Кацаров даде Борисов на прокурор, разпространявал лъжи за ваксините

Твърдението, че у нас се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, може да откаже хората от имунизация. В условията на поредна вълна на COVID -19 това е заплаха за националната сигурност, твърди здравният министър

OFFNews 28 октомври 2021 в 12:50 5781 1

Твърдението на бившия министър-председател Бойко Борисов, че се поставят ваксини с изтекъл срок на годност е фалшива новина и представлява заплаха за националната сигурност в условията на поредна вълна на пандемията. Това твърди в писмо до софийския градски прокурор Илияна Кирилова здравният министър Стойчо Кацаров.

Със сигнала си той призова Софийска градска прокуратура да предприеме законови мерки.

Ето и целият текст от писмото на министър Кацаров:

"Уважаема, госпожо градски прокурор,

На 24 октомври, тази година г-н Бойко Методиев Борисов, в изявление пред медии, разпространи следата информация „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – Pfizer, до 30 септември им е срокът за годност“.

Изявлението е от категорията "фалшиви новини".

В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност.

Пандемията от COVID-19 е не само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща на практика всички сфери на обществения живот.

Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш министър-председател на България на България, а в момента е председател на политическа партия ГЕРБ и поради това, изказването му може да повлияе над решенията на много хора.

Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което да засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници.

Считам, че деянието е с висока степен на опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидeмична вълна на разпространение на COVID, представлява заплаха за националната сигурност на страната.

Моля да извършите проверки на изнесените факти и обстоятелства и да предприемете предвидените от закона мерки."

По-късно от ПП ГЕРБ излязоха с официална позиция по сигнала на здравния министър:

"Всеки ден престой на Стойчо Кацаров на поста здравен министър вдига степента на обществена опасност заради липсата на адекватни решения по овладяването на епидемичната вълна. Единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен, е Стойо Кацаров. Същият е виновен и за провалената ваксинационна кампания до момента, заради която ваксините отлежават във фризерите, а България остава на последно място по ваксинация в ЕС. Припомняме, че именно Бойко Борисов и ГЕРБ сме политическата сила, която най-много е агитирала за необходимостта от ваксинация."

Вчера, на брифинг по повод твърденията на бившия премиер, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че у нас не се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. Той уточни, че от компанията производител "Пфазйер" са подали искане за удължаване на годността на продукта им от 6 на 9 месеца, което Европейската агенция за контрол на лекарствата е одобрила.

Коригираният срок на годност се отнася за всички ваксини, произведени след юни 2021 г. Кирилов каза още, че върху дозите ваксини е посочен старият срок, тъй като няма практическа възможност партидите да бъдат преопаковани заради специалните условия на съхранение. Той допълни, че има бракувани количества, които ще бъдат изхвърлени, тъй като става дума за неусвоени отворени флакони. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1400

1

nijluz

28.10 2021 в 17:54

А Мангъров , Нинова и другите лайнометки , който от година джафкат срещу ваксините ?