''По-силни срещу COVID-19'': Ваксините са безопасни и ефективни и за децата, и за бременните

OFFNews 12 юли 2022 в 10:00 26027 0

По-силни срещу COVID-19

Снимка По-силни срещу COVID-19

По-силни срещу COVID-19

Пандемията на COVID-19 се оказа причина за безпрецедентни иновации и сътрудничество в изследователските и медицинските общности. По време на пандемията бяха натрупани огромни нови знания, относно превенцията и лечението на COVID-19.

Учените работят в продължение на много години, за създавaне на ваксини срещу вируси като COVID-19, но чак година след началотo на пандемията успяха да доразвият тази технология, така че да могат за кратко време да се произведат, изпитат и приложат в невиждани досега количества.

Така например още от 2001 година иРНК се прилага при проучвания при лечение на рак, през 2011 г. е проведено първото клинично изпитване с иРНК ваксини срещу грипни и респираторно-синцитиални вируси, а от 2017 година иРНК се прилага за персонализирана имунотерапия на рак при хора. Липидните наночастици се използват още от 1965 година като системи за транспорт на нестабилни лекарствени молекули за лечение на онкозаболявания. Ваксините, използващи инактивирани или подтиснати патогени, белтъчни и конюгирани ваксини се използват при хората от десетилетия, както например ваксините срещу полиомиелит, заушка, морбили, рубеола, хепатит, ротавируси и др.

Тези знания, наред с мощните инвестиционни програми на САЩ и ЕС в самото начало на пандемията, помогнаха значително да се ускори първоначалното разработване и масовото производство на настоящите ваксини срещу COVID-19.

За да бъдат пуснати за широка употреба, всички ваксини в САЩ и ЕС преминават през три фази на клинични изпитвания с цел да се докаже тяхната безопасност и ефективност. По време на разработването на ваксините срещу COVID-19 фазите се припокриваха, а и при мащабите на пандемията и масовото заразяване на хората, се оказа възможно клиничните изпитвания да завършат много по-бързо от обичайните 2-3 години.

Това позволи процесът на одобряване и пускане за употреба да се ускори и да се спечели време в борбата с вируса, без да се пропуска или скъсява нито една от всички задължителни фази и всички те бяха напълно завършени. Някои от планираните ваксини се оказаха неуспешни и от всички 28 ваксини срещу SARS-CoV-2, заложени в началото на пандемията, 10 са напълно изоставени, поради липса на ефикасност и т.н. и само 10 са напълно одобрени за употреба към средата на 2022 година.

Проследяването на безопасността на ваксините срещу COVID-19 е най-интензивният и всеобхватен процес в световната история. Милиарди хора по света са ваксинирани срещу вируса, а приложените досега дози са над 10 милиарда само през първата година от пускането им в употреба.

Всички научни данни към днешна дата показват, че ваксините остават най-добрата защита срещу тежко или фатално COVID-19 заболяване, както и средство за намаляване на вероятността от появата на нови варианти.



Доказано е, че ваксините срещу COVID-19 намаляват риска от:

• Тежко протичане на болестта
• Усложнения и смърт
• Широко разпространение на вируса
• Поява на нови щамове на SARS-CoV-2 вируса
• Реинфекция, когато са поставени след преболедуване (повече ТУК)

Освен това ваксинацията срещу COVID-19 е от изключително значение за хронично болните и възрастните хора, защото рискът от тежко протичане на болестта при тях е много голям.



Въпреки всички научни доказателства за ефективността на ваксините, все още има много хора, които се колебаят дали да се имунизират. Именно затова националната информационна кампания „По-силни срещу COVID-19“ на Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) дават отговори на едни от най-често задаваните въпроси, свързани с имунизацията на децата и бременните.

Може ли да ваксинирам детето си?

Учените са провели клинични изпитвания с хиляди деца и резултатите показват, че ваксините са безопасни и ефективни и за тях. В момента ваксината на Pfizer-BioNTech е единствената в България, достъпна за деца, навършили5 години. Децата, нвършили 6 и повече години, могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с двете иРНК ваксини Comirnaty (на Pfizer-BioNTech) и Spikevax (на Moderna). Ваксините за деца на възраст между 5 и 11 навършени години се ваксинират с ваксини, които имат намалено съдържание на иРНК, 3 пъти по-малко в Comirnaty, съответно 2 пъти по-малко в Spikevax. Деца и младежи на възраст между 12 и 17 години, включително, се ваксинират с двете иРНК ваксни в дози като за възрастни.

Изключително рядко при младежи и млади мъже, предимно във възрастта от 12 до 30 години се съобщава за случаи на предимно бързо преходен миокардит (възпаление на сърдечния мускул). Честотата на тези случаи е от 1 до 10 на един милион лица и е 20 до 50 пъти по-ниска от честотата на миокардит при COVID-19 заболяване, когато случаите са и значително по-тежки. (повече ТУК)

Въпреки ниския риск от миокардит Министерството на здравеопазването препоръчва ваксинацията на лица в тази възрастова група да се извършва с иРНК ваксини. (повече ТУК)

Може ли да се ваксинирам, ако съм бременна?

ДА, ваксинацията срещу COVID-19 се препоръчва за жени, които са бременни, кърмят, опитват се да забременеят в момента или които може да забременеят в бъдеще. (повече ТУК и ТУК

Експертният съвет по „Акушерство и гинекология“ към Министерството на здравеопазването препоръчва приложението на иРНК ваксини срещу COVID-19 на жените в репродуктивна възраст, на планиращите бременност, във втори и трети триместър и кърмещите, както и на жените с гинекологични заболявания и в процес на инвитро. (повече ТУК)

И според Европейската агенция по лекарствата ваксините не водят до усложнения при бременност, нямат негативно отражение върху здравето на бъдещите майки и новородените. Ваксинацията не влияе върху фертилитета както при жени, така и при мъже, и не води до безплодие.



„Не допускай случайността да диктува твоето здраве! COVID-19 е все още тук и ще продължи да заразява. Имунизацията остава най-добрата защита срещу болестта, тежкото й протичане с усложнения и ограничава мутациите на вируса“, призовават организаторите на кампанията „По-силни срещу COVID-19”.



*Текстът е съгласуван с Министерството на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови