ИАЛ: Не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност

Янка Петкова 27 октомври 2021 в 15:41 1303 1

Не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност у нас. Има такива, които са бракувани и ще бъдат унищожени. Това каза на брифинг пред Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) директорът ѝ Богдан Кирилов.

Той припомни, че Европейската комисия е разгледала документацията на "Пфайзер" за удължаване на срока на годност на ваксината от 6 на 9 месеца и е дала одобрението си през септември. Решението обхваща всички ваксини на "Пфайзер/Бионтех", произведени след юни 2021 г.

Кирилов още веднъж подчерта, че ваксините, които се прилагат в момента, са със срок на годност, отбелязан и в кратката характеристика на препаратите.

Той обясни разминаването между срока, отбелязан на опаковката и реалния срок на годност с невъзможността партидите да се преопаковат, тъй като се съхраняват при специфични условия. Информацията за годността на количествата е предоставена на здравните власти, медицинските специалисти и РЗИ-тата от производителя.

Директорът на ИАЛ припомни, че през май 2021 срокът на съхранение на ваксината на "Пфайзер/Бионтех" при температура от 2 до 8 градуса, беше удължен от 5 дни до 30 дни, а миналата седмица е била актуализирана и кратката характеристика на ваксината на "Янсен", като съхранението от 2 до 8 градуса се променя от 3 месеца на 4,5 месеца.

Липсата на ваксини от "Астра Зенека" Кирилов обясни със занижения интерес към тях. Близо 1,7 млн. са приложените дози на "Пфайзер/Бионтех", 480 хил. на "Астра Зенека", 320 000 на "Модерна" и над 240 000 на еднодозовата ваксина на "Янсен". Има достатъчни количества от всички видове ваксини, увери Кирилов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови