Ръст на пациентите с COVID-19 в Шумен, Бургас и Благоевград

От днес е спрян плановият прием в седем области, преструктурират отделения в ковид-зони

OFFNews 08 март 2021 в 14:47 1506 0

Хоспитализираните с коронавирус пациенти в МБАЛ - Шумен достигнаха 200, броят им е най-високият от началото на 2021 г., това съобщи д-р Йорданка Маринова - ръководител на направление "Медицинска дейност" в лечебното заведение, цитирана от БТА.

В тежко състояние, в отделението "ОАИЛ", са хоспитализирани седем болни, шестима от които са интубирани. От 1 до 7 март са приети 135 болни, а са изписани 88. Висок е и броят на починалите. 19 пациенти са загубили битката с болестта през изминалата седмица, а днес - още двама, отбеляза д-р Маринова.

Случаите в областта продължават да растат. За поредна седмица областта е в червената зона. Към 7 март заболеваемостта е 456,3 на 100 хиляди души, при 119 на 100 хиляди на 2 февруари, когато областта влезе в червената зона на заболеваемост от коронавирус, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. В Единния информационен портал през миналата седмица са регистрирани 430 нови случая на коронавирус в Шуменско, 272 от които - в областния град. С положителни проби са 15 деца. Най-малките са на 1, 2 и 6 години. Под карантина в областта са 1540 души, уточняват от РЗИ.

Заразата в Бургас: 20 свободни легла за коронавирус

Към момента свободни легла в държавната болница за пациенти с коронавирусна инфекция са само 20. РЗИ-Бургас издава трета поред заповед за увеличаване на COVID леглата в областта, след спиране на плановия прием и плановите операции. От днес те вече са 432, съобщи bTV. В УМБАЛ-Бургас преобразуването на COVID отделения е за сметка на други седем.

1/2 от леглата за COVID-19 в област Благоевград са заети

Средно около половината от легловата база в болниците в област Благоевград е заета, каза за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов. В момента има малко над 300 хоспитализирани пациенти с COVID-19, като се наблюдава плавен ръст и постепенно запълване на леглата, обобщи той.

На среща тази сутрин с директорите на лечебните заведения в областта е взето решение МБАЛ - Благоевград да бъде преобразувана в ковид болница. В следващите две седмици единствено кардиологично и хирургично отделение остават "чисти", тоест там няма да бъдат настанявани пациенти с коронавирус, посочи д-р Калоянов. Останалите ще бъдат предназначени за болни с доказан COVID-19.

В момента в лечебното заведение в областния център са настанени 67 пациенти с коронавирус, в двата филиала в Петрич и Сандански на Югозападна болница се лекуват 85 болни, в болницата в Гоце Делчев - 59 и Разлог с 52-ма пациенти с COVID-19. Пациенти с коронавирус са настанени и в останалите лечебни заведения в областта.

В рамките на днешния ден със заповед на директора на РЗИ - Благоевград ще бъде преустановен плановият прием и свижданията. Продължава да се следи броя на заболелите и най-вече на хоспитализираните, посочи д-р Калоянов. При рязко покачване ще бъдат предприети допълнителни противоепидемични мерки на локално ниво, допълни той.

По-рано стана известно, че част от плановия прием в болниците в София и област Варна спира от днес. С решение на местните щабове плановата дейност беше преустановена и в лечебните заведения в областите Ямбол, Велико Търново и Пазарджик.

Изключения от преустановените дейности са свързаните с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, уточняват от ведомството. Същото важи и за дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови