Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Специалисти: Циститът може да е симптом на онкологично заболяване

В ИСУЛ откриха специализиран функционален урологичен кабинет за цялостна диагностика на долните пикочни пътища

OFFNews 04 май 2022 в 13:07 1808 0

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

През пролетта, заради променливото време и резките амплитуди в температурата, рязко се увеличава броят на случаите на цистит и други уринарни инфекции. Зад характерните оплаквания (парене, често уриниране или невъзможност пикучният мехур да се изпразни докрай) понякога се крие по-сериозен проблем.

За това алармират специалистите в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където беше открит специализиран Функционален урологичен кабинет. Това е едно от малкото места в България, където може да се направи цялостна оценка на долните пикочни пътища.

„Много е важно циститът да не се самодиагностицира, защото оплакванията от пикочните пътища са много оскъдни и зад симптоми, които някой кръщава „цистит“, може да се крие много сериозен проблем, за съжаление най-често онкологичен. Имаме много пациенти, които 2-3 години са се лекували с диагноза „хроничен цистит“, след което като дойдат при нас, виждаме един огромен тумор. Това не трябва да се допуска!“, апелира доц. д-р Еленко Попов, уролог към Клиниката по урология и андрология на ИСУЛ.

Циститът е бактериална инфекция и е един от малкото случаи в медицината, при които няма как да се избегне антибиотик. Преди да бъде изписан обаче, е добре да се направи ехография и антибиограма, за да бъде избран най-подходящият.

В 80% от случаите всичко приключва дотук. Ако след антибиотичния курс симптомите продължат или започнат да се повтарят периодично, тогава трябва да се направи по-подробно изследване, за да се изключи аномалия в пикочните пътища или по-сериозен проблем.

Какво включват изследванията при уринарните инфекции?

За да се изключи по-сериозно заболяване при рецидивиращи инфекции, се прави оглед на долните пикочни пътища, т.нар. цистоскопия. Целта на това изследване, което се провежда амбулаторно и отнема 10-15 минути, е да се види дали няма аномалия. То се осъществява с помощта на флексибилен цистоскоп – миниатюрна камера, която позволява цялостен оглед на долните пикочни пътища. Всяко затруднение при лекуване на уринарна инфекция, при затруднено уриниране или наличие на кръв в урината се диагностицира с този метод, който показва и най-малките промени в пикочните пътища.

Ако цискоскопията не даде резултат, се прибягва до още по-специализираното уродинамично изследване: проследяване на целия цикъл на уринирането – от напълването на пикочния мехур до неговото изпразване. Подходящо е за хора с невъзможност за уриниране (обикновено мъже с уголемена простата). Подобен проблем се наблюдава и при жени, но там причината е доста по-неприятна – понякога е първа проява на неврологично заболяване (мултипленна склероза при по-млади жени; някакъв съдов инцидент; инсулт). Възможно е загубата на контрол върху тазовите резервоари (изпускане или невъзможност за изпразване на пикочния мехур) да е първа проява на тези заболявания. Другата голяма група са пациентите с изпускане, които имат изтичане на урина. Този метод помага да се прецени дали да се избере оперативно или медикаментозно лечение.

„Уродинамичното изследване се налага при около 10-15% от пациентите, но е задължително при тях, защото цикълът инфекция-антибиотик-инфекция-антибиотик много бързо създава резистентност. Бактериите много бързо стават нечувствителни, инфекциите стават все по-сериозни, все повече се скъсява времето между тях“, обяснява доц. Попов, който е един от опитните хирурзи-уролози в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и извършва прегледи и в новооткрития Функционален кабинет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews