Нов локдаун от понеделник за 10 дни

Янка Петкова 18 март 2021 в 10:30 22852 0

Снимка Архив

Нов локдаун за цялата страна от понеделник (22 март), за 10 дни, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинга на здравните власти.

В последните 2-3 седмици продължават да се увеличават случаите на пациентите, които постъпват в лечебни заведения, както и на положителните проби за коронавирус. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност 10 дни“, аргументира се министърът.

Какви са ограниченията

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечение, допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса. Местата за хранене в хотелите следва да реорганизират работата си като осигурят хранене по стаите.

Преустановят се посещенията в казината и игралните зали.

Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки с нетна търговска площ над 300 квадратни метра. Изключения се допускат за обектите, предлагащи хранителни стоки, магазините тип супермаркет и хипермаркет.

Преустановяват се посещенията на търговските центрове, представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и др. търговски обекти. Затварят се и търговските центрове от тип мол, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, ателиетата за химическо чистене, офисите на телекомуникационните оператори и др. доставчици на съобщителни услуги.

Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и др. обществени мероприятия в присъствена форма.

Преустановяват се посещенията на фитнеси и зали за групови занимания, както и самостоятелните плувни комплекси и басейни.

Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия: кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятията на творческото, танцовото и музикалното изкуство.

Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер: сватби, кръщенета с присъствие на повече от 15 човека.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика.

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания, екскурзии с организиран транспорт и групови посещения в туристическите обекти.

Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на открито: празненства, събори, фестивали и др.

На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 метра между посетителите. Работещите и посетители са длъжни да носят защитна маска за лице, покриваща носа и устата.

Преустановяват се присъствените учебни занятия, в това число учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др. в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни занимания и дейности, по интереси, занимални и др., организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Изключения се допускат за практическите упражнения по клинични дисциплини, учебната практика, клиничен стаж, преддипломния стаж и държавните изпити на студентите по регулирани медицински професии от професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“, „Фармация“, „Здравни грижи“, както и провеждането на държавни изпити във всички висши училища при стриктно спазване на мерките.

Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и и др. обучителни центрове и школи.

Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и др.
Здравният министър уточни, че мерките ще бъдат разписани в заповед, която ще излезе до края на деня.

„Целта на мерките е контролът, който имаме към настоящия момент върху епидемията, да продължи да е ефективен със същите резултати, които постигаме до момента, без да стигаме до всички онези лоши спомени, които имаме от месеците октомври и ноември“, допълни проф. Костадин Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови