Главболгарстрой ще строи детската болница, пациентски организации са твърдо за старото скеле /допълнена/

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2020 в 19:04 4393 2

Снимка Архив

Консорциум от три дружества на Главболгарстрой победи в търга за строежа на Националната детска болница, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Цената, която обединение "Детско здраве", включващо "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД, е дало е 93,4 млн. с ДДС и е най-близка до максималната прогнозна цена на здравното министерство от 95,4 млн. лв.

Конкурентите за изграждане на Детска болница бяха трима - обединение "Детска болница - София", обединение "Детско здраве" и "Здраве за децата".

До отваряне на офертите не беше допуснато обединение "Здраве за децата на България", тъй като според МЗ не отговаряло на предварително обявените условия.

Другият консорциум, чиято оферта беше разгледана, е "Детска болница - София" (обединение между българската "Климатроник", мексиканската "Иновасионес Техникас Ен Симентасион СА ДЕ СВ" и испанската "Проес Консулторес").

Поръчката бе пусната през лятото на 2019 г., но се забави, тъй като след обявяването на търга Камарата на архитектите в България (КАБ) обжалва процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).
Архитектите настояха като временна мярка КЗК да спре поръчката, докато жалбата им се разгледа по същество.

През ноември тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на КАБ и търгът беше възобновен.

Новата детска болница ще бъде на площ от 45 000 кв. м., изградена върху старото скеле с два основни 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена. Тя ще разполага с 350-400 легла и в нея ще бъдат обединени детски клиники, които в момента са разположени в различни болници. Една от тези болници е Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", известна като Педиатрията.

В писмо до медиите тази вечер пациентски организации „Заедно с теб“ се обявиха в подкрепа на проекта на здравното министерство за довършването на сградата в двора на Александровска за Национална детска болница и категорично се противопоставят "всякакви лобистки интереси според експерти и опити за манипулиране на обществото".

След серия разговори с експерти по проектиране, строителство, лекари и администрация на Министерството на здравеопазването представителите на организациите считат, че решението е правилно и така ще се осигури бързо, организирано и качествено лечението на децата ни. Ето какво още се посочва в късното писмо:

"Няколко са фактите, върху които искаме да обърнем внимание на обществото с оглед на избягване на заблуди.

Сградата е построена по преработен проект от 1990 г., който покрива изискванията по сегашния земетръсен план. Това дава на конструкцията много големи резерви по отношение на земетръса и на поемането на вертикални товари.
Височината между осите на плочите е 7.20 м и затова възможностите за движение и преразпределение, които налага една нова, съвременна болница, са много големи. Има пространства дълги по 30 метра, което допълнително дава гъвкавост на решенията.

Тази сграда е строена от 1990 до 1994 г., което прави около 24 години /по-скоро 4 години, вероятна грешка от страна на авторите, бел.ред./. Има стар проект от 1978 г., но той изобщо не е задвижван. Всяка плоча е приемана една по една с протоколи, според законодателството.

Според конструктори няма нужда от ремонти, тъй като конструкцията е напълно завършена. Има да се правят само довършителни работи. Марките на бетона са със сертификати. Същото и е с арматурата.

Предложението за събаряне не е много подходящо за приемане, тъй като ще са нужни 2-3 години да се изнесат материалите и около 30 милиона лева, според експерти. Само фундаментната плоча е 1.5 м. Много трудно ще се извади. А и защо да се вади, като вече я има.

Какво е Национална детска болница? За нас това е организация на детското здравеопазване и от лекарите очакваме да участват активно именно в тази част". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1943

2

OtSofia

18.01 2020 в 01:08

Браво на авторите на писмото. Срам за противниците на НДМБ, които чудо направиха, само и само да спрат или поне да забавят дострояването на детските клиники. Пред имената на някои от тях стои "Арх.", но те не заслужават това, а и вреди на архитектурната професия изобщо. Пред имената на някои от тях стои "Проф.", но те са срам за академичната общност. Страхът от почтено състезание, в полза и интерес на българчетата и техните родители и близки, всред представители на строителната и медицинската професия достигна невиждани размери. Трябва да си напълно лишен от чувство за обективност, за да разпространяваш с преднамерено невинен поглед и ангелски глас фалшиви новини по националните медии срещу доизграждането на националната детска болница. Пожелавам успех на строителството и строителите.

22015

1

Стефан

17.01 2020 в 23:38

Щом технолозите смятат, че бетона не е повреден от стоенето на открито, значи всичко е наред.
А проект от 90-та, може да е остарял единствено по електрическата част, а това се променя не лесно, а елементарно.
И по оборудването, естествено, но това все едно не е строителен въпрос. А в днешно време то се променя за три години, така че това изобщо не е въпрос.