Планът на Кацаров да влезе в сила - заведенията и спортните центрове да затворят, масовите събития да се отменят!

Ресторантите да затварят в 22 ч, а достъпът за моловете да е ограничен предвижда още той, напомня доц. Ангел Кунчев

OFFNews 30 август 2021 в 13:06 23366 1

Снимка Архив/БТА

Министерство на здравеопазването разпространи доклад на главния държавен здравен инспектор, в който доц. Ангел Кунчев предлага ограничителни мерки с влизането на страната в червената зона, т. нар. ниво 3 на разпространение на коронавируса. Регистрираната към момента 14-дневна заболеваемост от COVID-19 е 265,52 на 100 000 население, което поставя страната в червената зона. Мерките, които са заложени в предложението, са описаните в Националния план за справяне с пандемията, който месеци по-рано министър Стойчо Кацаров сам анонсира.

Какви ограничения се предвиждат: 

Преустановяване на всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света и висока концентрация на хора на ограничена площ.

Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция).

Като възможност за намаляване на негативните последици от ограничителните мерки върху бизнеса е целесъобразно използването на въведения вече т.нар. зелен (санитарен) паспорт (100 % от персонала и посетителите да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи) като алтернативен вариант на предвидените в Плана мерки. Наличното вече официално приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG, одобрено от Гугъл и публикувано в Google Play Store, ще спомогне на персонала в различните обекти, прилагащи този подход лесно и бързо да проверяват сертификатите на посетителите.

В посочения случай се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито при заемане на 50% от капацитета на помещението и 100% наличие на цифров COVID сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване от всички заангажирани и участващи лица.

Преустановяване провеждането на закрито на мачове и други спортни събития. Изключения се допуска само спрямо провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика. Провеждането на мачове и спортни състезания на открито се осъществява без публика. Алтернативен вариант е допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Преустановяване на групови посещения във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Допуска се само индивидуалното ползване на посочените по-горе обекти при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите. Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Преустановяване работата на музеи, галерии и други културни събития. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100% наличие на зелен паспорт от персонала.

Преустановяване работата на нощни заведения, игрални зали и казина. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Преустановяване работата на закрито на заведения за хранене; допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Разрешена е доставка по домовете. Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Преустановяване работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма за лица, които не са гости. Същите обслужват само гости на местата за настаняване по възможност чрез рум сървиз или при спазване на изискванията за работа при обслужване и при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект, но не повече от 50% от капацитета на заведението.

Въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Хайдут

30.08 2021 в 21:38

Хубаво искате ограничаване, искате затваряне, ама какво предлагате насреща?
Не можете така да си затваряте с лека ръка, без да предлагате обезщетения на пострадалите от това бизнеси и техните работници! Предложете нормални, логични и най-важното реални обезщетения на пострадалите от тези ограничения, а не само да слушаме празни думи и съм убеден, че няма чуете за протести и прочие! Кирил Петков, го каза също, че не може да затвориш, или ограничиш на минимум, на някой бизнеса и по никакъв начин да не го обезщетиш!