Доц. Радосвет Горнев: Не съм против да се строи в двора на ''Лозенец'', но сградата трябва да е част от болницата

OFFNews 08 декември 2021 в 10:06 1475 0

Снимка Архив/БТА

Аз не съм против да се строи в двора на МБАЛ "Лозенец", но да не са обекти, като казино, мол. Най-доброто е да бъде детска болница, която да е част от университетската болница „Лозенец“. Това каза доц. Радосвет Горнев, директор на МБАЛ "Лозенец" по БНТ.

Той допълни, че „Лозенец“ разполага с всичкия набор на отделения и клиники, включително и с единствения в България център за детски трансплантации.

„В България повече от 11 години не се е извършвала детска бъбречна трансплантация – това е позорно за страна членка на ЕС“, смята доцентът.

„Време е отговорно да поставим въпроса така, че да имаме не само „сградата“ детска болница, но да имаме реално и ефективно детско здравеопазване, обосновано на най-доброто, което може да постигнем“, беше категоричен Горнев.

Според Горнев, решението, което може да се вземе на този етап е надграждане – използване капацитета на болница „Лозенец“. Това включва разкриване на нови отделения, преструктуриране.

„Ние нямаме нужда от сгради, финансовият ресурс е неограничен, но човешкият ресурс е строго ограничен“, коментира той, но подчерта, че сливането на две болници е безумие и ще ги унищожи. Според него това не е необходимо, по-скоро "Лозенец" трябва да бъде надградена.

По време на протеста на работещите в бившата Правителствена болница доц. Горнев заяви, че  преструктурирането на болницата ще я доведе до стресова ситуация, предвид разкритите интензивни легла за COVID пациенти. Той изтъкна, че напрежението сред колегите му е огромно, "хората нямат сигурност и нямат спокойствие". 

Според протестиращите сливането на двете лечебни заведения (Правителствена и Педиатрията) би спряло работата на "Лозенец", тъй като ще се формира ново юридическо дружество, което ще трябва тепърва да сключва договор с НЗОК.

На брифинг в МЗ във вторник служебният министър Стойчо Кацаров заяви, че протестиращите не са разбрали какви са намеренията на здравните власти. Той увери, че "Лозенец" ще бъде "надградена" и че нищо не застрашава статута ѝ на университетска болница. 

Кацаров съобщи още, че по проект новата детска болница ще бъде разположена в двора на бившата Правителствена, тъй като там условията са максимално добри като околна среда и инфраструктура. До завършването на строежа в близките 5 години, специализираната педиатрична болница "проф. д-р Иван Митев" ще бъде преместена в  "Лозенец".

Това осигурява добър екип от специалисти по детски болести, които ще разполагат с най-съвременна апаратура, каза Кацаров. Министърът увери, че по проекта за строеж на педиатрична болница има съгласие между министерството, гражданските организации, експертите и политическите партии от новия парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови