основно от хората, които работят в COVID отделенията, в реанимациите. Натискът е върху тях. 

Относно осигуряването на реанимационни легла в болница "Лозенец" Кацаров заяви, че това ще стане в следващите дни и има необходимо оборудване. По думите му легла ще бъдат открити не само в болница "Лозенец", но и в "Белодробната болница", и в "Св. Иван Рилски".

"Ще го опиша така, за да бъде по-ясно: Представете си една малка болница с 30-40 легла, за която ние сме решили да открие легла за 5 болни от COVID-19. Тоест персоналът ще се грижи само за тези пет болни. Ако същият персонал бъде командирован и се включи в графика на друга болница, където има 20 легла, ще се използва персоналът по-ефективно. Ние обаче не можем да принудим никой", заяви още той. 

На въпрос дали кислородът в страната е достатъчен ресорният министър обясни, че в петък министерството е изпратило писма до снабдителите на кислород, като настойчиво са ги помолили приоритет да са болниците: "Ако това не е достатъчно, може да се стигне и до забрана за износ". 

За сигналите за фалшиви сертификати Кацаров каза, че всички сигнали, получени в Министерството на здравеопазването, се препращат в прокуратурата

"Това е най-глупавото нещо, което хората могат да направят. Това е най-глупава идея, която може да се роди в живота ви" - с тези думи той се обърна към хората, които обмислят или са си извадили фалшиви сертификати. 

Той попита кого лъжат хората, когато извадят фалшив сертификат. "Здравните власти може да ги излъжете, но вирусът не можете", подчерта Кацаров.

Според него хората не се ваксинират заради зеления сертификат и не трябва да се ваксинират заради здравните власти, а заради себе си и близките си: "Въведох зеления сертификат още на 2 септември и тогава партийни лидери ми поискаха оставката. Има решение на Европейския съд по правата на човека, в което се казва, че въвеждането на сертификата не е дискриминация".

На въпроса защо е дал бившия премиер Бойко Борисов на прокурор, Кацаров обясни, че Борисов трябва да е безупречен в думите си, защото има обществено значение и много хора биха се повлияли от думите му. 

Кацаров допълни, че е логично да се изисква зелен сертификат и за депутатите. Относно тестовете за деца той обясни, че най-вероятно идващата седмица ще бъдат сключени договори за доставки на първите тестове за изследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

4

yoghurt

31.10 2021 в 13:11

Лидер, който не може да осъзнае потенциала на една криза да изгради истински обществото, не става за лидер, Вместо да се крием от провалите, нека да видят хората които не вярват, какво ще се случи без локдаун - ще бъде тежко, но това не е чума - ще оцелеем и то по-силни - в едно здраво общество, което ще бъде консолиридано... Само то ще може да разбере от опит, че външните заплахи могат да бъдат преборени само със съединение... Не със разбягване кой на една страна, кой на друга. Това е опитът ми, в който съм убеден както нищо друго. Ако човек не се научи от опит, нищо не може да го научи. Ако обществото продължава да живее в измислени светове, всеки който му посочва истината - че има криза и трябва да се пази - ще бъде линчуван. Здрави мерки трябват, и това е единственият път, по който това може да се случи.

2000

2

Borislav

31.10 2021 в 10:30

Така, че за нищо не стават тия в Здравното министерство е ясно на всички, но поне да не пречат. Ако тоя идиот издаде такова нареждане мисля, че е време да разбутаме осарника и да се приключва!
 
X

Да помогнем на украинските деца!