Скандалът с болница ''Лозенец'' се разраства

От Медицинския факултет на СУ обявиха, че занятията няма да бъдат възстановени, докато проблемът със сливането на болници не бъде решен

OFFNews 14 декември 2021 в 09:23 7381 0

Скандалът около бившата правителствена болница „Лозенец” се разраства. По Нова телевизия директорът Радосвет Горнев призна, че е получил над 40 000 лева бонус за няколко месеца. По думите му - за свършена работа. В същото време от Съвета на директорите на болницата твърдят, че лечебното заведение се управлява еднолично и непрозрачно.

Дългове на стойност близо 40 милиона лева, огромни ДМС-та и лошо управление. Така описа работата в болница „Лозенец” вече бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров:

„Финансовото състояние на болницата към 30 септември, е  минус 39 милиона лева. Парите са свързани с лошо управление на лечебното заведение. Това не е било пречка обаче да се раздават бонуси на хора от ръководството”, каза Кацаров.

От ръководството казват, че твърденията на министъра не отговарят на истината.

„Той изрича от 1 седмица откровени лъжи. Печалбата на болницата е 6 милиона и половина”, обясни Ивиян Симеонов, председател на Съвета на директорите УМБАЛ "Лозенец".

Доцент Радосвет Горнев също отрече всички обвинения за лошо стопанисване. Самият той пое ръководството на лечебното заведение преди половин година, след скандал за незаконни трансплантации.

„С името си заявявам, че финансовата година завършваме без тежки просрочия, с платени заплати, осигуровки, данъци”, обясни той.

Доценът коментира и изнесената от Стойчо Кацаров информация за над половин милион лева, раздавани като ДМС-та. Самият той е получил около 42 000 лева, но е категоричен – всеки, свързан с медицинската част, включително той, има право да бъде стимулиран. Не така обясни ситуацията Ивиян Симеонов. По думите му - стимулите били само за избрани.

Освен за това как са раздавани пари, Симеонов отправи и критики към директора на болницата за еднолично управление.

Според него доцент Горнев няма място в болницата. Симеонов показа и документи, от които става ясно, че нееднократно и засега безрезултатно е подавал сигнали до министър Кацаров. Отговор така и не получил.

Срещу сливането се обяви и директорът на СБАЛ на детски болести "проф. д-р Иван Митев" д-р Благомир Здравков:

"Това преобразуване би имало смисъл ако решава фундаментални проблеми на детското здравеопазване - липсата на комплексна детска грижа, кадровият дефицит и материално-техническата база", заяви той по БНТ. 

Неговото мнение обаче е, че със сливането на двете лечебни заведения не се решават основни проблеми, най-важният от които е - реализирането на комплексна детска грижа.

"Нашата болница е с профил "вътрешни заболявания", няма хирургия, няма ортопедия, няма кардиохирургия. Без тези ключови звена комплексна детска грижа няма как да бъде реализирана. Относно екипа на болница "Лозенец", да, те имат добра клиника по педиатрия, но не съм убеден дали останалите структури биха могли да работят с деца", обясни д-р Благомир Здравков.

Според него устойчивото решение за изграждането на модерна и съвременна детска болница е залегнало в програмата на новото правителство, а именно "необходимост от изграждането на изцяло нова детска комплексна болница с предварително изготвен детайлен анализ". Д-р Здравков подчерта и потребността от очертаването на конкретни стъпки за решаване на кадровия дефицит.

Казусът със сливането на Педиатрията и болница "Лозенец" доведе до спиране на занятията в медицинския факултет на Софийския университет. Студенти и преподаватели изразиха протеста си срещу намерението на бившия здравен министър д-р Стойчо Кацаров да обедини двете лечебни заведения.

Медици, преподаватели и студенти остават в протестна готовност ако решението за сливането на двете болнични заведения се реализира.

"В 12 без 5 Кацаров реши, че трябва да обедини две абсолютно различни здравни заведения в името на българските деца. Болница "Лозенец" и персоналът на Медицинския факултет има огромното желание в България да бъде направена и изградена една голяма и модерна болница, каквато нашите деца заслужават. Само че не по този начин и не така", каза доц. Дорина Асенова, декан на Медицинския факултет към СУ, по БНТ.

За да се стигне до такава болница, трябва да се направят много проучвания и да бъде действително изградено нещо, което е европейско и стойностно, допълни доц. Асенова.

"Ние не можем да обучаваме, не можем и да лекуваме адекватно, при положение, че с един негов документ, заверен пред нотариус, колко е правната му стойност ние не знаем, той слива три структури", посочи доц. Асенова.

Тя вижда скрит умисъл в решението на служебния министър д-р Стойчо Кацаров:

"Зад него стоят множество икономически интереси. Проблемът на българинът е, че той е краткопаметен. Неговата любов към нашата болница, ние многократно подчертавахме, че се крие далеч в миналото, поради различни причини, свързани и с неговия личен бизнес", твърди доц. Асенова.

Тя поясни, че занятията в Медицинския факултет няма да бъдат възстановени, докато проблемът не бъде решен. Каза още, че се надява на конструктивен диалог с новия здравен министър проф. Асена Сербезова.

"Сигналите, които даде министър Сербезова са изключително позитивни и ние с нетърпение очакваме среща с нея", заяви доц. Асенова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!