Отварят зелени коридори за ваксинация в цялата страна

Янка Петкова 30 април 2021 в 08:42 2743 0

От днес се отварят зелени коридори за ваксинация срещу COVID-19 в цялата страна. Без предварително записване ще се имунизира основно с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". На желаещите ще може да бъде поставена и "АстраЗенека".

Списък с временните имунизационни пунктове в страната може да бъде открит на интернет страницата на здравното министерство, както и на сайта coronavirus.bg.

В празничните дни имунизациите в зелените коридори в столицата продължават. Ето къде можете да се ваксинирате срещу коронавирус:

Пирогов

От 30 април до 9 май (включително) 5 имунизационни зони в спешната болница ще приемат всеки, който желае ваксина срещу COVID-19. В 5-те зони се очакват и всички, на които предстои втора доза от "Астра Зенека", "Модерна" и "Пфайзер"/"Бионтех". Имунизационните пунктове ще работят без почивен ден и без предварително записване на часове. Желаещите се приемат между 08:30 – 17:30 ч.

ВМА

От 30 април до 10 май във ВМА ще бъде отворен „зелен коридор” за имунизация, освен с ваксината на "Астра Зенека", и с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". Не е необходимо предварително записване. Работно време - в делнични дни от 8.00 до 16.00 часа, в празнични - (Великденски и Гергьовден) - от 9.00 до 13.00 часа.

УМБАЛ "Св. Анна"

През Великденските празници и Гергьовден ваксинационните екипи на УМБАЛ „Св. Анна“ ще работят без почивен ден от 30 април до 9 май (включително), с работно време от 08,00 до 19,00 часа. В зелените коридори ще се поставят ваксини на "Астра Зенека" и информационни РНК ваксини.

Александровска болница

Възможност за избор и от трите одобрени и разрешени за употреба ваксини - "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека", ще има в Александровска болница. Там ваксинационните кабинети ще работят от 9 до 17 часа през всички дни, с изключение на 3 май, понеделник.

МВР болница

Зеленият коридор в МВР болница ще работи през празничните дни от 30 април до 9 май. Работното време от 9 до 19 часа.

Ваксинационни кабинети в другите области

В 3 общини в Пазарджишка област се възстановява свободната имунизация. Зелените коридори ще останат отворени до 9-ти май.

Ще работят три кабинета - в МБАЛ-Пазарджик, Унихоспитал, Панагюрище, и МБАЛ "Здраве" във Велинград. Часовите интервали са обявени на сайта на РЗИ Пазарджик. Ще се извършват имунизации с ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех", "Астра Зенека" и "Модерна". 

В Плевен не се изисква предварително записване и има избор на ваксина - между "Пфайзер"/"Бионтех" и "Астра Зенека". Зелен коридор се разкрива в болница "Свети Панталеймон" на 30 април и на 3 май във времето от 9 до 16 часа. Не се изисква предварително записване.

В УМБАЛ Бургас - МЦ "Св. Николай Чудотворец" също има зелен коридор. Приоритетно ще се обслужват записалите се през Единния електронен портал, тъй като количествата ваксини за тях са заделени.

Другите свободни ваксини ще се използват за желаещи, които не са записани и ще се поставят до изчерпване. Кабинетът разполага с препаратите на "Пфайзер"-"Байонтех", "Модерна" и "АстраЗенека".

Възобновява се дейността на част от „зелените коридори“ в област Русе по време на предстоящите Великденски празници. Три лечебни заведения ще извършват имунизации срещу COVID-19.

За град Русе са предвидени два дни, в които желаещите ще могат да се имунизират срещу COVID-19 без предварително записване на час. Това ще може да стане на 1 и 4 май. На 1 май ваксини ще бъдат поставяни от 08.30 ч. до 13.30 ч. в Медицински център – 1, на 4 май имунизации ще бъдат правени в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. Кабинетът в Белодробната болница ще работи от 09.00 ч. до 16.00 ч.

В Бяла първа игла от ваксините ще бъде поставяна в МБАЛ „Юлия Вревска“ на 30 април и 2 май от 09.00 ч. до 16.00 ч. Имунизациите навсякъде ще се правят с наличните в областта ваксини на „Пфайзер“ и „Астра Зенека“, като отишлите да се имунизират ще могат да избират между двата препарата.

След сигнал до министъра на здравеопазването за липса на РНК ваксини за зелените коридори в Девня и Кюстендил и в на двата пункта са осигурени флакони. Ще работят с удължено работно време.

На 4-ти май в България пристигат още 273 780 дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови