Изхвърлиха шефа на болница ''Сърце и мозък'' от ръководството на плевенския Медицински университет

Александра Маркарян 22 юни 2023 в 10:44 10819 2

Сградата на факултета. На малката снимка е проф. Тони Веков

Снимка Колаж: OFFNews

Сградата на факултета. На малката снимка е проф. Тони Веков

Шефът на болница "Сърце и мозък" професор Тони Веков вече не е декан на факултет "Фармация" в Медицинския университет в Плевен. Той беше предсрочно освободен от Общото събрание на факултета по искане на ректора проф. д-р Добромир Димитров заради "системно неизпълнение на задълженията на декан" и не само.

Общото събрание се провежда на 21 юни, а за решението съобщи университетът в следобедните часове същия ден. На него проф. Димитров внася предложение за разглеждането на допълнителна точка в дневния ред за отзоваването на проф. Веков като декан на фармацевтичния факултет. То е прието и се провежда тайно гласуване. С мнозинство от 24 гласа ЗА, един ПРОТИВ и две невалидни бюлетини делегатите одобряват предсрочното освобождаване на проф. Тони Веков от длъжността декан.

Самият проф. Веков присъства на заседанието, но отрича да не е изпълнявал служебните си задължения. Според него го е правил съвестно.

В същото време вътрешноуниверситетска комисия е извършила около 20 проверки от януари досега. При нито една от тях той не е бил на работното си място и това е документирано, разказа главният секретар на университета Христо Дочев пред OFFNews.

Мотивите

В изложените вчера пред събранието мотиви си ректорът проф. Добромир Димитров акцентира на "системното неизпълнение от страна на проф. Веков на правата и задълженията на декан, който по закон следва да отговаря за цялостната организация на дейността на факултета. На първо място, като член на академичния състав, проф. Тони Веков не присъства физически на работното си място във Факултета, което е доказано с многократни проверки и чрез електронната система на висшето училище".

Така оставали множество неподписана и съответно непридвижена документация, което затруднявало административната работа.

"На второ място - пишат от университета - като член на Ректорския съвет, той не участва в заседанията на този орган на управление на висшето училище, където се обсъждат и решават важни въпроси относно развитието на Университета, функционирането на отделните факултети, в т.ч. кадрово обезпечаване, обявяване на конкурси за академични длъжности, планиране на официални и тържествени събития, участие в проекти, студентски казуси и др. Демонстративното неучастие в заседанията на органи на управление на висшето училище от страна на декана се отразява негативно не само на преподаватели и студенти, но и на реализацията на Стратегията за развитие на Факултет „Фармация“ за периода 2021-2025 г."

Чашата е преляла, когато през деканът в държавния медицински университет в Плевен представил публично, пред граждани, общински съветници и журналисти, проект за откриването на частен медицински университет в Кърджали. Съобщение за това публикува Българската телеграфна агенция. Оказва се, че проектът е огледален на структурата на МУ-Плевен, със същите четири факултета.

По този повод в мотивите на ректора се казва:

"На трето място, въпреки че проф. Тони Веков публично посочва своята принадлежност към Висшето училище като декан на Факултет „Фармация“, той представлява интересите на други субекти – частни търговски дружества, в лицето на „Български кардиологичен институт“ АД и „МБАЛ Сърце и мозък“ АД. Последните публично и целенасочено разпространяват информация чрез публикации и изявления в национални медии за реални намерения за откриване на нов частен медицински университет. Това поведение не съответства на добрите образователни практики и етични принципи и следва да се определи като злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на Университета".

Пред колегите си ректорът проф. Димитров заключава, че "съчетаването от проф. Тони Веков на академична и административна длъжност в качеството му на академичен преподавател и декан на Факултет „Фармация“ към МУ-Плевен с представляването на частни инвеститорски интереси, насочени към разкриване на нови конкурентни образователни структури, е недопустимо и неморално".

Пред OFFNews главният секретар на университета Христо Дочев разказа още:

„Със седмици не могат да го открият, за да си подпише документацията. Имахме и оплакване от шефката на деканската канцелария, която наскоро се върна от отпуск по майчинство, че е невероятен хаос. През последните две години проф. Веков не е присъствал на нито един от Ректорските съвети, на които се решават дати, кампании, изпити, а е получавал покана за всеки от тях“, разказа още главният секретар на университета.

Идвали заместници, но когато трябвало да се вземе решение, те вдигали рамене и обяснявали, че деканът трябва да каже какво да е то.

Изнасяла се и документация от факултета - пращала му се за подпис.

В същото време, от университета проявявали разбиране към многото допълнителна работа на професора в София. След като той поискал да води занятията си онлайн през летния семестър, това му било разрешено.

След решението за освобождаването му от деканския пост той ще остане да преподава във факултета, а на неговото място за административната длъжност ще бъде избран временно изпълняващ.

Понастоящем според данните в Търговския регистър Тони Веков е един от тримата членове на Съвета на директорите на "Многопрофилна болница за активно лечение "Сърце и мозък", заедно с Живко Колев и Петя Диновска. Едноличен собственик на капитала ѝ е "Търговска лига".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

2

Niko Kolev

22.06 2023 в 21:13

Добре де. Веков е едно от главните лица в Търговска лига и Чайкафарма. Тия сега ли го разбраха, че работи за частни фирми?

14469

1

случайно прочетох

22.06 2023 в 11:30

Преди време видях билборд на магистрала с реклама на "Сърце и мозък" и в първия момент помислих, че е за филм на ужасите....
 
X

Да помогнем на украинските деца!