Интелигентно лечение на рак

OFFNews 30 май 2019 в 00:09 5402 0

Напредъкът в медицината създава интелигентни разработки, които увеличават успеха на диагностиката и лечението на рака. Започват да придобиват значение все по-персонализирани и целенасочени терапии спрямо генетиката на раковите клетки, вместо традиционните подходи към заболелия орган.

Интелигентни биопсии

Напредъкът в биопсията води до прецизна диагностика и комфорт за пациента. Например, с методът MR-Trus Fusion едновременно се откриват раковите огнища в простатата и се взема биопсия. Друга интелигентна биопсия е CTC метода. С кръвен тест молекулната структура на тумора може да бъде открита по циркулиращите в кръвта ракови клетки, и в много ранен стадий може да бъде приложено лечение.

Таргетни терапии
Вече се използват таргетни терапии, които заглушават генетичната мутация, причиняваща болести. Проф. д-р Неждет Юскент, директор на отделението по медицинска онкология и координатор по онкологични науки в Анадолу Медицински Център, посочва първия пример за таргетно медикаментозно лечение на хронична миелоидна левкемия, което измества необходимостта от трансплантация на костен мозък.

Друг пример е разработването на таргетна терапия за мутация на ALK, което е ефективно при недребноклетъчен рак на белия дроб и дава изключително успешни резултати дори при пациенти с рак на IV етап. Освен това, за разлика от химиотерапията, тези медикаменти могат да заобикалят мозъчния филтър и да унищожат метастазите в мозъка, без да го увредят.

Доц. Д-р Емануел Антонаракис, специалист по медицинска онкология към Университета Джон Хопкинс, допълва: Учените изследват как се формира рака и резултатите им се внедряват в таргетните терапии. Например, открито е, че има много различни междинни стъпки между сигналите, които командват деленето и размножаване на раковата клетка. С това откритие, медицинският свят вече е започнал да разработва лечения, които могат да спрат развитието на рака.

Революционни стъпки в радиотерапията
Ролята на радиационната онкология при лечението на рак също претърпя революционно развитие, споделя проф. д-р Хале Башак Чаглар, директор на отделението по радиационна онкология в Анадолу Медицински Център. Радиохирургията е в състояние да унищожи целево тумор в прецизно дефинирани граници, с много силна радиация, за много кратко време, без да уврежда здравите тъкани. Радиотерапията, която се използваше за намаляване на оплакванията на онкоболните, днес играе напълно терапевтична роля в поне 70% от всички процеси при почти всички диагностицирани с рак пациенти.

С новите устройства в радиационната онкология можем да видим малки клетъчни области в органите, да изчислим моментното изместване на тумора при дишане и да насочим радиационния лъч в най-точната точка. Такива интелигентни апарати Discovery RT за планиране на лечението и Varian Edge, Cyberknife M6 и Radixact за самото лечение се ползват в Анадолу Медицински Център.

Какъв е приносът на интелигентните разработки?
• По-кратко лечение - времето на лечението се намалява с методи, фокусиращи се върху природата на тумора
• По-успешно лечение – лимфом и левкемия могат да бъдат излекувани при 70-80%, понякога 90% от случаите според вида.
• По-комфортно лечение - всички тези подобрения повишават качеството на живота на пациентите в процеса на лечение и след него
• По-дълга преживяемост - при рак на гърдата и рак на дебелото черво преживяемостта почти се е утроила през последните 10 години.

Визията на Анадолу Медицински Център да бъде референтен център в онкологията се основава на използването на фундаментални иновации в диагностиката и лечението на рак. Не случайно през тази година, Центърът бе класиран на второ място в ТОП 10 болници в света.

За повече информация за Анадолу Медицински Център: www.anadolumedicalcenter.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови