Проф. Аргирова: Има единични случаи на Омикрон у нас, въпрос на време е да се потвърдят

Ако се повиши ваксинационното покритие, 2022 г. ще е последна за пандемията, смята съветникът на премиера

OFFNews 29 декември 2021 в 09:20 3816 5

Снимка БТА/Цветомир Петров

Най-вероятно в страната има Омикрон. Единични са случаите, всички идват от чужбина. Това каза по bTV проф. Радка Аргирова, вирусолог и съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията.

Тя подчерта, че подозрителните проби са диагностицирани с PCR тестове, но се изисква допълнително потвърждаване със секвениране от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), което изисква време. Проф. Аргирова увери, че всички лаборатории имат точни инструкции и знаят при какви случаи пробите трябва да се изпращат към НЦЗПБ.

В момента сме в края на четвъртата вълна, но най-вероятно ще се насложи и петата вълна. Очакваме всеки момент да са налични данните за Омикрон в България, околните страни потвърдиха, че имат случаи на новия вариант, няма как да останем встрани, каза вирусоложката.

Според нея мерките в момента са адекватни, но трябва да се засили контролът върху спазването на карантината, да се проследи колко време преминава от влизане в страната до резултатите от първия тест и къде тези хора прекарват времето си. Решения за допълнителни ограничения ще се вземат според данните за заболеваемостта, с акцент върху разпространението в отделните области.

В коментар за финансовите стимули за пенсионерите, които си поставят трета доза, проф. Аргирова каза, че според нея мярката ще проработи. Тя съобщи, че се обмислят подобни стимули и за възрастните над 60 г., които вече са се имунизирали. Решението вероятно ще е факт през първата седмица на януари.

За поканата на премиера и наследството от служебния екип на МЗ

От края на миналата година се познаваме с Кирил Петков, когато работихме върху Плана за въстановяване и развитие. Приех поканата без много да се замисля. Реших, че ще има полза от моята експертиза. Кирил Петков е изключително прям и точно си задава въпросите, каза вирусоложката.

По думите ѝ екипът на Стойчо Кацаров е свършил добри неща - Националния план за справяне с пандемията, ковид зоните, които трябва да продължат да работят. Според нея пропуските са в посока на информационната кампания за ваксинация срещу коронавирус:

Трябва да станем конкретни към хората, към техните притеснения, защото повечето се страхуват от нежелани реакции. Нямаше кампания в самото начало, имаше противоречиви сведения за ваксините от самите производители и дори от СЗО, посочи тя.

По повод високата смъртност от инфекцията у нас, проф. Аргирова изтъкна, че е научно доказано, че третата доза предпазва от тежко протичане на болестта и от смърт. Според нея съществуващите протоколи за лечение на инфекцията дават резултат, страната вече разполага и с антивирусни лекарства, които дават добри резултати. Всичко това, по думите ѝ, би допринесло за намаляване на смъртните случаи.

Радка Аргирова прогнозира грипна вълна в края на януари и допусна, че може да съвпаднат пиковете на двата вируса, но подчерта, че двете инфекции имат различни симптоми. Грипът започва внезапно, остро, до два дни след заразяване, при ковид са необходими няколко дни, за да се проявят симптомите, напомни тя.

Съветникът на премиера увери, че здравната система ще издържи нова вълна на коронавируса и прогнозира, че 2022 г. ще е последната пандемична година.

"COVID-19 ще съществува дълго, но няма да е заплаха за човека. На запад краят на пандемията вероятно ще настъпи през април-май. При нас ще е по-късно заради ниското ваксинационно покритие. Смятам, че ако то се повиши, 2022 г. ще е последната за пандемията, каза проф. Радка Аргирова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

2

Jumbo Jet A380

29.12 2021 в 12:37

Леле, колко научно издържано изказване! "Има единични случаи на Омикрон у нас, въпрос на време е да се потвърдят" звучи точно като "Исках да гласувам, ама нямах желание".
И аз твърдя, че в света има един, дето му е метър голям, но е въпрос на (много) време да го потвърдя!
Покрай тази пандемия истинските учени бяха заменени от пропагандатори и разказвачи на приказки.

11300

1

yoghurt

29.12 2021 в 09:54

Човек е склонен да заподозре наличие на “мозъчна мъгла” в интервюираната както и в интервюиращите я, пред вид неналичието на въпроси, касаещи настоящият рекорд в 91% ваксинирана Франция на новозаразени, или пък вчеращният рекорд в двойно по-ваксинирана от нас Гърция - над 20 000 нови случаи. Когато се замитат под килима крещящите противоречия вместо да се адресират, хората естествено решават, че настоящото не е новина, ами е пропаганда. Един въпрос само беше нужен - защо страните, в които положението е по-зле са до една ваксинирани в пъти повече от нас. Но явно че наистина някаква “мъгла” замъглява съзнанието на настоящата дама и събеседниците й.
 
X

Да помогнем на украинските деца!